Το Μουσείο λατομείου του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου Γουέλινγκτον στο Άρα

Το Μουσείο Λατομείου Ουέλλινγκτον, ένα εντυπωσιακό Μνημείο του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου

Το Λατομείο Ουέλλινγκτον και το Μνημείο της Μάχης του Άρα

Το λατομείο Wellington στο Arras είναι μια συγκλονιστική εμπειρία και ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη για να κατανοήσουμε τη φρίκη και τη φρενίτιδα του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι αξιοσημείωτο ότι βρίσκεται στη μέση της παλιάς πόλης Arras και δείχνει τα γεγονότα γύρω από τη Μάχη του Arras 1917.

Ιστορικό της Μάχης του Άρα

Οι μάχες του Verdun που αφορούσαν τα γαλλικά και το Somme που αφορούσαν τη Βρετανία και την Κοινοπολιτεία το 1916 ήταν καταστροφές.

Έτσι, η Συμμαχική Υψηλή Διοίκηση αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα επίθεση στο μέτωπο Vimy-Arras στη βόρεια Γαλλία. Ο Arras ήταν στρατηγικός για τους Συμμάχους και από το 1916 έως το 1918 η πόλη ήταν υπό βρετανική διοίκηση, μοναδική στην ιστορία του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Arras ήταν ένα ζωτικό μέρος της νέας τριπλής επίθεσης, αλλά σε αυτό το στάδιο του πολέμου, ο Arras ήταν μια πόλη-φάντασμα, βομβαρδισμένη συνεχώς από γερμανικά στρατεύματα, κάπνισμα και σε ερείπια, που περιβάλλεται από τις ουλές του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απόφαση έγινε για την σήραγγα κάτω από Arras κάτω στα λατομεία κιμωλία που είχαν αρχικά σκάψει αιώνες πριν για την παροχή οικοδομικού υλικού. Το σχέδιο ήταν να κατασκευαστεί μια τεράστια σειρά δωματίων και περασμάτων για να κρύψουν 24.000 στρατεύματα κοντά στις γερμανικές μπροστινές γραμμές σε ετοιμότητα για τη νέα επίθεση. Το Μουσείο Λατομείων του Ουέλλινγκτον αναφέρει την ιστορία του λατομείου, της ζωής των κατοίκων της πόλης και των στρατευμάτων, καθώς και την πορεία προς τη μάχη του Άρα, στις 9 Απριλίου 1917.

Η επίσκεψη λατομείου είναι βαθιά υπόγεια

Η επίσκεψη των 75 λεπτών ξεκινάει με μια ανελκυστήρα με κατεύθυνση προς τα λατομεία. Ένα πανόραμα του Arras καθώς καίγεται βάζει τα σχέδια των συμμάχων σε προοπτική. Στη συνέχεια, ακολουθώντας έναν αγγλικό οδηγό ο οποίος σας δίνει περισσότερες γνώσεις και οπλισμένος με ένα ακουστικό που ενεργοποιείται αυτόματα καθώς πλησιάζετε τις διάφορες παύσεις, οδηγείτε μέσα από τα μακριά περιστρεφόμενα περάσματα και τις τεράστιες σπηλιές.

Οι παλιές ταινίες και οι ξεχασμένες φωνές αποκαλύπτονται σε διαλείμματα στις σήραγγες σε μικρές οθόνες που εξαφανίζονται στο σκοτάδι. Αισθάνεται ότι οι στρατιώτες είναι εκεί πραγματικά μαζί σου. "Κάθε άνθρωπος είχε τον δικό του πόλεμο", λέει ένας στρατιώτης καθώς αρχίζετε να καταλαβαίνετε την καθημερινή τους ζωή, τους φόβους και τους εφιάλτες τους.

Δημιουργία των σηράγγων

Ο πρώτος στόχος ήταν να ξεσπάσουν οι τεράστιοι χώροι για να δημιουργήσουν πρωτόγονα υπόγεια στρατώνες. 500 τούνελ της Νέας Ζηλανδίας, ως επί το πλείστον ανθρακωρύχοι του Μαορίου, με τη βοήθεια των ανθρακωρύχων του Yorkshire (που ονομάζονται Bantams λόγω του ύψους τους), έσκαψαν 80 μέτρα την ημέρα για να κατασκευάσουν δύο αλληλοσυνδεόμενους λαβύρινθους. Οι σήραγγες έδωσαν στους διαφορετικούς τομείς τα ονόματα των οικισμών τους. Για τους Νεοζηλανδούς ήταν Wellington, Nelson και Blenheim. για τους Βρετανούς, Λονδίνο, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ. Το έργο πήρε κάτω από έξι μήνες και τελικά τα 25 χιλιόμετρα (15,5 μίλια) φιλοξένησαν 24.000 στρατιώτες της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας.

Αυτό που βλέπετε και ακούτε

Περνάς από σωρούς σκουριάς, γκράφιτι ονομάτων, σχέδια αγαπημένων από το σπίτι και προσευχές και ακούς τις φωνές. "Bonjour Tommy" λέει ένας Γάλλος εναντίον στρατιωτικών και στρατιωτών που συνομιλούν στους δρόμους. "Δεν μισούν τους Γερμανούς. Δεν προσβάλλουν τους κρατούμενους και είναι προσεκτικοί στους τραυματίες », ήταν η ανυποψίαστη παρατήρηση ενός γάλλου δημοσιογράφου.

Ακούτε γράμματα γραμμένα στο σπίτι και ποιήματα από τους μεγάλους πολεμικούς ποιητές όπως ο Wilfred Owen που έχασε τη ζωή του λίγο πριν την υπογραφή της ανακωχής και από τον Siegfried Sassoon ο οποίος έγραψε τον στρατηγό .

"Καλημέρα. Καλημέρα "είπε ο στρατηγός
Όταν τον συναντήσαμε την περασμένη εβδομάδα στο δρόμο μας προς τη γραμμή.
Τώρα οι στρατιώτες που χαμογέλασε είναι οι περισσότεροι από τους νεκρούς,
Και φωνάζουμε το προσωπικό του για ανίκανους χοίρους. "

Ένα εκκλησάκι, σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, ελαφρύς σιδηρόδρομος, αίθουσα επικοινωνιών, ένα νοσοκομείο και ένα πηγάδι δημιουργήθηκαν όλα στο χλωμό, τρεμοπαίζει ηλεκτρικό φως. Η πεζοπορία που πέρασε από 20 σημεία ενδιαφέροντος σας δείχνει με πολύ ισχυρό τρόπο τη ζωή των στρατιωτών υπόγεια, το ζοφερό ή χασμουρητό τους χιούμορ και τη συντροφιά τους.

Η μάχη του Άρα

Έπειτα έρχεστε στις πλαγιές που οδηγούσαν στο φως και για πολλούς από τους νεαρούς στρατιώτες ("πολύ νέοι", όπως είπε ένας Γάλλος), μέχρι το θάνατό τους.

Λίγες μέρες πριν, το πυροβολικό πυροβόλησε στις γερμανικές γραμμές. Ήταν 5πμ, χιονίζοντας και θανατηφόρα κρύο στις 9 Απριλίου, Δευτέρα του Πάσχα, όταν δόθηκε η εντολή να ξεσπάσουν τα λατομεία.

Η ταινία της μάχης

Η ιστορία συνεχίζεται επάνω με μια ταινία για τη μάχη. Η αρχική επίθεση ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Το Vimy Ridge συνελήφθη από τον Καναδικό Σώμα του Γενικού Ιουλιανού Byng, και το χωριό Monchy-le-Preux συνελήφθη. Αλλά για δύο ημέρες τα συμμαχικά στρατεύματα, με εντολές από πάνω, έκοψαν πίσω. Εκείνη τη στιγμή οι Γερμανοί, οι οποίοι είχαν αρχικά υποχωρήσει, σχημάτιζαν ένα νέο μέτωπο μάχης, έφεραν ενισχύσεις και άρχισαν να διεκδικούν τα λίγα χιλιόμετρα που είχαν αποκτήσει οι Σύμμαχοι. Για δύο μήνες, οι στρατοί πολέμησαν. 4.000 άνδρες έχασαν τη ζωή τους καθημερινά.

Πρακτικές πληροφορίες

Το Λατομείο Ουέλλινγκτον, Μάχη του Μνημείου του Άρα
Rue Deletoille
Τάπητας τοίχου
Τηλ .: 00 33 (0) 3 21 51 26 95
Ιστοσελίδα (στα αγγλικά)
Είσοδος ενήλικας 6.90 ευρώ, παιδί κάτω των 18 ετών 3.20 ευρώ
Ανοιχτό καθημερινά 10 π.μ.-12:30μμ, 1: 30-6μμ
Κλείσιμο 1 Ιανουαρίου, Ιαν. 4-29, 2016, 25 Δεκεμβρίου 2016
Οδηγίες: Το λατομείο Wellington βρίσκεται στη μέση του Arras.

Επισκεφθείτε άλλες περιοχές του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στη Βόρεια Γαλλία