Η κρίση του νερού στο Κέιπ Τάουν: Τι πρέπει να ξέρετε

Αγαπημένο για το θεαματικό τοπίο, την πλούσια ιστορία και την αξιοζήλευτη σκηνή του εστιατορίου, το Κέιπ Τάουν είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, η Μητέρα Πόλη βρίσκεται επί του παρόντος στην αιχμή της καταστροφικής κρίσης του νερού. Ιστορικά, η πόλη αντιμετώπισε περιόδους ξηρασίας μέσω προσεκτικής διαχείρισης των υδάτων, γεγονός που την βοηθά να επιβιώσει μέχρι να γεμίσει τα φράγματα με τις καλύτερες βροχές το επόμενο έτος.

Τώρα όμως, το Κέιπ Τάουν αντιμετωπίζει το τρίτο συνεχές έτος της ξηρασίας, οδηγώντας στη χειρότερη έλλειψη νερού σε 100 χρόνια. Εδώ είναι μια ματιά στο πώς η ξηρασία ήρθε, και τι σημαίνει για τους κατοίκους και τους επισκέπτες όσο.

Χρονοδιάγραμμα της ξηρασίας

Η τρέχουσα κρίση των υδάτων ξεκίνησε το 2015, όταν τα επίπεδα στα έξι μεγάλα φράγματα του Cape Town μειώθηκαν από 71,9% στο 50,1% πλήρες λόγω των αποτυχημένων βροχών. Το 2016 ήταν ένα άλλο ιδιαίτερα ξηρό έτος, με συνθήκες ξηρασίας στις επαρχίες σε όλη τη Νότια Αφρική. Ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας χορηγήθηκε ανακούφιση από ισχυρές βροχοπτώσεις το χειμώνα του 2016, ωστόσο, τα επίπεδα νερού του Κέιπ Τάουν συνέχισαν να μειώνονται σε μόλις 31,2%. Μέχρι το Μάιο του 2017, ο αριθμός αυτός έφτασε το 21,2%.

Τον Ιούνιο του 2017, οι κάτοικοι ελπίζουν ότι η ξηρασία θα μπορούσε να διακοπεί από το Cape Storm, το οποίο έβλεπε έως 50mm βροχοπτώσεις και ακραίες πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές της πόλης. Παρά τη σοβαρότητα της καταιγίδας, η ξηρασία συνέχισε και τον Σεπτέμβριο εισήχθησαν περιορισμοί νερού επιπέδου 5 σε όλη την κοινότητα - μειώνοντας την κατανάλωση νερού σε 87 λίτρα την ημέρα.

Ένα μήνα αργότερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πόλη είχε μόλις πέντε μήνες πριν από την εξάντληση των επιπέδων νερού. Αυτή η καταστροφική πιθανότητα ονομαζόταν τώρα "Ημέρα Μηδέν".

Η πραγματικότητα της μηδενικής ημέρας

Το Day Zero έχει ταξινομηθεί από τον δήμαρχο του Cape Town Patricia de Lille ως την ημέρα κατά την οποία η αποθήκευση φράγματος φτάνει το 13,5%.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η πλειονότητα των βρύων σε όλη την πόλη θα απενεργοποιηθεί και οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να τεθούν σε ουρά στο χώρο συγκέντρωσης νερού στο Κέιπ Τάουν για να παραλάβουν καθημερινά 25 λίτρα ανά άτομο. Οι χώροι θα επιβλέπονται από μέλη της αστυνομίας και του στρατού. Ωστόσο, φαίνεται αναπόφευκτο ότι όλα αυτά θα επηρεαστούν από τη δημόσια υγεία, η ασφάλεια και η οικονομία. Αυτό το χειρότερο σενάριο προβλέπεται σήμερα να ξεκινήσει στις 29 Απριλίου 2018, αν και εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να αποφευχθεί.

Φυσικές αιτίες της κρίσης

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τρέχουσα κρίση πυροδοτήθηκε αρχικά από το El Niño για το 2014-2016, φαινόμενο του καιρού που προκαλεί αύξηση των θερμοκρασιών των ωκεανών σε όλο τον Ειρηνικό Ειρηνικό. Ως αποτέλεσμα αυτών των αυξανόμενων θερμοκρασιών, το El Niño επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο - και στη Νότια Αφρική, οδηγεί σε δραματική μείωση των βροχοπτώσεων. Η βροχόπτωση στη Νότιο Αφρική μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2015 ήταν η χαμηλότερη από το 1904, πιθανότατα ως άμεσο αποτέλεσμα του El Niño.

Οι επιπτώσεις του El Niño επιδεινώθηκαν επίσης από τις αυξημένες θερμοκρασίες και τις μειωμένες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη Νότιο Αφρική ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Στο Κέιπ Τάουν, η αλλαγή του κλίματος έχει αλλάξει τα πρότυπα βροχόπτωσης στις λεκάνες απορροής της πόλης, με βροχοπτώσεις να έρχονται αργότερα, πιο σποραδικά ή μερικές φορές να μην εμφανίζονται καθόλου.

Ακόμη χειρότερα, τα περιθώρια βροχοπτώσεων πλησιέστερα του μέσου όρου συμβαίνουν όλο και συχνότερα, δίδοντας λιγότερες πιθανότητες ανάκτησης νερού από τις περιόδους ξηρασίας.

Παράγοντες που επιδεινώνουν

Ο ταχέως αναπτυσσόμενος πληθυσμός του Κέιπ Τάουν είναι επίσης μέρος του προβλήματος. Από το 1995 έως το 2018, η πόλη σημείωσε αύξηση πληθυσμού 55% από 2,4 εκατομμύρια σε 4,3 εκατομμύρια άτομα, ενώ η αποθήκευση νερού αυξήθηκε μόνο κατά 15% την ίδια χρονική περίοδο. Η μοναδική πολιτική κατάσταση της πόλης ήταν επίσης προβληματική. Η επαρχία του δυτικού ακρωτηρίου - η οποία είναι το κεφάλαιο του Κέηπ Τάουν - κυβερνάται από το Δημοκρατικό Συνασπισμό (DA), το κόμμα της αντιπολίτευσης της Νότιας Αφρικής. Η σύγκρουση μεταξύ του κυβερνητικού κόμματος και του κυβερνώντος εθνικού κόμματος, του ANC, εμπόδισε τις προσπάθειες των δημοτικών και επαρχιακών κυβερνήσεων να προλάβουν την κρίση των υδάτων.

Το 2015, για παράδειγμα, η εθνική κυβέρνηση απέρριψε ένα επαρχιακό αίτημα για R35 εκατομμύρια, το οποίο θα είχε χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της παροχής νερού με τη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων και την ανακύκλωση νερού. Αργότερα απορρίφθηκαν οι εκκλήσεις του Δήμαρχου του Κέιπ Τάουν για χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση καταστροφών. Σύμφωνα με τοπικές πηγές ειδήσεων, η κακή διαχείριση, το χρέος και η διαφθορά στο εσωτερικό του Υπουργείου Υδάτων και Αποχέτευσης είναι επίσης φταίξιμο. Συγκεκριμένα, η μη σωστή κατανομή της χρήσης γεωργικών υδάτων στην αρχή της ξηρασίας συνέβαλε στην επιτάχυνση της αρχικής εξάντλησης των επιπέδων του φράγματος του Κέιπ Τάουν.

Πώς θα επηρεάσει την επίσκεψή μου;

Για τους κατοίκους Καπετανίων, οι περιορισμοί υδάτων επιπέδου 6 σημαίνουν απαγόρευση άρδευσης, ποτίσματος, πλήρωσης ιδιωτικών πισίνων και πλύσης οχημάτων με πόσιμο νερό δημοτικού. Η κατανάλωση προσωπικών υδάτων περιορίζεται στα 87 λίτρα την ημέρα και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν περισσότερα από 10.500 λίτρα νερού ανά μήνα υπόκεινται σε πρόστιμα μέχρι και R10.000. Ο γεωργικός τομέας αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 60% (σε σύγκριση με τη χρήση πριν από το 2015). Οι επισκέπτες θα επηρεαστούν κατά κύριο λόγο από τη διάταξη του περιορισμού ότι οι εμπορικές ιδιοκτησίες (συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων) μειώνουν τη χρήση κατά 45%.

Για πολλές εγκαταστάσεις, αυτό σημαίνει την εισαγωγή μέτρων εξοικονόμησης νερού όπως η απαγόρευση λουτρών, η τοποθέτηση ντους με συσκευές που μειώνουν τη ροή νερού και αλλάζουν τα σεντόνια μόνο όταν είναι απαραίτητο. Πολλά ξενοδοχεία πολυτελείας έχουν κλείσει τα δωμάτια ατμού και τα υδρομασάζ, ενώ οι περισσότερες πισίνες του ξενοδοχείου είναι κενές. Επιπλέον, όπως οι μόνιμοι κάτοικοι του Κέιπ Τάουν, οι επισκέπτες ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι οι προμήθειες εμφιαλωμένου νερού είναι όλο και πιο δύσκολες. Καθώς η γεωργική παραγωγή πλήττεται από τους περιορισμούς των υδάτων, επηρεάζονται επίσης οι τιμές και η διαθεσιμότητα των τροφίμων.

Πως μπορείς να βοηθήσεις

Από τις ανακοινώσεις των αεροπορικών εταιρειών πριν από την ακινητοποίηση στο Κέιπ Τάουν για σήμανση σε δημόσιους χώρους και λόμπι του ξενοδοχείου, οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στη διατήρηση του νερού μεταδίδονται σε όλη την πόλη. Τα περισσότερα από αυτά επικεντρώνονται στις προσωπικές τακτικές εξοικονόμησης νερού, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του χρόνου ντους σε δύο λεπτά, απενεργοποιώντας τη βρύση ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας και περιορίζοντας τη συχνότητα με την οποία ξεπλένετε την τουαλέτα. Η καμπάνια Save As a Local του τουριστικού σκάφους παρέχει έναν πλήρη κατάλογο με τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε, ενώ αυτή η εύχρηστη αριθμομηχανή σάς βοηθά να σιγουρευτείτε ότι δεν υπερβαίνετε τα επιτόκια των 87 λίτρων ημερησίως.

Πριν από την κράτηση του ξενοδοχείου σας , φροντίστε να ρωτήσετε για τα μέτρα εξοικονόμησης νερού που διαθέτει.

Το μέλλον

Με την πλησιέστερη ημέρα μηδέν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τρέχουσα κατάσταση του νερού στο Κέιπ Τάουν είναι τρομερή. Η μονιμότητα των παραγόντων όπως η αλλαγή του κλίματος και ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός της Νοτίου Αφρικής σημαίνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέιπ Τάουν τα τελευταία τρία χρόνια είναι πιθανό να γίνουν ο κανόνας. και παρόλα αυτά, παρά την ανυπομονησία της εθνικής κυβέρνησης, η ίδια η πόλη έχει ένα από τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα διαχείρισης του νερού στον κόσμο.

Τα σχέδια για την αύξηση των υδροσυλλογών του Κέηπ Τάουν βρίσκονται σε εξέλιξη, με επτά έργα που κυμαίνονται από νέες μονάδες αφαλάτωσης μέχρι συστήματα εξόρυξης υπογείων υδάτων αναμένεται να παρέχουν επιπλέον 196 εκατομμύρια λίτρα νερού ημερησίως μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2018. Ελπίζεται ότι τα μέτρα αυτά (σε συνδυασμό με επιμελή η τήρηση των περιορισμών του επιπέδου 6) θα αρκεί για να αποφευχθεί η εμφάνιση του φαινομένου της ημέρας μηδέν.

Πρέπει να επισκεφτώ ακόμα;

Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό για τους επισκέπτες να θυμούνται ότι τα πράγματα που κάνουν το Κέιπ Τάουν ξεχωριστό - από τα εστιατόρια της παγκόσμιας κλάσης στις ειδυλλιακές παραλίες του - παραμένουν τα ίδια.

Οι μικρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες ως αποτέλεσμα της κρίσης του νερού είναι ένα μικρό τίμημα για να πληρώσουν για το θαύμα μιας επίσκεψης στην Μητέρα Πόλη. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής, οι τουρίστες αυξάνουν τον πληθυσμό του Κέηπ Τάουν μόλις κατά 1-3% και ως εκ τούτου δεν κάνουν μεγάλη διαφορά στη συνολική κατανάλωση νερού της πόλης (υποθέτοντας ότι τηρούν τους περιορισμούς). Ωστόσο, τα έσοδα από την επίσκεψή σας χρειάζονται πλέον περισσότερο από ποτέ. Έτσι, αντί να ακυρώσετε το ταξίδι σας στο Κέιπ Τάουν, απλά να είστε ενήμεροι για την ξηρασία και φροντίστε να κάνετε το κομμάτι σας για να βοηθήσετε.