Η Μονή της Μεσαιωνικής Αγίας Μαρίας στο Howth

Περπατώντας κατά μήκος της παραλίας στη γραφική πόλη αλιείας και αναψυχής Howth , ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που θα δείτε όταν κοιτάζετε πίσω στην πόλη είναι το καμπαναριό της Μονής της Αγίας Μαρίας, που ονομάζεται συχνά "Howth Abbey". Βρίσκεται στα μισά του λόφου στο κέντρο της πόλης, είναι ένα από τα παλαιότερα οικοδομήματα της περιοχής. Και αξίζει την προσοχή σας - τόσο για τις ιστορικές υπονομεύσεις όσο και για την άποψη που πρέπει να υπάρχει από εκεί.

Μια σύντομη ιστορία της Μονής της Αγίας Μαρίας

Ο Sitric (ή ο Sigtrygg), ο βασιλιάς του Βίκινγκ του Δουβλίνου , δεν ήταν αιμοληψία παγανιστής και κατακτητής εκκλησιών. Και η απόδειξη αυτού του ισχυρισμού μπορεί ακόμα να δει κανείς πάνω από το Howth Harbor, επειδή ο Norseman ίδρυσε την πρώτη εκκλησία εδώ, το έτος 1042. Με προσοχή στην άποψη; Ή με την επιθυμία να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά από τις πλημμύρες; Δεν ξέρουμε, αλλά η ανυψωμένη θέση της Μονής της Αγίας Μαρίας ήταν σίγουρα μια καλή επιλογή και στις δύο πλευρές. Ωστόσο, τίποτα δεν παραμένει στο ίδρυμα Viking.

Επειδή η εκκλησία Sitric (που μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι αρκετά απλή) αντικαταστάθηκε γύρω στο 1235. Με μια πλημμυρισμένη μονή. Το οποίο συγχωνεύθηκε με το παλιό, "Κελτικό", μοναστήρι στο Eye of Ireland, ένα νησί δίπλα στο Howth (το οποίο εξακολουθεί να έχει μερικά μοναστικά ερείπια). Αυτό εξαλείφθηκε επίσης και η μονή επαναδημιουργήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο του Δουβλίνου στα τέλη του 14ου αιώνα, με νεόδμητη εκκλησία και στη συνέχεια μερικώς κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε ξανά.

Και αυτή η τροποποίηση βρίσκεται στον πυρήνα του κτιρίου που γνωρίζουμε τώρα ως Μονή της Αγίας Μαρίας (ή, μάλλον, τα ερείπια της).

Η Μονή της Αγίας Μαρίας έχει δύο παράλληλους διαδρόμους και κάθε ένα από αυτά θα είχε κάποτε μια στέγη. Τον 15ο και 16ο αιώνα μια άλλη τροποποίηση συνδυάζει τα φράγματα σε ένα ενιαίο, ψηλότερο φράγμα - αυτή τη στιγμή προστέθηκε και μια καμπάνα, όπως ήταν μια νέα βεράντα και νότια πόρτα.

Μια άλλη προσθήκη του 16ου αιώνα ήταν το ανατολικό παράθυρο, όταν η οικογένεια St Lawrence (Λόρδος Χάουθ και ιδιοκτήτες του Κάστρου Howth) προσαρμόζει το ανατολικό άκρο της Μονής της Αγίας Μαρίας ως ιδιωτικό παρεκκλήσι.

Αργότερα, η μονή έπεσε σε χαλάρωση, ενώ εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται για τοπικές ταφές. Δεν είναι μια πολύ συναρπαστική ιστορία. Βασικά, γύρω στο 1630 η εκκλησία απλά μετακόμισε σε μια άλλη εκκλησία της περιοχής, αφήνοντας την Αγία Γραφή της Αγίας Μαρίας χωρίς προστασία.

Τα κυριώτερα σημεία της Μονής

Μπορείτε ακόμα να βρείτε τον πλούσιο σκαλιστό τάφο με ένα διπλό περίγραμμα του 13ου βαρόνου και της συζύγου του στην περιοχή του πρώην ιδιωτικού παρεκκλησίου. Τελειώνοντας γύρω στο 1470, ο εντυπωσιακός τάφος αγκαλιάζει μια ωραία διπλή εικόνα του αποθανόντος, με πλευρικές επιφάνειες που δείχνουν τη σταύρωση, τον αρχάγγελο Άγιο Μιχαήλ και δύο ακόμα αγγέλους με θυμιατήρια, τον Άγιο Πέτρο με τα κλειδιά στον ουρανό και την Αγία Αικατερίνη με τον τροχό της το όργανο του μαρτυρίου της, όχι πυροτεχνήματα).

Οι επισκέπτες, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόσβαση στο εσωτερικό της Μονής της Αγίας Μαρίας και σε αυτόν τον τάφο εμποδίζεται από μια κλειδωμένη πύλη.

Πολλοί θα είναι ικανοποιημένοι απλά για να εξερευνήσουν το εξωτερικό της Μονής της Αγίας Μαρίας, το οποίο είναι αρκετά εντυπωσιακό. Και ανάμεσα στους τάφους, μπορεί να παρατηρήσετε ένα σκουριασμένο κομμάτι τραμ.

Αυτός είναι στην πραγματικότητα ο πιό παράξενος τάφος του Δουβλίνου (αν και τα νεκροταφεία του Δουβλίνου έχουν πολλά περισσότερα αξιοθέατα ). Η ιστορία του ιστορικού είναι ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τραμ προς το Howth, ένας διακινούμενος εργαζόμενος σκοτώθηκε στο Howth. Όπως ο άνθρωπος είχε κρατήσει ουσιαστικά για τον εαυτό του, κανείς δεν ήξερε λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν. Έτσι, το σώμα του ήταν διασκορπισμένο στο χώρο της Μονής της Αγίας Μαρίας, με ένα κομμάτι σιδηροτροχιάς τραμ ως ένα κατάλληλο τάφο.

Και ας μην ξεχνάμε μια άλλη έλξη της Μονής της Αγίας Μαρίας: την θέα! Σε μια καθαρή μέρα θα δείτε ένα ολόκληρο πανόραμα της ακτογραμμής βόρεια του Howth, του λιμανιού, του Eye of Ireland, και (πιο μακριά) του νησιού Lambay. Απλά απόλαυσε.

Τα βασίλεια της Παναγίας της Παναγίας