Γαλλικό Εθνικό Νεκροταφείο στη Notre-Dame de Lorette

Το μεγαλύτερο γαλλικό στρατιωτικό νεκροταφείο

Ενώ τα ονόματα του Vimy Ridge και του λατομείου Wellington στο Arras είναι καλά γνωστά στους Βρετανούς, Αμερικανούς και Καναδούς, αυτό της Notre-Dame de Lorette είναι λιγότερο γνωστό. Βρίσκεται στη βόρεια Γαλλία κοντά στο Arras, είναι το μεγαλύτερο γαλλικό στρατιωτικό νεκροταφείο, με περισσότερους από 40.000 στρατιώτες, τόσο γνωστοί όσο και άγνωστοι από τη Γαλλία και τις αποικίες της εδώ. Είναι ασυνήθιστο επειδή περιέχει τόσο μια βασιλική όσο και ένα εξαιρετικό πύργο φανάρι.

Ιστορικό

Οι τρεις μάχες του Artois που έλαβαν χώρα το φθινόπωρο του 1914, και την άνοιξη και το φθινόπωρο του 1915, ήταν συγκρούσεις μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών στρατευμάτων που είχαν καταλάβει την περιοχή. Μεταξύ του Vimy Ridge και της Notre-Dame de Lorette, δύο ψηλά σημεία σε μια άλλη επίπεδη πεδιάδα, τοποθετούνται μερικά από τα μεγάλα ανθρακωρυχεία της Γαλλίας, ζωτικής σημασίας για τον πόλεμο.

Για τους Γάλλους, η δεύτερη μάχη μεταξύ της 9ης και της 15ης Μαΐου, όταν οι Γάλλοι προσπαθούσαν να πάρουν τους δύο λόφους του Άρτου, ήταν μερική νίκη στο ότι κατάφεραν να καταλάβουν την Παναγία. Αλλά από ανθρώπινη άποψη ήταν καταστροφή, με 102.000 Γάλλους στρατιώτες σκοτώθηκαν. Για τους Γάλλους ήταν τόσο κακή όσο η μάχη του Verdun.

Τα κτίρια του Γαλλικού Εθνικού Νεκροταφείου

Το νεκροταφείο, που στέκεται ψηλά πάνω στο λόφο με ανεμοστρόβιλο, είναι τεράστιο και ασυνήθιστο, καθώς υπάρχουν κτίρια εδώ καθώς και τάφοι. Πάρκο στην είσοδο και περπατήστε μέσα και θα έρθετε σε αυτούς. Απέναντι από εσάς στα δεξιά σας βρίσκεται ο Πύργος Lantern με ύψος 52 μέτρων.

Τη νύχτα η ισχυρή ακτίνα του στέλνει φως σε όλη την περιβάλλουσα πεδιάδα, ορατή περίπου 70 χιλιόμετρα (43,5 μίλια). Τα θεμέλια τοποθετήθηκαν από τον στρατάρχη Petain στις 19 Ιουνίου 1921 και τελικά τελειώθηκαν τον Αύγουστο του 1925.

Είναι χτισμένο σε μια τεράστια βάση, η οποία είναι στην πραγματικότητα μια κρύπτη ή οστεοφυλάκιο με τα απομεινάρια περίπου 8.000 άγνωστων στρατιωτών από τους δύο παγκόσμιους πολέμους και άλλες γαλλικές συγκρούσεις και από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Άλλα οστεοφυλάκια είναι διάσπαρτα σε όλο το νεκροταφείο. Συνολικά, περίπου 20.000 άγνωστοι στρατιώτες θάβονται εδώ.

Ήταν το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να θρηνήσουν σε μεμονωμένους τάφους που ώθησαν τον επίσκοπο του Άρα να ζητήσει από τη γαλλική κυβέρνηση να χτίσει την βασιλική. Στη Γαλλία η εκκλησία και το κράτος είναι χωριστά και δεν υπάρχουν θρησκευτικά μνημεία σε άλλα γαλλικά στρατιωτικά νεκροταφεία. Η εκκλησία είναι επιμελημένη μέσα με πολύχρωμα ψηφιδωτά και χιλιάδες μνημειακές πλάκες. Έξι από τα παράθυρα δωρήθηκαν από τη Βρετανία ως μια χειρονομία ευχαριστιών για τη γη που έδωσε η Γαλλία στην Κοινοπολιτεία Πολεμικού Ναυτικού της Επιτροπής για βρετανικά νεκροταφεία πολέμου. Η βασιλική σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της Λίλλης Louis-Marie Cordonnier και χτίστηκε μεταξύ 1921 και 1927.

Οι τάφοι

Απλοί σταυροί εκτείνονται ενώπιον σας με στρατιωτική ακρίβεια. Στην ανατολική γωνία υπάρχει μεγάλη συλλογή από μουσουλμανικούς τάφους, στρατιώτες από τις γαλλικές αποικίες, κυρίως βορειοαφρικανικές, με κεφαλές διαφορετικού σχήματος.

40.000 γαλλικά στρατεύματα είναι θαμμένα εδώ. Κάθε ένας έλαβε έναν παρόμοιο τάφο, χωρίς διάκριση μεταξύ γενικού και ιδιωτικού. Η διατύπωση είναι λιγότερο λεπτομερής από τους Βρετανούς τάφους πολέμου, όπου τα διακριτικά του συντάγματος είναι χαραγμένα μαζί με τις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου και συχνά μερικές λέξεις.

Υπάρχουν περιστασιακά διπλοί τάφοι. ίσως ένα από τα πιο θλιβερά είναι ένας διπλός τάφος για τους De Sars, πατέρα και γιο, που σκοτώθηκαν το 1914 και το 1940.

Το Μουσείο Vivante 1914-1918

Το Ζωντανό Μουσείο του Μεγάλου Πολέμου παρουσιάζει φωτογραφίες, στολές και κράνη, καθώς και συναρπαστικές ανακατασκευές υπόγειων καταφυγίων. Επιπλέον, ένα δωμάτιο διαθέτει 16 διόρια που δείχνουν διαφορετικές πτυχές της ζωής στον πόλεμο, από τα νοσοκομεία έως το Μέτωπο. Τέλος, υπάρχει ένα ανανεωμένο πεδίο μάχης των γερμανικών και γαλλικών τάφρων.

Μουσείο Ζωής
Τηλ .: 00 33 (0) 3 21 45 15 80
Είσοδος 4 ευρώ. 2 ευρώ για παραχωρήσεις
Καθημερινά 9:00 - 18:00
Κλείσιμο 1 Ιανουαρίου, 25 Δεκεμβρίου

Γαλλική Εθνική Πληροφορίες Νεκροταφείου

Chemin du Mont de Lorette
Ablain-Saint-Nazaire
Ανοίξτε τις 8 μ.μ. Απρίλιος, 8 Μαΐου 6 π.μ. Ιούνιος-Σεπτέμβριος 8 π.μ. Οκτώβριος 8:30 π.μ. Νοε-Φεβ 9 π.μ.-5:30 μ.μ.
Οδηγίες Το νεκροταφείο βρίσκεται ανάμεσα στο Arras στα νότια και το Lens στα βορειοανατολικά.

Σηματοδοτείται από το N937.

Περισσότερα μνημεία του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή

Υπάρχουν αμέτρητα μικρά και μεγάλα στρατιωτικά νεκροταφεία, οι τάφοί τους με ακριβή στρατιωτικό στυλ. Υπάρχουν επίσης νεκροταφεία της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αμερικής, του Καναδά και της Πολωνίας.