Πώς λειτουργούν τα Layovers; Ένας λεπτομερής οδηγός

Layovers δεν χρειάζεται να είναι μια πηγή του στρες

Αν ποτέ δεν έχετε πετάξει ποτέ, η όλη εμπειρία αεροπορικών ταξιδιών μπορεί να είναι αποθαρρυντική. Μπορεί να είναι ακόμη πιο νευρικό-wracking εάν η πτήση σας περιλαμβάνει ένα layover. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε - οι layovers είναι εύκολο να πλοηγηθείτε και είναι ακόμη κάτι που μπορεί να θέλετε να αναζητήσετε καθώς ταξιδεύετε. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που είναι, και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της λήψης layovers.

Τι είναι το Layover;

Μια στάση είναι όταν πρέπει να αλλάξετε τα αεροπλάνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Για παράδειγμα, αν έχετε αγοράσει μια πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες και είχε μια στάση στο Χιούστον, θα πρέπει να κατεβείτε από το αεροπλάνο στο Χιούστον και να μεταφερθείτε σε ένα νέο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο εκεί. Κατόπιν επιβιβάζεστε στο επόμενο αεροπλάνο και στη συνέχεια πετάτε στο Λος Άντζελες. Επομένως, τα στρώματα προσθέτουν χρόνο στο ταξίδι σας, αλλά αν τα στρώματα σας είναι αρκετά μακρά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκείνη την ώρα για να φύγετε από το αεροδρόμιο και να εξερευνήσετε μια καινούργια πόλη.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Layover και ενός Stopover;

Η διαφορά μεταξύ μιας παραμονής και μιας ενδιάμεσης στάσης είναι ο χρόνος που ξοδεύετε στον τόπο που δεν είναι ο τελικός προορισμός σας.

Για εγχώριες πτήσεις, ονομάζεται στάση εάν είναι λιγότερο από τέσσερις ώρες ή μια στάση εάν είναι μεγαλύτερη. Γενικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δύο λέξεις εναλλακτικά ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε τη σύνδεση λέξης για μια βραχυπρόθεσμη διακοπή και όλοι θα ξέρουν τι εννοείτε. Συνήθως χρησιμοποιώ το layover για να περιγράψω το χρόνο που περνάω στην πόλη διαμετακόμισης, επειδή αυτός είναι ο πιο δημοφιλής όρος και περισσότεροι άνθρωποι θα καταλάβουν τι εννοώ.

Εάν ταξιδεύετε διεθνώς, μια στάση λέγεται ότι είναι μια στάση για λιγότερο από 24 ώρες, ενώ μια ενδιάμεση στάση ορίζεται ως η δαπάνη για περισσότερες από 24 ώρες σε μια πόλη. Και πάλι, αναφέρομαι και στα δύο ως προσωρινή διαμονή, καθώς όλοι θα ξέρουν τι εννοείτε με κάθε τρόπο.

Layovers μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι layovers είναι δυσάρεστες και θα πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να μην τους έχουν.

Για τους ταξιδιώτες οι οποίοι είναι πιο προσεκτικοί ως προς τον προϋπολογισμό , αν και οι layovers είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα στις πτήσεις. Οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως θα μειώσουν τις τιμές των πτήσεων με μακρά αεροσκάφη, καθιστώντας εύκολη την ανάληψη συμφωνίας. Αν δεν χρειάζεται να φτάσετε κάπου γρήγορα, αξίζει να πάρετε μια πτήση με αρκετές στάσεις για να εξοικονομήσετε χρήματα.

Μην σκεφτείτε τις layovers ως όλα όσα είναι κακά, όμως! Τα αεροσκάφη είναι κάτι που πρέπει να ψάξετε κατά την κράτηση μιας πτήσης και πάντα ψάχνω για πτήσεις με μακριές αποθήκες σε μέρη που δεν είχα επισκεφθεί πριν. Είναι χάρη στις layovers ότι έχω περάσει χρόνο στο Ντουμπάι, το Μασκάτ, τη Σουαζιλάνδη και τα Φίτζι.

Μπορεί να χρειαστεί να περάσετε από τη Μετανάστευση και να ξαναβρεθείτε

Κάθε χώρα και κάθε αεροπορική εταιρεία έχει διαφορετικούς κανόνες σχετικά με αυτό, οπότε είναι καλύτερο να κάνετε κάποια έρευνα εκ των προτέρων αν δεν είστε σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η εναπόθεσή σας. Ως επί το πλείστον, όμως, μετά από όλους τους άλλους που παίρνουν από το αεροπλάνο σας είναι ένας ασφαλής τρόπος να γνωρίζετε ότι κάνετε το σωστό.

Σε γενικές γραμμές, αν βρίσκεστε σε εσωτερική πτήση, μόλις προσγειωθείτε για την εναπόθεση σας, θα περάσετε από μια περιοχή μεταφοράς που θα σας οδηγήσει στην πύλη για την επόμενη πτήση σας χωρίς να χρειάζεται να ξανακάνετε. Οι τσάντες σας θα περάσουν αυτόματα στην επόμενη πτήση χωρίς να χρειάζεται να τις παραλάβετε.

Αυτό συμβαίνει συχνά και σε διεθνείς πτήσεις εάν ταξιδεύετε με την ίδια αεροπορική εταιρεία. Όταν κάνετε check-in για την πρώτη σας πτήση, ρωτήστε το άτομο που σας ελέγχει εάν οι τσάντες σας θα ελεγχθούν καθ 'όλη τη διαδρομή. Αν είναι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την επιστροφή των αποσκευών και να περάσετε απευθείας στην επόμενη σας πύλη, ασφαλής, γνωρίζοντας ότι οι αποσκευές σας θα κάνουν το ταξίδι μαζί σας.

Εάν πετάτε με δύο διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες και ταξιδεύετε σε διεθνές επίπεδο, πιθανότατα θα πρέπει να παραλάβετε τις τσάντες σας, να περάσετε μέσω της μετανάστευσης για να εισέλθετε στη χώρα και στη συνέχεια να κάνετε ξανά check-in για την επόμενη πτήση. Αν αυτό συμβαίνει για εσάς, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τους κανόνες θεώρησης της χώρας για την οποία θα μεταβαίνετε, καθώς θα μπορούσατε να αρνηθείτε την είσοδο εάν δεν έχετε θεώρηση διέλευσης εκ των προτέρων.

Αν πετάτε σε μια χώρα όπως η Μαλαισία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, όλοι οι επιβάτες πρέπει να περάσουν από τη μετανάστευση και να ξανακοιτάξουν για την πτήση τους, είτε ταξιδεύουν στο εσωτερικό είτε διεθνώς.

Σε αυτή την περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο ( τουλάχιστον δύο ώρες ) για να κάνετε την επόμενη σύνδεσή σας.

Συνήθως μπορείτε να αφήσετε το αεροδρόμιο

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η μετάβαση είναι να μπορέσει να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να εξερευνήσει μια νέα πόλη. Είτε πρόκειται για το Παρίσι για τρεις ώρες για να πάρετε μια μπαγκέτα και ένα φλιτζάνι καφέ, είτε μια νύχτα πάρτι στην Μπανγκόκ, οι layovers είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να δείτε μια νέα πόλη για να δείτε αν θέλετε να επιστρέψετε στο μέλλον.

Εξαιτίας αυτού προτείνω συνήθως τη λήψη της επιλογής πτήσης που περιλαμβάνει μακρά παραμονή, ειδικά εάν είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε μια πρόσφατη πτήση από την Ελλάδα στη Γερμανία, είχα μια οκτατάωρη παραμονή στη Βενετία, την οποία εκμεταλλευόμουν πλήρως. Άφησα το σακίδιο μου στην αριστερή περιοχή αποσκευών του αεροδρομίου, έβαλα το λεωφορείο στο κέντρο της πόλης και είχα πέντε ώρες για να πάρω ένα ταξί με νερό κατά μήκος των καναλιών, να γεμίσω το πρόσωπό μου με ζυμαρικά και να έχω ένα υπέροχο ζελέ.

Όταν πετούσαμε από το Κέιπ Τάουν στη Λισαβόνα , εντοπίσαμε μια πτήση με 24ωρη στάση στο Ντουμπάι . Αφού δεν επισκέφθηκα ποτέ την πόλη πριν, έσπασα την πτήση και πέρασα μια ολόκληρη μέρα για να εξερευνήσω αυτή τη λαμπερή πόλη. Πήγα μια περιήγηση στους αμμόλοφους της κοντινής ερήμου, έσκαψαν στην κορυφή του Burj Khalifa, εξερευνούσαν τα souks της Παλιάς Πόλης και έπιασαν μια ελαφριά επίδειξη στο κέντρο της πόλης. Ήταν ένας διασκεδαστικός, συναρπαστικός τρόπος να γνωρίσετε για πρώτη φορά μια καινούργια πόλη.

Θα πρέπει να περάσετε από την ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας, θα πρέπει να περάσετε από την ασφάλεια του αεροδρομίου σε κάποιο σημείο. Εάν πρέπει να περάσετε από τη μετανάστευση, όπως κάνετε όταν πετάτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα περάσετε από την ασφάλεια όταν κάνετε check-in για την επόμενη πτήση σας. Αν δεν χρειάζεται να περάσετε από τη μετανάστευση, πιθανότατα θα πρέπει να περάσετε από την ασφάλεια όταν φτάσετε στην πύλη πριν από την επόμενη πτήση.

Μπορεί να χρειαστείτε μια Visa διαμετακόμισης

Μια θεώρηση διέλευσης είναι αυτή που σας επιτρέπει να μείνετε σε μια χώρα για ένα μικρό χρονικό διάστημα - συνήθως μεταξύ 24 και 72 ωρών. Είναι συνήθως εύκολο να εφαρμοστούν και φθηνές, και ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε ένα μέρος κατά τη διάρκεια της στάσης σας. Ευτυχώς, πολλές χώρες θα σας δώσουν θεώρηση κατά την άφιξη, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο εύκολη την εξερεύνηση, καθώς δεν θα χρειαστεί να κάνετε αίτηση για τίποτα εκ των προτέρων.

Αν σχεδιάζετε να περάσετε λίγο χρόνο στον προορισμό σας, ελέγξτε τους κανονισμούς θεώρησης της χώρας πριν κλείσετε τις πτήσεις σας. Πολλές χώρες απαιτούν εκ των προτέρων να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση διέλευσης προκειμένου να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο, οπότε θα θέλατε να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να το κάνετε.