Ημερήσιο ταξίδι στο Αλκμάαρ, Τυροκομείο Πρωτεύουσας των Κάτω Χωρών

Το όνομα Alkmaar δεν είναι γνωστό έξω από την Ολλανδία, αλλά αυτή η μικρή πόλη κάτω των 100.000 έχει πολλά να προσελκύσει τον διεθνή τουρίστα. Το Alkmaar είναι ο Wisconson της Ολλανδίας: γνωστός για το τυρί του, οι κάτοικοι του Alkmaar - όπως και οι Wisconsinites - ονομάζονται επίσης "cheeseheads" ( kaaskoppen στα ολλανδικά). Αλλά το Alkmaar έχει να προσφέρει περισσότερα από τυρί: από το μνημειώδες του Grote Kerk ( Μεγάλη Εκκλησία ) έως το μοναδικό μουσείο Beatles της Ολλανδίας, μια ημερήσια εκδρομή στο Alkmaar αξίζει περισσότερο από ό, τι στη Βόρεια Ολλανδία .

Από το CS Amsterdam, μερικά τρένα ανά ώρα αναχωρούν για το Alkmaar. το ταξίδι διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Για πληροφορίες χρονοδιαγράμματος και ναύλων, ανατρέξτε στον ιστότοπο των Ολλανδικών Σιδηροδρόμων Από την κατεύθυνση του Άμστερνταμ, οι οδηγοί μπορούν να φτάσουν στο Alkmaar μέσω του A9.

Alkmaar Cheese Market και άλλα πράγματα που πρέπει να κάνετε

Μία λέξη: τυρί. Ο Ολλανδός - και ο παγκόσμιος - συνεργάτης Alkmaar κυρίως με την αιώνια αγορά τυριού. Από το 1593 τουλάχιστον, οι ομοιόμορφοι "τυροκομικοί" έφεραν το εμπόριο τους στην πλατεία της αγοράς. ενώ η αγορά τυριού Alkmaar είναι τώρα απλώς μια ανανέωση της παραδοσιακής διαδικασίας, παρόλα αυτά 100.000 επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν καθώς οι τυροί τροχοί ανακατεύονται προς και από πίσω σε ειδικά φορεία. Η αγορά τυριού επανεντάσσεται μόνο την Παρασκευή, 10 π.μ. - 12.30 μ.μ. από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, αλλά οι τουριστικοί εκτός εποχής μπορούν ακόμα να ελέγξουν το Μουσείο Ολλανδικών Τυριών .

Οι οπαδοί του Beatles, χαίρονται: το Alkmaar διαθέτει ένα από τα τρία παγκόσμια μουσεία Beatles (τα άλλα δύο βρίσκονται στο Λίβερπουλ και στη Halle της Γερμανίας).

Φορτωμένο με Fab Τέσσερα σύνεργα - από σπάνια λευκώματα βινυλίου μέχρι περίεργα όπως το σπρέι μαλλιών The Beatles - το μουσείο είναι ενθουσιωδώς επιμελημένο από έναν εμπειρογνώμονα ο οποίος έχει γράψει σχεδόν 40 βιβλία για την καριέρα του Beatles.

Οι λάτρεις της τέχνης και της τέχνης της μπύρας θα εκτιμήσουν το Εθνικό Μουσείο Μπύρας , το οποίο διερευνά τη διαδικασία της βύνης, της ζύμης και του λυκίσκου που συνδυάζονται σε μία από τις πιο δημοφιλείς ολλανδικές μύτες.

Τα λείψανα που σχετίζονται με τη μπύρα - κλασικές διαφημίσεις, παλαιά μπουκάλια και πολλά άλλα - στρογγυλά έξω από τη συλλογή, που βρίσκεται φυσικά σε ένα πρώην ζυθοποιείο.

Κανένα ταξίδι στο Αλκμάαρ είναι πλήρης χωρίς επίσκεψη στο Grote Kerk , μια μεσαιωνική εκκλησία που δεν έχει ούτε ένα, αλλά δύο ευρέως διαδεδομένα όργανα: το Van Covelens και το όργανο Hagerbeer-Schnitger, και οι δύο επισκέπτες μπορούν να ακούσουν εν δράσει στο καλοκαίρι του Grote Kerk σειρά συναυλιών. Δείτε την ιστοσελίδα του Alkmaar Organ City για πληροφορίες συναυλιών.

Οι σόμπες από κάρβουνα αποτελούσαν κάποτε ζωτικό στοιχείο της ζωής στη Βόρεια Ευρώπη και η ποικιλία τους - από τα κομψά κεραμίδια από πορσελάνη του σπιτιού των παλατιών μέχρι τους ταπεινούς εκείνους που εξακολουθούν να παραμένουν, ως επί το πλείστον αχρησιμοποίητοι, σε κάποιες ολλανδικές κατοικίες - ποτέ δεν παύει να με ενδιαφέρει. Έτσι, αν έχετε και μια ιδιοσυγκρασιακή αγάπη για τις σόμπες άνθρακα, μην χάσετε το Ολλανδικό Σίδερο Μουσείο .