Ολλανδικό ταξίδι ημέρας στο Zaanse Schans

Το Zaanse Schans είναι η Ολλανδία με λίγα λόγια: μια πόλη παραδοσιακής ολλανδικής τέχνης και αρχιτεκτονικής, με έξι ανεμόμυλους, ένα εργαστήριο ξύλινων υποδημάτων, ένα τυροκομείο και πολλά άλλα. Μερικοί θεωρούν ότι είναι ένα υπαίθριο μουσείο, αλλά στην πραγματικότητα, το Zaanse Schans είναι απλώς μια πόλη γεμάτη από εξαιρετικά καλά διατηρημένη αρχιτεκτονική και παραδόσεις - μια που κεφαλαιοποιείται στην αυθεντική ατμόσφαιρα της και προσθέτει ακόμα πιο ολλανδικά φαινόμενα στο μείγμα.

Ναι, το Zaanse Schans είναι λίγο τουριστικό, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να το αποφύγετε - η βαθιά του προσέγγιση στις ολλανδικές παραδόσεις είναι τόσο διασκεδαστικό και ενημερωτικό ημερήσιο ταξίδι (και εξαιρετικό για τα παιδιά!).

Σημειώστε ότι οι ώρες διαφέρουν ανάλογα με την έλξη και την εποχή (με πιο περιορισμένες ώρες το φθινόπωρο και το χειμώνα), επομένως ελέγξτε την ιστοσελίδα Zaanse Schans για τις πιο έγκαιρες πληροφορίες.

Πώς να πάτε εκεί

Με τρένο: Από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ, πάρτε το τρένο Alkmaar στο Koog-Zandijk (περίπου 20 λεπτά). Το Zaanse Schans απέχει 10 λεπτά από το σταθμό με τα πόδια. Δείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Σιδηροδρόμου (NS) για πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις τιμές.

Με λεωφορείο: Η γραμμή 91 εκτελείται δύο φορές την ώρα από τον Κεντρικό Σταθμό του Άμστερνταμ και διαρκεί περίπου 45 λεπτά για να φτάσει στο Zaanse Schans. Δείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας Connexxion για ακριβείς πληροφορίες χρονοδιαγράμματος.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Zaanse Schans

Πρώτα απ 'όλα, κάντε μια περιήγηση στο εσωτερικό ενός από τους πέντε λειτουργικούς ανεμόμυλους που είναι ανοιχτοί στο κοινό.

Οι πριονιστήρια, τα ελαιοτριβεία και οι μύλοι βαφής επιτρέπουν στους επισκέπτες να δουν πώς οι ανεμόμυλοι συνέβαλαν στην κατασκευή κάθε προϊόντος. Για πραγματικούς λάτρεις του ανεμόμυλου, υπάρχει και το μνημειώδες Μουσείο Ανεμόμυλου.

Εξερευνήστε τις παραδοσιακές τέχνες των Κάτω Χωρών. Το εργαστήριο ξύλινων υποδημάτων καταδεικνύει πώς δημιουργούνται τα εικονικά ολλανδικά ξύλινα παπούτσια, ενώ στο Tinkoepel, οι καμίνους κασσίτερου ρίχνουν τα προϊόντα τους με το χέρι σε μια πρώην τσαγιέρα του 18ου αιώνα.

Για τους λάτρεις της τυροκομίας, το τυροκομείο De Catherinahoeve προσφέρει τόσο διαδηλώσεις όσο και γεύση του τελικού προϊόντος - εικόνες τέλειων τροχών ολλανδικού τυριού.

Κατάστημα για τα παραδοσιακά ολλανδικά προϊόντα. Εκτός από ξύλινα παπούτσια, κασσίτερου και τυριού, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να βρουν παραδοσιακά κεραμικά Delfts blauw (Delft blue) στο De Saense Lelie. μουστάρδα που παράγεται στον τοπικό ανεμόμυλο De Huisman. και αυθεντικές ολλανδικές αντίκες στο παλαιότερο σπίτι του Zaanse Schans, Het Jagershuis. Το Μουσείο Αρτοποιίας "In de Gecroonde Duyvekater" παράγει το δημοφιλές duivekater ψωμί, ένα γλυκό, ωοειδές λευκό φραντζόλα.

Επαναλάβετε τα βήματα του Πέτρου του Μεγάλου στο σπίτι του Τσάρου Πέτρου, όπου ο ίδιος ο Τσάρος χώρισε στις επισκέψεις του στην Ολλανδία. Ή βήμα μέσα σε κάποια από τα άλλα τοπικά μνημεία, όπως τα σπίτια των εμπόρων το Honig Breet House και το Weefhuis.

Ανακαλύψτε την ιστορία του Zaanse Schans, ενός βιομηχανικού δυναμικού στην εποχή του (εξ ου και όλων των ανεμόμυλων!), Στο Μουσείο Zaans ή σε δύο εικονικές ολλανδικές μάρκες: μάρτυρες της ανόδου της εταιρίας Verkade σοκολάτας και μπισκότων στο Verkade Pavilion ή περιηγηθείτε στην ανακατασκευή του πρώτου καταστήματος Albert Heijn στο κατάστημα του Μουσείου Albert Heijn Grocery.

Η κάρτα Zaanse Schans είναι μια εξαιρετική αξία για τους επισκέπτες: περιλαμβάνει την είσοδο στο Zaans Museum & Verkade Pavilion, έναν ανεμόμυλο επιλογής, καθώς και εκπτώσεις ή ειδικές προσφορές για τοπικές βιοτεχνίες και εστιατόρια.

Πού να φάτε στο Zaanse Schans

Το Zaanse Schans έχει μόνο δύο εστιατόρια, εκτός από το Zaans Museumcafé, αλλά και τα δύο ικανοποιούν με συνέπεια τους επισκέπτες.

Το De Kraai, που βρίσκεται σε ανακαινισμένο αχυρώνα, ειδικεύεται σε ολλανδικές τηγανίτες: γλυκές ή αλμυρές τηγανίτες με διάμετρο 29 εκατοστών (σχεδόν ένα πόδι!). Κλασικές ολλανδικές πίτες, όπως το appeltaart , προσφέρονται για επιδόρπια. Ιδανικό για οικογένειες σε ημερήσια εκδρομή στο Zaanse Schans.

Το De Hoop op d'Swarte Walvis είναι ένα πολυτελές γαλλικό εστιατόριο που σερβίρει brunch, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο. Τα εκλεπτυσμένα πιάτα του συνοδεύονται από ένα εκτενές μενού κρασιών - και υπέροχα παρακμιακά επιδόρπια.

Το Zaans Museumcafé προσφέρει τσάι και καφέ κορυφαίας ποιότητας από το ολλανδικό εμπορικό σήμα Simon Lévelt, καθώς και σάντουιτς, γλυκά και άλλα σνακ για να ανεφοδιάσουν τους επισκέπτες του Zaanse Schans.