Ένας οδηγός τουριστών για Marken, Βόρεια Ολλανδία

Παρά τον πληθυσμό μόλις 2.000 κατοίκων, ο Μάρκεν προσελκύει περίπου 500 φορές τον αριθμό των τουριστών κάθε χρόνο. Η ιστορία της πόλης του επέτρεψε να διαμορφώσει μια μοναδική ταυτότητα σε όλες τις Κάτω Χώρες και η οποία καθιστά το αντικείμενο γοητείας για τους επισκέπτες. Μέχρι το 1957, ο Marken ήταν ένα νησί στο IJsselmeer. ξεχωριστά από τις υπόλοιπες Κάτω Χώρες, ανέπτυξε έναν ανεξάρτητο πολιτισμό - τη δική του αρχιτεκτονική, τη διάλεκτο, το φόρεμα και πολλά άλλα - που εξακολουθεί να διατηρεί, παρά το κλείσιμο του γερανού που το διαχώρισε κάποτε από την ηπειρωτική χώρα.

Ενώ η λαϊκή κουλτούρα έχει γίνει λιγότερο χαρακτηριστική από τη δεκαετία του '50, εξακολουθεί να είναι σαφώς ορατή στο μοναδικό νησί - τώρα σε μια χερσόνησο - του Marken.

Πώς να φτάσετε στο Marken

Υπάρχει άμεση σύνδεση με λεωφορείο από τον Κεντρικό Σταθμό του Άμστερνταμ στο Marken όλο το χρόνο: το λεωφορείο 311 αναχωρεί από τη βόρεια πλευρά του σταθμού (στην πλευρά του ποταμού IJ, όχι στο κέντρο του Άμστερνταμ!). Χρειάζονται περίπου 45 λεπτά για να φτάσετε στο Marken.

Από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, είναι δυνατό να φτάσετε στο Marken μέσω βάρκα από το Volendam , μια άλλη ελκυστική πόλη ημερήσιων ταξιδιών, η οποία μπορεί να φτάσει σε μισή ώρα στο λεωφορείο 312 (που αναχωρεί επίσης από τη βόρεια πλευρά του Κεντρικού Σταθμού του Άμστερνταμ). Το Marken Express αναχωρεί κάθε 30 με 45 λεπτά και διαρκεί περίπου μισή ώρα. Η εταιρεία πορθμείων προσφέρει τη δυνατότητα να νοικιάσει ένα ποδήλατο για χρήση στη χερσόνησο, αλλά το μικρό μέγεθος του Marken προσφέρεται επίσης για εξερευνήσεις με τα πόδια.

Τι να κάνετε και να δείτε

Ο Μάρκεν δεν είναι για μια σειρά από "πρέπει να δείτε" αξιοθέατα? Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος της έκκλησής του προέρχεται από περιπάτους γύρω από το πρώην νησί, προκειμένου να απορροφήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του: την παραδοσιακή ξύλινη αρχιτεκτονική - συχνά χτισμένη σε ανάχωμα για να την προστατεύσει από τις συχνές πλημμύρες - την ατμόσφαιρα του νησιού και πολλά άλλα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διάσημα αξιοθέατα για τους επισκέπτες να αναζητήσουν στα βόλτα τους.

Επιπλέον, ο Marken διαθέτει επίσης ένα εργαστήριο ξύλινων υποδημάτων (ολλανδικά: klompenmakerij) που βρίσκεται στο Kets 50, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν τόσο τη μηχανοκίνητη όσο και τη χειροκίνητη παραγωγή παραδοσιακών ξύλινων παπουτσιών και ίσως να πάρουν ένα δικό τους ζευγάρι.

Που να φάω

Ο Marken έχει μόνο μια χούφτα εστιατόρια, και οι επισκέπτες συχνά επιλέγουν να τρώνε σε κοντινές πόλεις. Ωστόσο, ο αριθμός και η ποικιλία των τοπικών εστιατορίων αυξήθηκε με την πάροδο των ετών. Μια δημοφιλής επιλογή παραμένει το Hof van Marken, ένα εστιατόριο του ξενοδοχείου του οποίου καλλιεργημένο γαλλικό / ολλανδικό μενού και ζεστή φιλοξενία τραβούν σχόλια από τους φίλους.