Πώς να πω "Παρακαλώ" και "Σας ευχαριστώ" στα ολλανδικά

Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε αυτούς τους ευγενικούς όρους σε σωστό πλαίσιο

Αν σχεδιάζετε μια επίσκεψη στο Άμστερνταμ , δεν είναι κακή ιδέα να μάθετε μερικές λέξεις-κλειδιά και φράσεις στα ολλανδικά, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν αγγλικά. "Παρακαλώ" και "ευχαριστώ" είναι δύο από τις πιο χρήσιμες εκφράσεις για τους τουρίστες και θα δείξουμε στους Ολλανδούς που συναντάτε ότι έχετε πάρει κάποιο χρόνο για να εξοικειωθείτε με τον πολιτισμό τους.

Εν ολίγοις, οι λέξεις που πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι «παρακαλώ» και « dank je» (ευχαριστώ), αλλά υπάρχουν μερικές παραλλαγές μορφών και σημαντικοί κανόνες για να χρησιμοποιηθούν αυτές οι εκφράσεις σωστά στο πλαίσιο.

Σας ευχαριστώ στα Ολλανδικά

Μια ολόπλευρη έκφραση ευχαριστιών είναι η dank je , η οποία μεταφράζεται απευθείας ως "ευχαριστώ", σε ένα ουδέτερο επίπεδο ευγένειας. Δεν είναι ακατόρθωτο, αλλά όχι επίσημο, και είναι η πιο διαδεδομένη ολλανδική φράση. Ο Ντανκ προφέρεται όπως γράφτηκε, αλλά ακούγεται σαν "εσύ".

Η επίσημη έκφραση dank u είναι προτιμότερη για τους ηλικιωμένους. Η ολλανδική κοινωνία δεν είναι ιδιαίτερα επίσημη, οπότε υπάρχει ελάχιστη ανάγκη να είμαστε υπερβολικά ευγενικοί σε καταστήματα, εστιατόρια και παρόμοια περιβάλλοντα. Ο Dank προφέρεται όπως παραπάνω. το u , ακριβώς όπως το "oo" στο "boot".

Για να προσθέσετε κάποια έμφαση στην ευγνωμοσύνη σας, dank je wel και dank u wel είναι το ισοδύναμο του "ευχαριστώ πολύ". Το wel είναι προφέρεται σαν το "vel" στο "vellum". Εάν ο ολλανδός ομιλητής ήταν εξαιρετικά ευγενικός ή χρήσιμος, ο hartelijk bedankt ("ειλικρινείς ευχαριστίες") είναι μια προσεκτική απάντηση. Αυτή η φράση προφέρεται περίπου ως "HEART-a-luck buh-DANKT".

Αν όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να θυμόμαστε, το bedankt είναι κατάλληλο σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε μεταξύ ολλανδών ομιλητών. Αλλά μην ανησυχείτε για αυτό. οι περισσότεροι Ολλανδοί που συναντάτε θα εκπλαγούν ευχάριστα που έχετε πάρει το χρόνο να μάθετε ολλανδικά καθόλου.

Το ισοδύναμο με το "είστε ευπρόσδεκτοι" είναι προαιρετικό στην Ολλανδία .

Εάν αισθάνεστε πραγματικά την ανάγκη για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το geen dank ("Μη το αναφέρετε"). Μπορεί να μην είστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσετε αυτή τη φράση πολύ, και δεν θα θεωρηθείτε άσχημη. Πολλοί μη ολλανδοί ομιλητές δυσκολεύονται να διατυπώσουν τον αρχικό ήχο, ο οποίος είναι ο ίδιος με τον "ch" στην εβραϊκή λέξη Chanukkah . Το "ee" προφέρεται σαν το "a" σε "ικανό".

Εκφράσεις Ευχαριστιών Γρήγορη Αναφορά
Dank je Σας ευχαριστώ (άτυπη)
Dank u Σας ευχαριστώ (επίσημη)
Bedankt Σας ευχαριστώ (δεν υπάρχει διάκριση)
Dank je wel ή Dank u wel Ευχαριστώ πολύ (άτυπη ή άτυπη)
Hartelijk bedankt Ευχαριστώ θερμά
Geen dank Όχι ευχαριστίες απαραίτητες / Είστε ευπρόσδεκτοι

Λέγοντας Παρακαλώ στα ολλανδικά

Για να είμαστε σύντομα, το alstublieft (AHL-stu-BLEEFT) είναι το ισοδύναμο παντός στόχου του "please" στα αγγλικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε αίτημα, όπως Een biertje, alstublieft ("Μία μπύρα, παρακαλώ"). Αναπληρωτής biertje (BEER-tya) με οποιοδήποτε στοιχείο της επιλογής σας σε αυτή την ευέλικτη ολλανδική έκφραση.

Το Alstublieft είναι στην πραγματικότητα η ευγενική μορφή. Είναι μια συρρίκνωση της πίστης , ή "αν σας ευχαριστεί", μια ακριβή ολλανδική μετάφραση του s'il vous plait ("παρακαλώ" στα γαλλικά). Η ανεπίσημη έκδοση είναι "als het is belieft", αλλά δεν είναι τόσο συνηθισμένη, παρά το γεγονός ότι οι Ολλανδοί συνήθως μιλούν σε ανεπίσημους όρους.

Οι φράσεις alstublieft και alsjeblieft χρησιμοποιούνται επίσης όταν προσφέρετε σε κάποιον ένα στοιχείο. σε ένα κατάστημα, για παράδειγμα, ο ταμίας θα εκφωνήσει Alstublieft! καθώς σας παραδίδει την απόδειξή σας.

Παρακαλούμε Γρήγορη Αναφορά
Alsjeblieft Παρακαλώ (άτυπη)
Alstublieft Παρακαλώ (επίσημη)
"Ένας ____, άλλος." "Ένα ____, παρακαλώ."