Ταξιδεύοντας με λεωφορείο στην Κίνα είναι μια φθηνή και πρακτική επιλογή

Γιατί να πάρετε το λεωφορείο;

Ενώ το δίκτυο τρένων στην Κίνα είναι επεκτατικό, το δίκτυο λεωφορείων είναι ακόμη περισσότερο. Τα τρένα συνδέουν μεγαλύτερες πόλεις και φυσικά έχουν στάσεις κατά μήκος του δρόμου. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες πόλεις και χωριά όπου τα τρένα δεν πάνε και αυτά συνδέονται με το λεωφορείο. Εάν είστε πραγματικά hoofing και βλέποντας την ύπαιθρο της Κίνας, τότε πιθανότατα θα βρεθείτε να πάρετε ένα λεωφορείο ή δύο.

Λαμβάνοντας υπόψη το λεωφορείο ή το τρένο;

Εάν έχετε την επιλογή μεταξύ του λεωφορείου και του τρένου, τότε πληρώνει για να συγκρίνετε τις τιμές και την άνεση.

Στο τρένο μπορείτε να σηκωθείτε, να μετακινηθείτε και να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα. Στο λεωφορείο, είστε λίγο πολύ κολλημένοι και επίσης υπόκεινται σε κυκλοφορία σε δρόμους που μπορούν να πνιγούν με κίνηση. Ωστόσο, το λεωφορείο μπορεί να σας φέρει εκεί που πρέπει να πάτε, όπου δεν υπάρχουν σιδηροδρομικές συνδέσεις. Και συνήθως, οι διαδρομές λεωφορείων είναι λιγότερο ακριβές από τις διαδρομές των τρένων.

Κατανοώντας το λεωφορείο

Για να μάθετε τις συνδέσεις με λεωφορεία μπορείτε φυσικά να τα αναζητήσετε στο διαδίκτυο, αλλά οι πληροφορίες σε απευθείας σύνδεση μπορεί να είναι αναξιόπιστες. Τα τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία θα πρέπει να έχουν τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες και ίσως να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να αγοράσετε εισιτήρια εκ των προτέρων. Αν αυτό δεν είναι επιλογή, ζητήστε από κάποιον στο ξενοδοχείο σας να σας βοηθήσει να μάθετε σχετικά με τα δρομολόγια των λεωφορείων και αν δεν μπορούν (ή δεν θα το κάνουν, αν και δεν μπορώ να φανταστώ το προσωπικό του ξενοδοχείου ή του πανδοχείου που δεν βοηθά) τρόπο απευθείας στο τερματικό σταθμό λεωφορείων. Τα εισιτήρια συνήθως αγοράζονται την ημέρα του ταξιδιού, συχνά στο ίδιο το λεωφορείο.

Διαφορετικοί τύποι λεωφορείων

Τα λεωφορεία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη διαδρομή και την εγγύτητα με μεγάλες πόλεις. Σε γενικές γραμμές, τα λεωφορεία από μεγάλες πόλεις, στη γραμμή Σαγκάη - Hangzhou, για παράδειγμα, είναι καινούργια και καθαρά. Μπορεί να βρείτε λεωφορεία σε πιο απομακρυσμένες διαδρομές λιγότερο καινούργια και λιγότερο καθαρά.

Τα λεωφορεία σε μικρότερες διαδρομές ίσως μοιάζουν περισσότερο με μικρά λεωφορεία που δεν αναχωρούν αν δεν είναι γεμάτα.

Είναι καλύτερο να είστε υπομονετικοί σε αυτές τις μικρές διαδρομές.

Σε μακρύτερες διαδρομές, υπάρχουν λεωφορεία που ταξιδεύουν όλη τη νύχτα. Κάθε επιβάτης έχει μια κουκέτα για να περάσει τη νύχτα σε σχετική άνεση στο ταξίδι μιας ημέρας.

Αυτοκινητόδρομοι και οδοί

Οι δρόμοι βελτιώνονται συνεχώς και κατασκευάζονται νέοι αυτοκινητόδρομοι σε ολόκληρη την Κίνα. Για παράδειγμα, η εργασία στο G6, ένας αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει το Πεκίνο με τη Λάσα, βρίσκεται σε εξέλιξη (τελειώνει σήμερα στο Xining). Αλλά όσο βελτιώνονται οι δρόμοι, οι άνθρωποι αγοράζουν αυτοκίνητα και οι δρόμοι μπορούν να γίνουν πολύ γεμάτοι, ειδικά σε εποχές υψηλού ταξιδιού όπως οι διακοπές του Οκτωβρίου και το κινεζικό νέο έτος. Το πιο τρομακτικό ήταν κυκλοφοριακή συμφόρηση εξήντα μιλίων στο Πεκίνο το 2010 που διήρκεσε για εβδομάδες.

Ας ελπίσουμε ότι εσείς και το λεωφορείο σας δεν θα παγιδευτείτε σε τίποτα τόσο δραματικό αλλά μην εκπλαγείτε αν έχετε χτυπήσει κάποια ποσότητα κυκλοφορίας κατά μήκος των δρόμων.

Η οδική κυκλοφορία σταματά

Σε οποιοδήποτε δημόσιο λεωφορείο, ειδικά σε μεγάλη απόσταση, θα υπάρχουν προγραμματισμένες στάσεις ανάπαυσης. Καθώς βγαίνετε από το λεωφορείο, ο οδηγός πιθανώς θα σας σημάνει πόσα λεπτά έχετε. Εάν όχι, προσπαθήστε να το μάθετε, ώστε να γνωρίζετε πόσο καιρό έχετε.

Μην περιμένετε πάρα πολλά από αυτούς τους πάγκους σέρβις. Θα υπάρχει ένα μικρό κατάστημα που πωλεί βασικές προμήθειες όπως αποξηραμένα σνακ και ποτά.

Θα υπάρχουν μπάνια που ελπίζουμε να είναι σχετικά καθαρά, αν δεν είναι άνετα. Οι στάσεις στο δρόμο συνήθως έχουν μόνο τουαλέτες.

Κάντε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε τις εγκαταστάσεις και να τεντώσετε τα πόδια σας. Βεβαιωθείτε όμως ότι θυμάστε πού σταθμεύει το λεωφορείο σας, ώστε να μην χάσετε το υπόλοιπο ταξίδι!

Προετοιμασία για ένα ταξίδι λεωφορείου

Εάν το ταξίδι σας είναι σύντομο, τότε μάλλον δεν χρειάζεστε πολλά εκτός από κάτι για να διαβάσετε και ένα μπουκάλι νερό. Ωστόσο, εάν είστε σε μεγαλύτερο ταξίδι, θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάποια σνακ. Θα βρείτε ότι οι ντόπιοι έχουν μια ατελείωτη προσφορά σνακ και ποτών ενώ το ταξίδι μακριά. Βρήκα τα πορτοκάλια μανταρινιού και τους ηλιανθόσπορους να φαίνονται να είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή τοπικά σνακ. Φέρτε μια πλαστική σακούλα για να κρατήσετε τα σκουπίδια σας επίσης.

Εξειδικευμένα σχόλια

Ενώ έχω ζήσει και ταξίδευα αρκετά στην Κίνα, δεν έχω πάρει πολλά δημόσια λεωφορεία.

Οι λίγες εμπειρίες που είχα από τη Σαγκάη και τις απομακρυσμένες μικρότερες πόλεις όπως η Nanxun και το Hangzhou .

Το ταξίδι στο Hangzhou ήταν ωραίο, αλλά με την επιστροφή μας, ένα βράδυ της Κυριακής, μπήκαμε σε κυκλοφορία και το ταξίδι διάρκειας δύο ωρών ήταν ένα ταξίδι έξι ωρών. Κάποιος δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος για να αποφύγει τις κυκλοφοριακές συμφόρηση, αλλά αν αποφύγετε την ώρα αιχμής και τις ώρες αιχμής, μπορεί να έχετε καλύτερη τύχη.