Η πρωτεύουσα και η έδρα της κυβέρνησης των Κάτω Χωρών

Οι πόλεις του Άμστερνταμ και του Ντεν Χάαγκ είναι δύο από τις μεγαλύτερες στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών, αλλά πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν αυτά τα δύο όταν πρόκειται για την πολιτική αυτής της βόρειας χώρας.

Το Άμστερνταμ είναι η επίσημη πρωτεύουσα των Κάτω Χωρών, αλλά η Den Haag (Χάγη) είναι η επίσημη έδρα της ολλανδικής κυβέρνησης και η έδρα του ολλανδικού μονάρχη, κοινοβουλίου και ανώτατου δικαστηρίου. Η Ντένα Χάγκ είναι επίσης η χώρα όπου βρίσκονται αλλοδαπές πρεσβείες, ενώ το Άμστερνταμ είναι συνήθως το σπίτι των αντίστοιχων μικρότερων προξενικών γραφείων.

Η Χάγη είναι περίπου 42 μίλια (66 χιλιόμετρα) ή μία ώρα μακριά από το Άμστερνταμ και μόλις 17 μίλια (27,1 χιλιόμετρα) ή 30 λεπτά από το Ρότερνταμ. Αυτές οι τρεις πόλεις είναι από τις πιο πολυπληθείς και μεγαλύτερες στην Ολλανδία, παρέχοντας στους τουρίστες και τους επισκέπτες μοναδικές και ποικίλες ευκαιρίες να ζήσουν τη ζωή σε αυτή τη δυτική ευρωπαϊκή χώρα.

Η πρωτεύουσα: Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα των Κάτω Χωρών, είναι επίσης το οικονομικό και επιχειρηματικό κεφάλαιο της Ολλανδίας, καθώς και η πιο πολυσύχναστη πόλη της χώρας με πάνω από 850.000 κατοίκους στα όρια της πόλης και πάνω από 2 εκατομμύρια στην μητροπολιτική περιοχή από το 2018. Ωστόσο , Το Άμστερνταμ δεν είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Noord-Holland ( Βόρεια Ολλανδία ) στην οποία βρίσκεται, η πολύ μικρότερη πόλη του Χάρλεμ, που κάνει για μια μεγάλη ημερήσια εκδρομή από την πόλη.

Με το δικό του χρηματιστήριο (Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, AEX) και που λειτουργεί ως έδρα για αρκετές πολυεθνικές εταιρείες, το Άμστερνταμ έχει γίνει μια ακμάζουσα πόλη της Ανατολικής Ευρώπης σε όλη τη μεγάλη ιστορία της.

Πολλοί θα έλεγαν επίσης ότι το Άμστερνταμ είναι ο πολιτιστικός, σχεδιαστικός και εμπορικός κόμβος των Κάτω Χωρών λόγω των δεκάδων μουσειακών χώρων παγκόσμιας κλάσης, των στούντιο και των γκαλερί τέχνης, των σπιτιών μόδας, των καταστημάτων και των μπουτίκ που ονομάζουν το σπίτι της πόλης. Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε τις Κάτω Χώρες, το Άμστερνταμ είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε καθώς μπορείτε να κατευθυνθείτε νότια στη Χάγη πριν συνεχίσετε στο Ρότερνταμ και τις υπόλοιπες ανατολικές Κάτω Χώρες.

Η έδρα της κυβέρνησης: Χάγη

Βρίσκεται στο Zuid-Holland (Νότια Ολλανδία), περίπου μια ώρα νότια του Άμστερνταμ, πολλές σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις έγιναν στη Χάγη (Den Haag) σε όλη την 900ετή ιστορία της. Τόσο η ολλανδική πολιτική όσο και το διεθνές δίκαιο λαμβάνουν χώρα στη Χάγη, η οποία χρησιμεύει ως επίσημη έδρα κυβέρνησης για τη χώρα καθώς και για την πρωτεύουσα της Νότιας Ολλανδίας.

Μαζί με σημαντικά κυβερνητικά γραφεία και διεθνείς πρεσβείες, θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα αξιοθέατα της περιοχής και την πιο ποικιλόμορφη συλλογή των εστιατορίων στο The Hauge. Είναι επίσης το σπίτι σε μερικά από τα πιο σεβαστά μουσεία της χώρας, όπως το Mauritshuis για την περίφημη ολλανδική τέχνη και το Gemeentemuseum για τα έργα τέχνης του 20ου αιώνα.

Από το 2018, η Χάγη είναι επίσης η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στις Κάτω Χώρες (μετά το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ), με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους στο αστικό κωμόποδο Haaglanden, που είναι το όνομα που δίνεται σε μια περιοχή πόλεων, μεγάλων πόλεων και αστικές περιοχές που έχουν συγχωνευθεί από χρόνια ανάπτυξης και επέκτασης. Μεταξύ του Ρότερνταμ και της Χάγης, ο εκτεταμένος πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται συνολικά σε δυόμισι εκατομμύρια κατοίκους.