Ένας οδηγός στις δημόσιες συγκοινωνίες στην Κούβα

Το νησί της Κούβας της Καραϊβικής είναι ένα νησί που έχει εδώ και καιρό μυστήριο λόγω της κομμουνιστικής της ιστορίας και της θετικής ψυχρής σχέσης που είχε με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τα τέλη της δεκαετίας του '50 και μετά. Σήμερα, βήματα για την απόψυξη αυτής της παγωμένης σχέσης έχουν προχωρήσει, αλλά οι επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστούν ακόμα τους συγγενείς που ζουν στην Κούβα να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν εκεί . Ωστόσο, αυτή η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε σημαντικό αντίκτυπο στον πλούτο και το δίκτυο μεταφορών του νησιού, πράγμα που σημαίνει ότι θα δείτε πολλά παλιά αμερικανικά οχήματα στο δρόμο, ενώ οι νεότερες μεταφορικές επιλογές είναι αργές διεισδύοντας σε μεγάλο μέρος η χώρα.


Το τρένο στην Κούβα

Η κύρια σιδηροδρομική γραμμή στην Κούβα διατρέχει από την Αβάνα στη βορειοδυτική ακτή του νησιού μέχρι το Σαντιάγκο ντε Κούβα στη νοτιοανατολική ακτή και είναι η πιο αξιόπιστη διαδρομή στη χώρα που λειτουργεί με πρώην γαλλικό σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό. Αυτή η διαδρομή είναι μια διανυκτέρευση που εκτελείται κάθε δεύτερη νύχτα και έχει στάσεις στη Σάντα Κλάρα και στην Καμαγκέι. Υπάρχει μια σειρά γραμμών υποκαταστημάτων που ταξιδεύουν σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρο το νησί, αλλά αυτά τείνουν να είναι λιγότερο αξιόπιστα και συχνά αν υπάρχει διακοπή, οι καθυστερήσεις μπορεί να είναι μια μέρα ή περισσότερες.

Τα διαθέσιμα εισιτήρια είναι πιο ακριβά για τους επισκέπτες από ό, τι για τους Κουβανούς, αλλά εξακολουθούν να είναι συνήθως φθηνότερα από ό, τι το λεωφορείο, ενώ στην κύρια διαδρομή η πρώτη θέση προσφέρει προσιτή άνεση στους περισσότερους επισκέπτες, αν και δεν υπάρχουν υπνοδωμάτια σε αυτή τη διανυκτέρευση.

Γύρω από την Κούβα με λεωφορείο

Υπάρχουν δύο κύριες εταιρείες που λειτουργούν το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου λεωφορείων στην Κούβα.

Το Viazul διαθέτει στόλο σύγχρονων λεωφορείων που χρησιμοποιούνται κυρίως από τους επισκέπτες της χώρας, και το καθένα έχει ένα μπάνιο στο πλοίο και κλιματισμό. Αυτά τα λεωφορεία είναι προσιτά για τους επισκέπτες, αλλά δεν χρησιμοποιούνται συνήθως από τους ντόπιους λόγω της ανταλλαγής νομισμάτων που σημαίνει ότι είναι μάλλον ακριβότερα για εκείνους που πληρώνουν στα κουβανικά πέσα.

Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τις περισσότερες από τις διαδρομές που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι στην Κούβα και το ευρύτερο δίκτυο διαδρομών μεγάλων αποστάσεων είναι το Astro και οι τιμές τους είναι αρκετά ακριβότερες από το Viazul. Το μειονέκτημα είναι ότι ο στόλος των κινέζων λεωφορείων δεν είναι τόσο αξιόπιστος όσο ο στόλος του Viazul και δεν υπάρχουν μπάνια στο πλοίο. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι υπάρχουν πολλές τοπικές διαδρομές λεωφορείων που συνήθως εκτελούνται από μικρές επιχειρήσεις και καλύπτουν μια σχετικά μικρή περιοχή και αυτές συνήθως θα εκτελούνται με λεωφορεία που εισάγονται από την Ανατολική Ευρώπη, τα οποία είναι συχνά αρκετές δεκαετίες.

Collectivos

Το collectivo είναι μία από τις τυπικές μεθόδους μεταφοράς στην Καραϊβική, την Κεντρική Αμερική και σε ορισμένα μέρη της Νότιας Αμερικής, καθώς και στην Κούβα, είναι ένας πολύ βολικός τρόπος να περάσετε. Αυτά συνήθως θα είναι αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν μεταξύ δύο πόλεων και θα σας μεταφέρουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος όπως ένα ξενοδοχείο ή ένας ξενώνας στον προορισμό σας. Οι τιμές είναι συνήθως προσιτές, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε διαπραγματευτεί, καθώς η τιμή ανοίγματος θα είναι συνήθως πολύ πάνω από αυτό που οι ντόπιοι θα πληρώσουν, ενώ αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το collectivo θα περιμένει μέχρι να γεμίσει όλα τα καθίσματα πριν ξεκινήσει το ταξίδι.

Hitch Πεζοπορία γύρω από την Κούβα

Η Κούβα είναι ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο όπου η ορεινή πεζοπορία είναι μέρος του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών και εδώ υπάρχουν ορισμένα οχήματα που πρέπει να προσφέρουν βόλτα σε όσους αναζητούν ένα ταξίδι.

Υπάρχουν ορισμένα σημεία κατά μήκος των κύριων οδών μεταφοράς γνωστών ως σημεία Amarillo όπου τα οχήματα θα σταματήσουν και ένας υπάλληλος θα πάρει τις λεπτομέρειες για το πού πρέπει να φτάσετε και στη συνέχεια περιμένετε να σας καλέσει προς τα εμπρός. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την παραδοσιακή τεχνική για να κολλήσετε τον αντίχειρά σας, αν και σε κάποιες μακρύτερες κινήσεις οι ντόπιοι συνήθως αναμένουν μια μικρή συμβολή μέχρι πενήντα πέσος προς το ταξίδι.

Άλλες Μέθοδοι Μεταφοράς Στη Χώρα

Υπάρχει μικρός αριθμός δρομολογίων πορθμείων στην Κούβα που εξυπηρετούν δύο αρχιπελάγη γύρω από την ακτή του κύριου νησιού , με δρομολόγια από το Cienfuegos και το Τρινιντάντ που εξυπηρετούν τα νησιά Canarreos και τα νησιά Juventud στα βόρεια της Κούβας. Υπάρχουν επίσης ορισμένες αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν εσωτερικές διαδρομές, αλλά μην περιμένετε το είδος των ανέσεων που θα πάρετε σε υπεραστικές ή διεθνείς διαδρομές.

Η ποδηλασία είναι ένας άλλος δημοφιλής τρόπος για να φτάσετε στο νησί, αλλά υπάρχουν μόνο λίγοι χειριστές στις μεγάλες πόλεις που ενοικιάζουν ποδήλατα, οπότε ίσως χρειαστεί να προμηθευτείτε ένα κατά την άφιξη.