Περιορισμοί ταξιδιού της Κούβας: Τι πρέπει να ξέρετε

Στις 16 Ιουνίου 2017 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε την επιστροφή στις αυστηρές πολιτικές που αφορούν το αμερικανικό ταξίδι στην Κούβα, που υπήρχαν πριν ο προηγούμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε τη στάση της χώρας το 2014. Οι Αμερικανοί δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επισκέπτονται τη χώρα ως άτομα εκτός περιορίζει τις ξεναγήσεις που εκτελούνται από εξουσιοδοτημένους παρόχους, όπως επιτρέπεται από τον Ομπάμα, και οι επισκέπτες θα πρέπει να αποφεύγουν οικονομικές συναλλαγές με στρατιωτικές επιχειρήσεις που ελέγχονται εντός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ξενοδοχείων και εστιατορίων. Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε ισχύ μόλις το γραφείο ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων εκδίδει νέους κανονισμούς, πιθανότατα στους προσεχείς μήνες.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει περιορίσει το ταξίδι στην Κούβα από το 1960, όταν ο Φιντέλ Κάστρο ήρθε στην εξουσία και μέχρι σήμερα τα ταξίδια για τουριστικές δραστηριότητες παραμένουν απαγορευμένα. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει περιορίσει ουσιαστικά τα εγκλωβισμένα ταξίδια σε δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους, άτομα με άμεσα μέλη της οικογένειας που ζουν στο νησί και άλλα που έχουν άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών. Το 2011, οι κανόνες αυτοί τροποποιήθηκαν για να επιτρέψουν σε όλους τους Αμερικανούς να επισκεφτούν την Κούβα , εφόσον συμμετέχουν σε μια περιοδεία πολιτιστικής ανταλλαγής «από το λαό προς τον λαό».

Οι κανόνες τροποποιήθηκαν και πάλι το 2015 και το 2016 για να επιτρέψουν στους Αμερικανούς να ταξιδεύουν μεμονωμένα στην Κούβα για εξουσιοδοτημένους λόγους, χωρίς προηγούμενη έγκριση από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι ταξιδιώτες έπρεπε ακόμη να αποδείξουν ότι έλαβαν εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες, αν τους ζητήθηκε μετά την επιστροφή τους.

Στο παρελθόν, τα εξουσιοδοτημένα ταξίδια στην Κούβα πραγματοποιούνταν συνήθως μέσω πτήσεων τσάρτερ από το Μαϊάμι. οι τακτικές πτήσεις από αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες είναι από καιρό παράνομες

Όμως, οι νέοι κανόνες ταξιδιού της Ομπάμα για την Κούβα άνοιξαν άμεσες πτήσεις από τις ΗΠΑ στην Αβάνα και άλλες μεγάλες πόλεις της Κούβας ξεκινώντας από το φθινόπωρο του 2016. Τα κρουαζιερόπλοια άρχισαν και πάλι να καλούν σε κουβανικούς λιμένες.

Ήταν κάποτε παράνομο για τους Αμερικανούς επισκέπτες να επιστρέψουν τυχόν αγορασμένα αγαθά από την Κούβα, όπως τα πούρα, και ήταν επίσης παράνομο να συμβάλει στην οικονομία της Κούβας με οποιονδήποτε τρόπο, όπως για παράδειγμα με την πληρωμή ενός δωματίου στο ξενοδοχείο.

Ωστόσο, οι ταξιδιώτες είναι πλέον ελεύθεροι να ξοδεύουν απεριόριστα ποσά δολαρίων ΗΠΑ στην Κούβα και μπορούν να φέρουν στο σπίτι έως και 500 δολάρια σε αγαθά (συμπεριλαμβανομένων έως και 100 δολάρια σε κουβανέζικο ρούμι και πούρα). Δεν είναι ακόμα εύκολο να ξοδεύετε δολάρια στην Κούβα: οι αμερικανικές πιστωτικές κάρτες γενικά δεν δουλεύουν εκεί (αν και η αλλαγή έρχεται) και η ανταλλαγή δολαρίων για μετατρέψιμα κουβανέζικα πέσα (CUC) περιλαμβάνει επιπλέον χρέωση που δεν χρεώνεται σε κανένα άλλο διεθνές νόμισμα. Γι 'αυτό πολλοί καταλαβανοί ταξιδιώτες παίρνουν Ευρώ, λίρες Αγγλίας ή καναδικά δολάρια στην Κούβα - απλά θυμηθείτε ότι θα χρειαστείτε αρκετά χρήματα για να διαρκέσει ολόκληρο το ταξίδι σας, δεδομένης της έλλειψης πιστωτικών καρτών.

Κάποιοι Αμερικανοί πολίτες - δεκάδες χιλιάδες, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις - απέφυγαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς των ΗΠΑ εισερχόμενοι από τις νήσους Κέιμαν , το Κανκούν, το Νασάου ή το Τορόντο του Καναδά. Στο παρελθόν, αυτοί οι ταξιδιώτες θα ζητούσαν από τους κουβανέζους αξιωματούχους μετανάστευσης να μην σφραγίζουν τα διαβατήριά τους για να αποφύγουν προβλήματα με τα αμερικανικά τελωνεία όταν επέστρεψαν στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι παραβάτες αντιμετώπισαν πρόστιμα ή πιο αυστηρές ποινές.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα του ιστότοπου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με τις κυρώσεις της Κούβας.