Οδηγός για το Φεστιβάλ Baisakhi στην Ινδία

Το Baisakhi είναι ένα φεστιβάλ συγκομιδής, ένα φεστιβάλ νέας χρονιάς του Punjabi και ο εορτασμός της ίδρυσης της αδελφότητας Khalsa (αδελφότητα θρησκείας Sikh) όλα έσκασε σε μια περίσταση.

Το 1699, ο Guru Gobind Singh (ο δέκατος Sikh Guru) αποφάσισε να διακόψει την παράδοση των Γκουρού στους Σικχισμούς. Ανακήρυξε το Granth Sahib (ιερή γραφή) για να είναι ο αιώνιος Sikh Guru. Στη συνέχεια, σχημάτισε τη διαταγή του Khalsa επιλέγοντας πέντε ατρόμητους ηγέτες των οπαδών του, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να καθορίσουν τη ζωή τους για να σώσουν άλλους.

Πότε γιορτάζεται το Baisakhi;

13-14 Απριλίου κάθε χρόνο.

Πού γιορτάζεται;

Σε όλη την κατάσταση του Πουντζάμπ, ιδιαίτερα στο Αμριτσάρ.

Πώς γιορτάζεται;

Το Baisakhi γιορτάζεται με μεγάλη γιορτή, χορό bhangra, λαϊκή μουσική και εκθέσεις. Η περιοχή γύρω από το Χρυσό Ναό στο Αμριτσάρ γίνεται καρναβάλι.

Οι εκθέσεις Baisakhi ( melas ) είναι οργανωμένες σε όλο το Punjab και είναι ένα φεστιβάλ για πολλούς ανθρώπους. Οι ντόπιοι ντύνονται με τα ωραιότερα ρούχα τους, τραγουδούν και χορεύουν. Υπάρχουν αγώνες, περιόδους πάλης, ακροβατικά και λαϊκή μουσική. Πολλοί πάγκοι που πωλούν μπιχλιμπίδια, χειροτεχνήματα και τρόφιμα προσθέτουν στο χρώμα.

Ένα Baisakhi Mela πραγματοποιείται συνήθως στο φεστιβάλ της Dilii Haat στο Δελχί.

Ποια τελετουργικά εκτελούνται κατά τη διάρκεια του Baisakhi;

Το πρωί, οι Sikhs επισκέπτονται το gurudwara (ναός) για να παρακολουθήσουν ειδικούς πληρωτές. Οι περισσότεροι Sikhs προσπαθούν να επισκεφθούν τον σεβαστό Χρυσό Ναό στο Amritsar ή Anandpur Sahib, όπου ο Khalsa προφέρεται.

Ο Granth Sahib λούζεται με γάλα και νερό, τοποθετείται σε θρόνο και διαβάζει. Το Karah prasad (ιερή πουτίγκα από το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλεύρι) διανέμεται.

Το απόγευμα, ο Granth Sahib αφαιρείται από πομπή, συνοδευόμενος από μουσική, τραγούδι, ψαλμωδία και παραστάσεις.

Τα Sikhs προσφέρουν επίσης καράβια βοηθώντας στις καθημερινές δουλειές των gurudwaras .

Αυτό είναι ένα παραδοσιακό σύμβολο της ανθρωπότητας για όλους τους Σιχ.

Μείνετε σε μια Homestay για να ζήσετε τον Baisakhi

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μπείτε στο κοινοτικό πνεύμα του φεστιβάλ είναι να μείνετε σε μια homestay και να συμμετέχετε στις εορταστικές εκδηλώσεις με τους οικοδεσπότες σας.

Στο Amritsar, οι προτεινόμενες οικογένειες περιλαμβάνουν το Virasat Haveli (βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη και έχει μια ήρεμη αγροτική αίσθηση), η κα Bhandari's Guesthouse και το Amritsar Bed & Breakfast. Το Jugaadus Eco Hostel έχει επίσης μερικές συνεργαζόμενες οικογένειες (ή, εναλλακτικά, να μείνετε σε ένα από τα διασκεδαστικά δωμάτια τους, αν είστε backpacker). Ο ξενώνας διοργανώνει εκδρομές, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων στο χωριό.

Αλλού στο Πουντζάμπ, δοκιμάστε το πολυτελές αγρόκτημα Citrus County ή Deep Roots Retreat.