Πηγαίνετε πουλί στο Mangalajodi στη λίμνη Chilika στο Odisha

Το Mangalajodi είναι ένας σημαντικός προορισμός πτηνών για μεταναστευτικά πτηνά

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά διασχίζουν τις ίδιες διαδρομές βορρά-νότου σε ολόκληρο τον κόσμο, γνωστές ως διαδρομές πτηνών, μεταξύ εκτάσεων αναπαραγωγής και χειμώνας. Η βραχώδης λίμνη Chilika, στην Odisha, είναι το μεγαλύτερο σημείο διαχείμασης των αποδημητικών πτηνών στην Ινδική Υπεριοχή. Οι γαλήνιοι υγροβιότοποι στο Mangalajodi, στο βόρειο άκρο της λίμνης Chilika, προσελκύουν ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των πουλιών. Ωστόσο, αυτό που είναι πραγματικά εξαιρετικό είναι πόσο ασυνήθιστα κοντινό μπορείτε να τα δείτε!

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της λίμνης της Chilika ως καταφύγιο για τα αποδημητικά πτηνά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών το απαριθμούσε στο πλαίσιο του σχεδίου προορισμού προορισμών το 2014. Στόχος του σχεδίου αυτού είναι να αξιοποιήσει τον τουρισμό πουλιών με σκοπό τη διατήρηση των μεταναστευτικών πτηνών και παράλληλα να υποστηρίξει τοπικές κοινότητες.

Από αυτή την άποψη, το Mangalajodi έχει μια εμπνευσμένη ιστορία. Οι χωρικοί ήταν ειδικοί κυνηγοί πουλιών, προκειμένου να ζήσουν, πριν από την ομάδα διατήρησης Wild Orissa πραγματοποίησαν προγράμματα ευαισθητοποίησης και γύρισε λαθροκυνηγοί σε προστάτες. Τώρα, ο οικολογικός τουρισμός βασισμένος στην κοινότητα είναι μια από τις κυριότερες πηγές εισοδήματός τους, με τους πρώην κυνηγούς να χρησιμοποιούν τις τεράστιες γνώσεις τους για τους υγροτόπους για να καθοδηγούν τους επισκέπτες στις εκδρομές που παρακολουθούν τα πουλιά.

Οι τουρίστες μπορούν επίσης να κλίνουν λεπτομερώς σχετικά με τα μεταναστευτικά πουλιά στο πρόσφατα ανακαινισμένο κέντρο διερμηνείας πτηνών Mangalajodi.

Τοποθεσία

Το χωριό Mangalajodi απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bhubaneshwar στην Odysa, στην περιοχή Khurda.

Βρίσκεται έξω από την εθνική οδό 5, που κατευθύνεται προς Chennai.

Πώς να πάτε εκεί

Το αεροδρόμιο του Bhubaneshwar λαμβάνει πτήσεις από όλη την Ινδία. Ο πιο βολικός τρόπος είναι να πάρετε ταξί από το Μπουμπανσάβαρ. Ο χρόνος ταξιδιού είναι λίγο παραπάνω από μία ώρα και ο ναύλος είναι περίπου 1.500 ρουπίες. Εναλλακτικά, εάν ταξιδεύετε με λεωφορείο, η πλησιέστερη στάση λεωφορείου είναι το Tangi.

Τα τρένα σταματούν στο σταθμό Mukteswar Passenger Halt, μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Kalupada Ghat και Bhusandpur.

Το Grassroutes με βάση το Puri προσφέρει επίσης μια περιήγηση με τα πουλιά στο Mangalajodi.

Πότε να πάτε

Τα πτηνά αρχίζουν να φτάνουν στο Mangalajodi στα μέσα Οκτωβρίου. Για να μεγιστοποιήσετε τον αριθμό των παρατηρήσεων των πουλιών, τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τον Φεβρουάριο είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε. Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε περίπου 30 είδη πτηνών, αν και στην εποχή αιχμής μπορούν να βρεθούν εκεί και 160 είδη. Τα πουλιά ξεκινούν από τον Μάρτιο.

Εθνικό Φεστιβάλ Πτηνών Τσίλικα

Μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης Odisha, η εναρκτήρια έκδοση αυτού του φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Mangalajodi στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2018. Το φεστιβάλ στοχεύει να τοποθετήσει την Chilika στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, φιλοξενώντας εκδρομές παρακολούθησης πουλιών, εργαστήρια, διαγωνισμούς φωτογραφίας , και διαφημιστικά πάγκους.

Που να μείνω

Τα καταλύματα στο χωριό Mangalajodi είναι περιορισμένα. Έχουν δημιουργηθεί δύο οικολογικά τουριστικά θέρετρα με βασικές εγκαταστάσεις. Η πιο γνωστή είναι η κοινοτική ιδιοκτησία και η διαχείριση της άγριας φύσης συντήρηση Mangalajodi Eco Tourism. Είναι δυνατόν να μείνετε είτε σε ένα κοιτώνα είτε σε ένα απλό εξοχικό σπιτικό στυλ. Υπάρχουν διαφορετικές τιμές για τους Ινδιάνους και τους αλλοδαπούς, που φαίνονται ευκαιριακοί.

Τα πακέτα σε ένα εξοχικό σπίτι ξεκινούν από 3.525 ρουπίες (ινδική τιμή) και 5.288 ρουπίες (αλλοδαπός) για μία νύχτα και δύο άτομα. Περιλαμβάνονται όλα τα γεύματα και ένα ταξίδι με πλοίο. Τα κοιμητήρια, που κοιμούνται τέσσερις άνθρωποι, κοστίζουν 4.800 ρουπίες για Ινδιάνους και 7.200 ρουπίες για ξένους. Πακέτα ημέρας και πακέτα φωτογραφίας είναι επίσης διαθέσιμα.

Μια νεότερη και πιο λογική επιλογή είναι το Godwit Eco Cottage, το όνομά του από ένα δημοφιλές πουλί και αφιερωμένο στην επιτροπή προστασίας των πτηνών του Mangaljodi (Sri Sri Mahavir Pakshi Surakhshya Samiti). Διαθέτει επτά καθαρά και ελκυστικά οικολογικά δωμάτια και ένα κοιτώνα. Οι τιμές ξεκινούν από 2.600 ρουπίες ανά διανυκτέρευση για ζευγάρι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, συμπεριλαμβανομένων όλων των γευμάτων. Το προσωπικό του ξενοδοχείου θα οργανώσει εύκολα εκδρομές με πλοίο, αν και το κόστος είναι επιπλέον.

Εκδρομές με βάρκα και πτηνοτροφία

Αν δεν έχετε λάβει το πακέτο all-inclusive που προσφέρεται από τον Mangalajodi Eco Tourism, αναμένετε να πληρώσετε 750 ρουπίες για ένα ταξίδι με πλοίο τρεις ώρες με οδηγό.

Προσφέρονται κιάλια και βιβλία πουλιών. Για να φτάσετε εκεί που αναχωρούν οι βάρκες, τα auto-rickshaws χρεώνουν 300 ρουπίες που επιστρέφουν.

Για τους σοβαρούς πουλί και τους φωτογράφους, οι οποίοι μπορεί να οργανώσουν ανεξάρτητα ταξίδια με σκάφος ανεξάρτητα, ο Hajari Behera είναι ένας εξαιρετικός οδηγός με μεγάλη γνώση. Τηλέφωνο: 7855972714.

Οι εκδρομές με σκάφος διαρκούν όλη την ημέρα από την ανατολή μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Οι καλύτεροι χρόνοι για να πάνε είναι πολύ νωρίς το πρωί την αυγή, και το απόγευμα περίπου στις 2-3 μ.μ. που οδηγούν μέχρι το σούρουπο.

Άλλα αξιοθέατα γύρω από το Mangalajodi

Εάν ενδιαφέρεστε περισσότερο από τα πουλιά, υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί το λόφο πίσω από το χωριό σε μια μικρή σπηλιά όπου ένας τοπικός άγιος έζησε για πολλά χρόνια. Προσφέρει μια ευρύχωρη θέα στην ύπαιθρο.

Περπατήστε κατά μήκος ενός σκονισμένου μονοπατιού μέσα από τα χωράφια μερικά χιλιόμετρα πριν από το χωριό, και θα φτάσετε σε ένα πολύχρωμο ναό Shiva που είναι ένα δημοφιλές σημείο συγκέντρωσης.

Λίγο πιο έξω, 7 χιλιόμετρα από το Mangalajodi, είναι χωριό Brahmandi αγγειοπλάστες. Αξίζει να επισκεφτείτε για να δείτε ειδικευμένους τεχνίτες μετατρέποντας πηλό σε μια ποικιλία προϊόντων, από γλάστρες μέχρι παιχνίδια.

Δείτε φωτογραφίες του Mangalajodi και των γύρω περιοχών στο Facebook και το Google+.