Βίλνιους καθεδρικό ναό

Ο καθεδρικός ναός του Βίλνιους ήταν κάποτε μέρος του Κάστρου Γκειδινα και συνέχισε να υπενθυμίζει πως το ιστορικό συγκρότημα κοίταξε την εποχή των Λιθουανών δούκων και όπου οι αμυντικές του δομές βρίσκονταν στην Παλιά Πόλη του Βίλνιους. Η νεοκλασική πρόσοψή του, που δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα Laurynas Gucevičius, διαθέτει μεγάλους κίονες και γλυπτά των τεσσάρων ευαγγελιστών. Στην οροφή υπάρχουν άλλα τρία γλυπτά: ένα από τα St.

Ο Κάσιμιρ, ένας από τους Αγίους Στάνισλα, και ένας από την Αγία Ελένη που κατέχει ένα χρυσό σταυρό. Το κομψό σύμβολο του Βίλνιους συνοδεύεται από έναν ανεξάρτητο καμπαναριό, ο οποίος ήταν κάποτε μέρος των οχυρώσεων και των σημάτων του κάστρου, όπου ο ποταμός Βίλια αρχικά έρεε. Είναι ένα από τα αξιοθέατα του Βίλνιους!

Ο καθεδρικός ναός του Βίλνιους είναι ελεύθερος να μπει. Αν η κύρια είσοδος που βρίσκεται απέναντι από το Gediminas Prospect είναι κλειστή, χρησιμοποιήστε την είσοδο με νότιο προσανατολισμό. Δυστυχώς, το εσωτερικό του καθεδρικού ναού συνεχίζει να φέρει το σημάδι της σοβιετικής κυριαρχίας και παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδέσμευτο. Στους Σοβιετικούς χρόνους, χρησιμοποιήθηκε ως γκαλερί, τα ξωκλήσια κλειστά για αποθήκευση. Πολλές από τις εσωτερικές του διακοσμήσεις καταστράφηκαν και δεν έχουν αποκατασταθεί. Παρόλα αυτά, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ευρύχωρη, αυστηρή ποιότητα του καθεδρικού ναού, αν επιστήσουν την προσοχή τους σε μερικά σημαντικά αντικείμενα ενδιαφέροντος.

Το πιο όμορφο εκκλησάκι του καθεδρικού ναού του Βίλνιους είναι το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου.

Casimir, πολιούχος της Λιθουανίας. Αυτό το μπαρόκ παρεκκλήσι περιέχει τοιχογραφίες που απεικονίζουν τη ζωή του αγίου καθώς και άλλες διακοσμήσεις που σχετίζονται με τον πρίγκιπα άγιο. Γεννημένος σε δικαιώματα, ο Casimir ήταν αφιερωμένος στη ζωή μιας αγνής και ευσεβούς ζωής. Ο Κάσιμιρ ήταν κανονισμένος στον καθεδρικό ναό του Βίλνιους και το παρεκκλήσι, μακριά και επάνω, χρησίμευσε ως χώρος ανάπαυσης για τα απομεινάρια του.

Η Μαντόνα Sapiega, η οποία ανάβει σε φόντο χρυσού και απεικονίζει μια ευγενή προστάτη Ιερή Μαρία που κρατάει τον Χριστό κάτω από μια γιορτή των αγγέλων, είναι μια σημαντική λιθουανική θρησκευτική εικόνα και έχει πιστωθεί με πολλά θαύματα. Κάποτε κρεμόταν στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Κληρονομιάς της Εκκλησίας, το οποίο ιδρύθηκε από μέλη της ισχυρής οικογένειας Sapiega. Η Sapiega Madonna απέφυγε τη ζημιά και την καταστροφή κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής και τώρα εκτίθεται στο δικό της ξωκλήσι στον καθεδρικό ναό του Βίλνιους.

Ο καθεδρικός ναός λέγεται ότι χτίστηκε σε μια πρώην τοποθεσία ενός παγανιστικού ναού. Παρόλο που το πρώτο χριστιανικό σπίτι λατρείας εμφανίστηκε τον 13ο αιώνα κάτω από τον βασιλιά Μιντανχάγκας, η περιοχή ίσως να μην είχε αφιερωθεί συνεχώς στη χριστιανική πίστη λόγω της έντονης ειδωλολατρίας της Λιθουανίας. Ο καθεδρικός ναός του Βίλνιους φαίνεται πολύ διαφορετικός από τις προηγούμενες επαναλήψεις, αν και έχει εντοπιστεί ο γοτθικός του πυρήνας και οι διαδοχικές ανακαινίσεις και προσθήκες. Ο καθεδρικός ναός έχει υποστεί πυρκαγιές, πλημμύρες και ζημιές από τους εισβολείς σε όλη την αιώνια ιστορία του.

Μια επίσκεψη στις κατακόμβες, προσβάσιμη με οδηγό, αποκαλύπτει τα δομικά μυστικά του καθεδρικού ναού. Ένας τόπος ταφής για σημαντικούς ανθρώπους, όπως η Barbora Razvilaite, μια από τις πιο αγαπημένες ιστορικές γυναίκες της Λιθουανίας, ο καθεδρικός ναός βρίσκεται σε ένα ενσωματωμένο νεκροταφείο.

Όταν ο Βίλνιους πλημμύρισε στις αρχές του 20ού αιώνα, ο καθεδρικός ναός υπέστη τόσο μεγάλες ζημιές που ήταν απαραίτητο να εισέλθουν οι εμπειρογνώμονες στις κατακόμβες και να ενισχυθεί το ίδρυμα. Όταν αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι μπήκαν σε αυτόν τον τόπο ανάπαυσης, έσωσαν ό, τι μπορούσαν και δημιούργησαν περάσματα που χρησιμοποιούνται πλέον για περιηγήσεις. Μια αρχαία τοιχογραφία, καλά διατηρημένη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και ορατή μόνο μέσω της αντανάκλασης, ο βασιλικός τάφος και τα πολιτιστικά στρώματα του καθεδρικού ναού μπορούν να δουν.

Ο καθεδρικός ναός του Βίλνιους είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. με μάζα που πραγματοποιείται σε τακτικά διαστήματα τις Κυριακές. Η μάζα πραγματοποιείται επίσης στις 5:30 μ.μ. τις καθημερινές. Συναυλίες παρέχονται επίσης περιστασιακά στον καθεδρικό ναό. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του καθεδρικού ναού www.katedra.lt