Ιστορία του Μεγάλου Τείχους της Κίνας

Εισαγωγή

Το Σινικό Τείχος είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά σύμβολα της χώρας, αλλά η ιστορία του Σινικού Τείχους της Κίνας είναι πιο περίπλοκη από ό, τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι.

Πόσο καιρό χρειάστηκε να χτίσει το Σινικό Τείχος;

Είναι μια ερώτηση που όλοι είναι περίεργοι και νομίζω ότι βασίζεται στη γενική υπόθεση ότι το Σινικό Τείχος χτίστηκε όλα με μία κίνηση. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Το Σινικό Τείχος θα ονομαζόταν πιο εύστοχα τα Μεγάλα Τείχη - καθώς αυτό που παραμένει σήμερα είναι μια σειρά από τοίχους που απομένουν από αρκετές δυναστικές εποχές στην αρχαία Κίνα.

Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, το Σινικό Τείχος - από την έναρξή του σε αυτό που βλέπουμε σήμερα - ήταν υπό διάφορες μορφές κατασκευής για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια.

Τι είναι το Σινικό Τείχος;

Συνήθως πιστεύεται ότι το Σινικό Τείχος είναι ένας μακρύς τοίχος που εκτείνεται από την ενδοχώρα της Ανατολικής Κίνας κατά μήκος των βουνών βόρεια του Πεκίνου. Στην πραγματικότητα, το Σινικό Τείχος ξετυλίγεται σε ολόκληρη την Κίνα και καλύπτει πάνω από 5.500 χιλιόμετρα (8.850 χιλιόμετρα) και αποτελείται από έναν αριθμό διασυνδεδεμένων τοίχων που εκτείνονται στην Κίνα, τα οποία κατασκευάστηκαν με την πάροδο των ετών από διαφορετικές δυναστείες και πολέμαρχους. Το Σινικό Τείχος που βλέπετε στις περισσότερες φωτογραφίες είναι το τείχος της εποχής της δυναστείας Μινγκ, που κατασκευάστηκε μετά το 1368. Ωστόσο, το "Σινικό Τείχος" αναφέρεται στα πολλά τμήματα του τείχους που χτίστηκαν πάνω από 2.000 χρόνια.

Πρώιμες Αρχές

Το 656 π.Χ., το τείχος του Chu, που ονομάζεται "Ο τοίχος ορθογωνίου", χτίστηκε για να προστατεύσει το Chus από τους ισχυρούς γείτονες στα βόρεια. Αυτό το τμήμα του τείχους βρίσκεται στην επαρχία Henan της σημερινής εποχής.

Αυτός ο πρώιμος τοίχος συνέδεε πραγματικά μικρές πόλεις κατά μήκος των συνόρων του κράτους Chu.

Άλλα κράτη συνέχισαν την πρακτική της οικοδόμησης τοίχων στα σύνορά τους για να προστατευθούν από τους ανεπιθύμητους εισβολείς μέχρι το 221 π.Χ., όταν κατά τη διάρκεια της δυναστείας Qin, το Σινικό Τείχος, όπως το ξέρουμε τώρα, άρχισε να παίρνει το σχήμα του.

Δυναστεία Qin: το "πρώτο" Μεγάλο Τείχος

Ο Qin Shi Huang ενοποίησε την Κίνα σε κεντρική φεουδαρχική κατάσταση. Για να προστατεύσει το νεοσυσταθέν κράτος του, ο Τσιν αποφάσισε ότι χρειάστηκε μια μεγάλη αμυντική οδό. Έστειλε ένα εκατομμύριο στρατιώτες και εργάτες για να εργαστούν στο έργο που θα διαρκέσει εννέα χρόνια. Ο νέος τοίχος χρησιμοποίησε υπάρχοντες τοίχους που χτίστηκαν από την πολιτεία Τσου. Το νέο, Σινικό Τείχος, εκτείνεται στη βόρεια Κίνα ξεκινώντας από τη σύγχρονη Εσωτερική Μογγολία. Λίγο από αυτό το τείχος παραμένει και βρισκόταν πολύ πιο βόρεια από τον σημερινό (εποχή Ming).

Δυναστεία Χαν: Το Σινικό Τείχος εκτείνεται

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δυναστείας των Χαν (206 π.Χ. έως 24 μ.Χ.), η Κίνα είδε τη μάχη με τους Ούννους και ο τοίχος επεκτάθηκε χρησιμοποιώντας ένα υπάρχον δίκτυο παλαιότερων τειχών 10.000 χιλιόμετρα (6.213 μίλια) στη δυτική Κίνα, τη σύγχρονη επαρχία Gansu. Αυτή η περίοδος ήταν η πιο έντονη περίοδος κατασκευής και η μεγαλύτερη έκταση τοίχου που χτίστηκε ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την επίσκεψη στο Τείχος της Δυναστείας Χαν

Βόρειες και νότιες δυναστείες: Προστέθηκαν περισσότεροι τοίχοι

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από το 386-581 μ.Χ., χτίστηκαν τέσσερις δυναστείες και προστέθηκαν στο Σινικό Τείχος. Το βόρειο Wei (386-534) προσέφερε περίπου 1.000 χιλιόμετρα τοίχου στην επαρχία Shanxi. Ο Ανατολικός Wei (534-550) προσέθεσε επιπλέον 75 χιλιόμετρα (47 μίλια).

Η δυναστεία του Βορρά Qi (550-577) είδε τη μεγαλύτερη επέκταση του τοίχου από τους χρόνους Qin και Han, περίπου 1.500 χιλιόμετρα. Και ο δυναστικός ηγεμόνας Βόρειος Ζου (557-581) αυτοκράτορας Jingdi ανακαινίστηκε το Σινικό Τείχος το 579.

Δυναστεία Μινγκ: Η σημασία του τείχους φτάνει σε νέο ύψος

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644), το Σινικό Τείχος έγινε και πάλι μια σημαντική γραμμή άμυνας. Ο αυτοκράτορας Zhu Yuanzhang ξεκίνησε τις ανακαινίσεις στην αρχή της βασιλείας του. Αναθέτει στον γιο του Zhu Di και έναν από τους στρατηγούς του να επισκευάσει το υπάρχον τείχος και να χτίσει κτίσματα και παρατηρητήρια. Το Σινικό Τείχος για το Μινγκ ήταν τελικά ένας τρόπος να κρατηθούν οι Μογγόλοι από το Βορρά από την εισβολή και τη λεηλασία του Πεκίνου. Για τα επόμενα 200 χρόνια, ο τοίχος ήταν εμπλουτισμένος τελικά καλύπτοντας 7.300 χιλιόμετρα (4.536 μίλια).

Το τείχος σήμερα

Η κατασκευή τοίχων Ming είναι κάτι που οι περισσότεροι τουρίστες θεωρούν σήμερα πιο ενδιαφέροντα.

Ξεκινά στο Pass Shanhai στην επαρχία Hebei και καταλήγει στα δυτικά στο Pass Jiayuguan στην επαρχία Gansu στην άκρη της έρημο Gobi. Δεν υπάρχει τίποτα να δει κανείς στα τελευταία 500 χιλιόμετρα (310 μίλια), καθώς δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά σπασμένες πέτρες και ερείπια, αλλά ο τοίχος (σε μορφή προ-Μινγκ) μπορεί να ανιχνευθεί καθώς οδηγείτε στην επαρχία Gansu από το Jiayuguan στο Yumenguan, στην "Κίνα" κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού κάτω από τη Δυναστεία Χαν.

Επισκεφθείτε το Σινικό Τείχος

Έχω πάει σε διάφορα μέρη του Μεγάλου Τείχους από την Πύλη Yumen, Jiayuguan και σε όλη τη διαδρομή προς το Τείχος Μινγκ βόρεια του Πεκίνου. Είναι αναμφισβήτητα συναρπαστικό να περπατάτε κατά μήκος των προμαχώνων και να σκεφτείτε το χρόνο που πέρασε από την τοποθέτηση αυτών των λίθων. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την επίσκεψη στο Σινικό Τείχος: