Γιορτάζοντας το Φεστιβάλ Gawai Dayak στο Βόρνεο

Τόσο η Μαλαισία όσο και η Ινδονησία γιορτάζουν το Gawai Dayak Festival με χαρά

Επεξεργασμένο από τον Mike Aquino.

Εορτασμένος με ενθουσιασμό στο νησί Μπόρνεο (και στην Ινδονησία και στη Μαλαισία ), το Gawai Dayak είναι ένα πολυήμερο φεστιβάλ για να τιμήσει τους αυτόχθονες πληθυσμούς του νησιού .

Ο Gawai Dayak μεταφράζεται στην "Dayak Day". οι άνθρωποι του Dayak περιλαμβάνουν τις φυλές Iban, Bidayuh, Kayan, Kenyah, Kelabit και Murut οι οποίες κάποτε περιπλανημένες στο Βόρνεο και ανακούφισαν ανυποψίαστους εμπόρους των κεφαλιών τους.

Παρά το γεγονός ότι είναι γεμάτος με παραδόσεις μυρμήγκι του παρελθόντος, το μόνο κεφάλι που αφαιρείται αυτές τις μέρες κατά τη διάρκεια του Gawai Dayak ανήκει σε ένα κοτόπουλο που θυσιάστηκε για να τιμήσει μια επιτυχημένη συγκομιδή ρυζιού.

Δεδομένου ότι τα Χριστούγεννα είναι για τους δυτικούς και το κινεζικό νέο έτος για τους ανθρώπους της κινεζικής καταγωγής , ο Gawai Dayak είναι στις περήφανες αυτόχθονες φυλές του Borneo. Το Gawai Dayak γιορτάζεται με γνήσια χαρά και ενθουσιασμό - μια ευκαιρία για γάμους και χαρούμενες οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Γιορτάζοντας τον Gawai Dayak στο Sarawak της Μαλαισίας

Στην πρωτεύουσα Kuching και γύρω από το Sarawak, οι εορτασμοί αρχίζουν μια εβδομάδα πριν από την 1η Ιουνίου.

Το Kuching κρατά παρελάσεις και διαδηλώσεις κατά μήκος της προκυμαίας, μια εβδομάδα πριν από την Gawai Dayak. Η επίσημη έναρξη των εορτασμών πραγματοποιείται στο Sarawak Cultural Village, ένα δημοφιλές και βολικό μέρος για τους τουρίστες να μάθουν περισσότερα για τον αυτόχθονα πολιτισμό.

Στις 31 Μαΐου , οι Σαραουακίνοι ξεκινούν το Gawai Dayak στο Civic Center, με εορταστικές εκδηλώσεις, όπως δείπνο, χορό και ακόμη και εκδήλωση ομορφιάς.

Οι τουρίστες καλούνται να επισκεφθούν τα ιζηματοπωλεία του Ίβαν γύρω από τον Σαραουάκ την 1η Ιουνίου .

Οι δραστηριότητες διαφέρουν μεταξύ των πολυκατοικιών. Κάποιοι επιτρέπουν στους τουρίστες να πυροβολούν τα παραδοσιακά όπλα για την εκτόξευση ή να παρακολουθήσουν νυχτερίδες. Ανεξάρτητα από το τοπίο, οι επισκέπτες είναι πάντα δεμένα με ένα πλάνο του ισχυρού κρασιού του ρυζιού ? πίνετε ή βρείτε ένα μέρος για να το κρύψετε - η άρνηση είναι αγενής! ( Διαβάστε για να πιείτε στη Νοτιοανατολική Ασία.

),

Τα σπίτια Iban και Dayak ανοίγουν κατά τη διάρκεια του Gawai Dayak, επιτρέποντας στους επισκέπτες μια γεύση της καθημερινής ζωής. Οι τουρίστες καλούνται να φορούν πολύχρωμα κοστούμια για φωτογραφίες, να συμμετέχουν σε παραδοσιακούς χορούς και να δοκιμάσουν νόστιμα κέικ και απολαύσεις.

Υπάρχει ώθηση στην κοινότητα Dayak να ενοποιήσει τον εορτασμό, ωστόσο, για τώρα, ο Gawai Dayak παραμένει ως επί το πλείστον ασυμβίβαστος με κάθε μακρόστενο χωριστό γεγονός και ξεχωριστά δρομολόγια. Μην περιμένετε λιγότερο από το φεστιβάλ - έως και 30 οικογένειες μπορούν να καταλάβουν ένα μεγάλο σπίτι!

Γιορτάζοντας τον Gawai Dayak στο Pontianak της Ινδονησίας

Στα σύνορα, ο Dayak της Δυτικής Καλιμαντάν γιορτάζει τον Gawai Dayak με την ίδια ευφυΐα με τους αδελφούς τους στη Μαλαισία.

Η πρωτεύουσα Pontianak κρατά το δικό της φεστιβάλ Gawai Dayak από τις 20 έως τις 27 Μαΐου - με παρελάσεις και πάρτι σε όλη την πόλη, ενώ σημαντικές εκδηλώσεις επικεντρώνονταν γύρω από το replica Longak Dayak Rumah Radakng.

Οι Δαμακ είναι μια ετερογενής δέσμη και κάθε φυλή στις περιοχές όπου κυριαρχεί (Bengkayang, Landak, Sanggau, Sintang και Sekadau) γιορτάζουν διαφορετικά τα τελετουργικά τους μετά τη συγκομιδή, εκ των οποίων ο καθένας τιμά τη Jubata με τον δικό της τρόπο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Rumah Radakng επικεντρώνονται στις παραδόσεις του Gawai Dayak της φυλής Kanayatn, αλλά προσφέρουν μια φιλική προς τον τουρισμό γεύση: οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν 16 διαφορετικές παραδοσιακές τέχνες, από την προφορική λογοτεχνία έως τη μουσική στο χορό Dayak μέχρι τα παραδοσιακά παιχνίδια.

Gawai Dayak στη σύγχρονη εποχή

Ξεχάστε τα ρομαντικά στερεότυπα - όλοι οι αυτόχθονες πληθυσμοί του Μπορνέο εξακολουθούν να ζουν σε πολυκατοικίες ή να επιλέξουν να δώσουν μια παραδοσιακή φορεσιά κατά τη διάρκεια του Gawai Dayak.

Πολλοί άνθρωποι της Dayak έχουν μετακομίσει από τις αγροτικές τους εστίες στις πόλεις που αναζητούν εργασία. Οι κοινότητες του Urban Dayak μπορούν να επιλέξουν να γιορτάσουν τις διακοπές τους απλώς αφαιρώντας χρόνο εργασίας - μια σπάνια ευκαιρία - να επισκεφτούν την οικογένεια έξω από την πόλη.

Ο Christian Dayaks συχνά παρευρίσκεται σε μια εκκλησία και στη συνέχεια γιορτάζει με δείπνο σε ένα εστιατόριο.