2018 Οδηγός Φεστιβάλ Ganesh Chaturthi

Πώς, πότε και πού να γιορτάσετε το Φεστιβάλ Ganesh στην Ινδία

Αυτό το θεαματικό φεστιβάλ τιμά τη γέννηση του αγαπημένου ινδουιστικού θεού με ελέφαντα, ο Λόρδος Ganesha, λατρευόταν λαϊκά για την ικανότητά του να απομακρύνει τα εμπόδια και να φέρει καλή τύχη.

Πότε είναι ο Ganesh Chaturthi;

Τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τον κύκλο της σελήνης. Πέφτει την τέταρτη μέρα μετά τη νέα σελήνη στο μήνα Ινδουισμού του Bhadrapada. Το 2018, ο Ganesh Chaturthi είναι στις 13 Σεπτεμβρίου. Γιορτάζεται για 11 ημέρες (λήγει στις 23 Σεπτεμβρίου), με το μεγαλύτερο θέαμα να γίνεται την τελευταία μέρα που ονομάζεται Anant Chaturdasi day.

Πού γιορτάζεται;

Κυρίως στις πολιτείες Μαχαράστρα, Γκόα, Ταμίλ Ναντού , Καρνατάκα και Άντρα Πραντές. Ένα από τα καλύτερα μέρη για να βιώσετε το φεστιβάλ είναι στην πόλη Βομβάη. Οι εορτασμοί πραγματοποιούνται με ιδιαίτερο τρόπο στον πανύψηλο ναό του Siddhivinayak, που βρίσκεται στο κεντρικό προάστιο Prabhadevi, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Λόρδο Ganesha. Ένας ανυπολόγιστος αριθμός πιστών επισκέπτονται το ναό για να συμμετάσχουν σε προσευχές και να πληρώσουν τις απόψεις τους στον Θεό κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Επιπλέον, περίπου 10.000 αγάλματα του Λόρδου Ganesh εμφανίζονται σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης.

Πώς γιορτάζεται;

Το φεστιβάλ ξεκινάει με την εγκατάσταση τεράστιων περίτεχνα καταρτισμένων καταστατικών της Ganesha στα σπίτια και στα βάθρα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί ειδικά και όμορφα διακοσμημένα. Οι τεχνίτες έβαλαν μήνες προσπάθειας για να φτιάξουν τα αγάλματα.

Είναι απαγορευμένο να κοιτάζουμε το φεγγάρι σε αυτό το πρώτο βράδυ, καθώς ο θρύλος είχε το φεγγάρι γέλασε τον Λόρδο Ganesha όταν έπεσε από το όχημά του, τον αρουραίο. Στην Ananta Chaturdasi (την τελευταία μέρα), τα αγάλματα παραβιάζονται στους δρόμους, συνοδεύονται από πολύ τραγούδι και χορό και στη συνέχεια βυθίζονται στον ωκεανό ή σε άλλα σώματα νερού.

Μόνο στη Βομβάη, περισσότερα από 150.000 αγάλματα βυθίζονται κάθε χρόνο!

Ποια τελετουργικά εκτελούνται;

Μόλις εγκατασταθεί ένα άγαλμα του Λόρδου Ganesh , αναλαμβάνεται τελετή για να επικαλεσθεί την άγια παρουσία του στο άγαλμα. Αυτό το τελετουργικό ονομάζεται Pranapratishhtha Puja, κατά τη διάρκεια του οποίου απαριθμούνται πολλά μάντρα. Ακολουθεί ειδική λατρεία. Προσφέρονται στον Θεό προσφορές γλυκών, λουλουδιών, ρυζιού, καρύδας, jaggery και νομισμάτων. Το άγαλμα είναι επίσης χρισμένο με κόκκινη σκόνη chandan. Προσφέρονται προσευχές στον Λόρδο Ganesha κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Οι ναοί που αφιερώνονται στον Λόρδο Ganesha οργανώνουν επίσης ειδικές εκδηλώσεις και προσευχές. Εκείνοι που έχουν ένα άγαλμα Ganesha στο σπίτι τους αντιμετωπίζουν και φροντίζουν γι 'αυτόν ως ένας πολύ αγαπημένος επισκέπτης.

Γιατί τα αγάλματα Ganesh βυθίζονται στο νερό στο τέλος του Φεστιβάλ;

Οι Ινδουιστές λατρεύουν είδωλα ή αγάλματα των θεών τους, επειδή τους δίνει μια ορατή μορφή για να προσευχηθούν. Αναγνωρίζουν επίσης ότι το σύμπαν βρίσκεται σε μια σταθερή κατάσταση αλλαγής. Μορφή τελικά δίνει μακριά στην ασυμφωνία. Ωστόσο, η ενέργεια παραμένει. Η εμβάπτιση των αγαλμάτων στον ωκεανό ή σε άλλα υδάτινα σώματα και η επακόλουθη καταστροφή τους χρησιμεύει ως υπενθύμιση αυτής της πίστης.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ

Το φεστιβάλ γιορτάζεται με πολύ δημόσιο τρόπο. Οι τοπικές κοινότητες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να τοποθετήσουν το μεγαλύτερο και καλύτερο άγαλμα και την οθόνη Ganesha. Περιμένετε πολυσύχναστους δρόμους, γεμάτους θορυβώδεις θιασώτες και πολλή μουσική.