Ένας οδηγός για να βιώσετε το επικό Φεστιβάλ Ganesh του Μουμπάι

Το φεστιβάλ Mumbai Ganesh είναι ένας από τους μεγαλύτερους εορτασμούς της πόλης. Εάν θέλετε να ζήσετε στο ινδικό φεστιβάλ σε μεγάλη κλίμακα, αυτό είναι! Είναι ένα γιγαντιαίο κόμμα δρόμου με ιδιαίτερο πνευματικό νόημα . Πώς όμως έγινε ο Ganesh Chaturthi τόσο δημοφιλής στη Βομβάη;

Η ιστορία δείχνει ότι ο φημισμένος ηγέτης του Μαράθα, Τσατράπατι Σιβιτζί Μαχαράγια, εισήγαγε στο κράτος τις γιορτές Ganesh Chaturthi για την προώθηση του πολιτισμού και του εθνικισμού.

Ωστόσο, ήταν μαχητής ελευθερίας Lokmanya Tilak που το μεταμόρφωσε σε μια οργανωμένη δημόσια εκδήλωση το 1893. Οι λόγοι για αυτό ήταν να γεφυρωθεί το κενό μεταξύ των καστών και να οικοδομηθεί η ενότητα κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας. Ο Λόρδος Ganesh, ως ο πολύ αγαπημένος αφαίρεσης των εμποδίων και θεός για όλους, εξυπηρέτησε αυτό το σκοπό.

Η παράδοση έχει συνεχιστεί, και σήμερα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων για να τεθεί η μεγαλύτερη και καλύτερη έκθεση. Αυτά τα 5 περίφημα μανσάκια Ganesh του Μουμπάι είναι από τα πιο δημοφιλή στην πόλη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα γνωστά που αξίζει να επισκεφθείτε. Ορισμένα από αυτά, στη νότια Βομβάη, είναι:

Το Girgaum, γνωστό ως η καρδιά της παλιάς Βομβάη, είναι ένας τόπος που πρέπει να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ (και ειδικά την τελευταία ημέρα των βυθισμάτων).

Είναι χωρισμένο σε μικρές γειτονιές που ονομάζονται "wadis". Ορισμένα από τα σημαντικά είδωλα στην περιοχή αυτή είναι αυτά του κέντρου κληρονομιάς Khotachiwadi, Fanaswadi και Jitekarwadi. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο οικολογικό Ganesh είδωλο, γνωστό ως Girgaumcharaja (βασιλιάς του Girgaum) στο Nikadwari Lane. Επισκεφθείτε το πολύ παλιό Akhil Mugbhat Ganesh στο Mugbhat Lane για μια δόση πολιτισμού. Αυτά τα μέρη καλύπτονται από όλες τις ειδικές εκδρομικές εκδρομές του Maharashtra Tourism (βλ. Παρακάτω).

Μην ανησυχείτε μήπως μπορείτε να βρείτε το φεστιβάλ. Υπάρχουν αγάλματα σε δρόμους σε όλη την πόλη. Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να μην συναντήσετε μια απεικόνιση του Λόρδου Ganesh!

Αν βρίσκεστε στο Βομβάη μέχρι τρεις μήνες πριν από το φεστιβάλ, μπορείτε να δείτε τα αγάλματα Ganesh που γίνονται.

Ειδικές εκδρομές Ganesh Festival

Ο Maharashtra Tourism εκτελεί ειδικές περιηγήσεις πακέτων για περιηγήσεις στο Mumbai Ganesh Darshan Group για να δείτε πολλά από τα διάσημα είδωλα Ganesh. Το μεγάλο πράγμα για αυτές τις περιηγήσεις είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε σε παρατεταμένες γραμμές για να δείτε τα είδωλα. Η τιμή περιλαμβάνει τα γεύματα, τη μεταφορά με λεωφορείο, τις πολιτιστικές παραστάσεις και τον οδηγό. Πρέπει να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για το 2018. Οι εκδρομές μπορούν να κρατηθούν online εδώ.

Το Grand Mumbai Tours προσφέρει καθημερινά φεστιβάλ Ganesh. Η περιοδεία την τελευταία μέρα είναι μια ξεχωριστή περιήγηση στις βυθίσεις ειδώλων Ganesh.

Το Mumbai Magic εκτελεί μια σειρά από περιηγήσεις καθημερινά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Αυτές περιλαμβάνουν επισκέψεις στα εργαστήρια ειδώλων για να δουν οι άνθρωποι να αγοράζουν και να παίρνουν αγάλματα στο σπίτι, επισκέψεις στις δημόσιες εκθέσεις των αγαλμάτων και δειγματοληψία γλυκών. Στείλτε μήνυμα στο deepa@mumbaimagic.com για να μάθετε τις επιλογές. Μπορείτε είτε να συμμετάσχετε σε μια υπάρχουσα περιοδεία είτε να κάνετε μια προσαρμοσμένη ιδιωτική περιήγηση.

Το Real Tours and Travel πραγματοποιεί πολύ ενδιαφέρουσες και ενημερωτικές περιηγήσεις στο Ganesh Chaturthi. Οι εκδρομές επισκέπτονται μια δημόσια έκθεση Ganesh στην αποικία του ποταμού slarum Dharavi και μια σειρά από οικογενειακές εστίες στο Dharavi, καθώς και την κοινότητα που ξεκίνησε αρχικά το φεστιβάλ Ganesh. Καταλήγει στο Girgaum Chowpatty, όπου γίνονται οι εμβυθίσεις των ειδώλων. Το κόστος είναι 1.200 ρουπίες ανά άτομο.

Πού και πότε να δείτε τις βυθίσεις (Visarjan)

Το φεστιβάλ τελειώνει με το παρελθόν και τη βύθιση των αγαλμάτων σε ένα σώμα νερού, συνήθως ο ωκεανός στη Βομβάη.

Μάθετε περισσότερα για το πώς γιορτάζεται ο Ganesh Chatuthi.

Πού να μείνετε για το φεστιβάλ του Γκάννεσ Μουμπάι

"Ganpati Bappa Moriya, Pudcha varshi loukar ya" - Χαίρε Λόρδος Ganpati, έρχονται σύντομα ξανά το επόμενο έτος.