Ανακαλύψτε το καταφύγιο βοοειδών Panjrapole της Βομβάης στη Βομβάη

Μουμπάι από το διηθημένο μονοπάτι

Θαυμάζεται βαθιά στα παζάρια του Bhuleshwar, στη νότια Βομβάη, υπάρχει ένας απροσδόκητος θησαυρός - καταφύγιο δύο στρεμμάτων που φροντίζει εκατοντάδες αγελάδες, καθώς και άλλα σωζόμενα αδέσποτα ζώα και πουλιά.

Είναι καλά από την πεπατημένη διαδρομή και παρά το γεγονός ότι ζούσα στη Βομβάη για πολλά χρόνια, ποτέ δεν το ήξερα. Ωστόσο, αφού το έβλεπα στον οδηγό Love Mumbai του Fiona Caulfield, αποφάσισα να το συμπεριλάβω στην περιήγηση στα αξιοθέατα για έναν φίλο που με επισκέφτηκε.

Η είσοδος στην Bombay Panjrapole είναι κάτω από μια λωρίδα που περιβάλλεται από καταστήματα που πωλούν σάρι και άλλο ύφασμα. Είναι εύκολο να χάσετε (και μάλιστα αρχικά το χάσαμε). Θα μπορούσατε να περάσετε τις αγορές ημέρας στην περιοχή και ποτέ να μην το βρείτε! Στο εσωτερικό, υπάρχει μια τέτοια ειρήνη, αισθάνεται περισσότερο σαν να είσαι στη χώρα και όχι μια από τις πιο πολυσύχναστες πόλεις στην Ινδία.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Bombay Panjrapole ιδρύθηκε το 1834 από μερικούς επιχειρηματίες για να φροντίσει τα αδέσποτα σκυλιά και τους χοίρους, τους οποίους οι Βρετανοί είχαν διατάξει να πυροβολήσουν το βράδυ. Οι αγελάδες, οι οποίες εισήχθησαν για να παράγουν γάλα για τη διατροφή των αδέσποτων, ήταν δευτερεύουσες. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, πολλαπλασιάστηκαν και έγιναν το κύριο αξιοθέατο. Και, είναι εντελώς αξιολάτρευτο! Οι μωρόδες, με τα γιγαντιαία αυτιά τους, μου θυμίζουν σκυλιά και όχι μοσχάρια. Κτύπησαν για προσοχή και ήταν πρόθυμοι να τροφοδοτηθούν με το χέρι.

Αν έχετε μικρά παιδιά, θα αγαπούν ιδιαίτερα τη Bombay Panjrapole.

Παράγεται επίσης με ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία για τους Ινδουιστές, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι ευοίωνο να ταΐσουν αγελάδες.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει αρκετό φαγητό γύρω, μερικοί από τους νεαρούς μόσχους έμοιαζαν αρκετά κοκαλιάρικο. Ίσως ήταν άρρωστοι. Πολλά σημάδια ανέφεραν ότι τα τρόφιμα από το εξωτερικό απαγορεύτηκαν, καθώς τα ζώα αρρώστησαν λόγω υπερβολικής τροφής.

(Μπορείτε να αγοράσετε γρασίδι για να τα ταΐσετε εκεί).

Το Bombay Panjrapole βρίσκεται στην Panjrapole Compound στην οδό Panjarapole στο Bhuleshwar. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 7 π.μ. έως τις 13:00 και από τις 14:00 έως τις 18:00

Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου ενός χάρτη, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Bombay Panjrapole. Μπορείτε επίσης να δείτε τις φωτογραφίες μου στο Facebook και στο Google+.