Πότε είναι ο Ganesh Chaturthi το 2018, το 2019 και το 2020;

Γιορτάζοντας τα γενέθλια του Λόρδου Ganesh

Πότε είναι ο Ganesh Chaturthi το 2018, το 2019 και το 2020;

Η ημερομηνία του Ganesh Chaturthi πέφτει την τέταρτη ημέρα της περιόδου φεγγαριών (Shukla Chaturthi) στον μήνα Hindu του Bhadrapada. Αυτό είναι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο κάθε έτους. Το φεστιβάλ συνήθως γιορτάζεται για 11 ημέρες, με το μεγαλύτερο θέαμα να γίνεται την τελευταία μέρα που ονομάζεται Anant Chaturdasi.

Ganesh Chaturthi Λεπτομερείς πληροφορίες

Ο Ganesh Chaturthi μνημονεύει τα γενέθλια του Λόρδου Ganesh. Την ημέρα αυτή, όμορφα χειροποίητα είδωλα του Κυρίου εγκαθίστανται τόσο στα σπίτια όσο και στο κοινό. Η Prana Pratishtha εκτελείται για να επικαλεστεί τη δύναμη της θεότητας στο είδωλο, ακολουθούμενη από ένα τελετουργικό 16 βημάτων γνωστό ως Shodashopachara Puja. Κατά τη διάρκεια της τελετής, διάφορες προσφορές, όπως γλυκά, καρύδες και λουλούδια, γίνονται στο είδωλο. Το τελετουργικό πρέπει να εκτελείται σε ευοίωνο χρόνο γύρω από το μεσημέρι, γνωστό ως Madhyahna , όταν πιστεύεται ότι ο Λόρδος Ganesh γεννήθηκε.

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με την παράδοση, να μην κοιτάς το φεγγάρι κατά τη διάρκεια ορισμένων χρόνων στον Ganesh Chaturthi. Εάν κάποιος βλέπει το φεγγάρι, θα καταραστούν με κατηγορίες για κλοπή και ανήθικες από την κοινωνία αν δεν ψάλλουν μια συγκεκριμένη μάντρα.

Προφανώς, αυτό συνέβη όταν ο Λόρδος Κρίσα κατηγορήθηκε λανθασμένα ότι κλέβει ένα πολύτιμο κόσμημα. Ο Sage Narada είπε ότι ο Κρίσνα έπρεπε να δει το φεγγάρι στον Bhadrapada Shukla Chaturthi (την ευκαιρία που πέφτει ο Ganesh Chaturthi) και ήταν καταραμένος εξαιτίας αυτού. Επιπλέον, όποιος είδε το φεγγάρι τότε θα ήταν καταραμένος με παρόμοιο τρόπο.

Τα είδωλα του Λόρδου Ganesh λατρεύονται καθημερινά, με aarti το βράδυ. Τα μεγαλύτερα αγάλματα Ganesh, που εκτίθενται στο κοινό, συνήθως αφαιρούνται και βυθίζονται στο νερό στο Anant Chaturdasi. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που κρατούν ένα είδωλο στα σπίτια τους πραγματοποιούν την εμβύθιση πολύ πριν από αυτό.

Διαβάστε περισσότερα: Οδηγός για τον Ganesh Visarjan (Immersion) στη Βομβάη

Ποια είναι η σημασία του Anant Chaturdasi;

Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί η εμβάπτιση των ειδών Ganeshi καταλήγει αυτή τη μέρα. Γιατί είναι ξεχωριστό; Στη Σανσκριτική, ο Ανάν αναφέρεται στην αιώνια ή άπειρη ενέργεια ή στην αθανασία. Η μέρα είναι πραγματικά αφιερωμένη στη λατρεία του Λόρδου Anant, μια ενσάρκωση του Λόρδου Vishnu (ο διατηρητής και ο υποστηρικτής της ζωής, που επίσης αναφέρεται ως ανώτατο όνιο). Ο Chaturdasi σημαίνει το "δέκατο τέταρτο". Σε αυτή την περίπτωση, η ευκαιρία πέφτει στη 14η ημέρα του φωτεινού μισού της σελήνης κατά τη διάρκεια του μήνα Bhadrapada στο ημερολόγιο ινδουιστών.

Περισσότερα για τον Ganesh Chaturthi

Μάθετε περισσότερα για το φεστιβάλ Ganesh και πώς να γνωρίσετε τους εορτασμούς σε αυτόν τον Οδηγό Φεστιβάλ Ganesh Chaturthi και δείτε φωτογραφίες σε αυτή τη συλλογή φωτογραφιών Ganesh Chaturthi.

Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα σε μεγάλη κλίμακα στη Βομβάη. Αυτός ο οδηγός για το Ganesh Chaturthi στη Βομβάη περιέχει όλες τις λεπτομέρειες.

Μην χάσετε αυτά τα 5 περίφημα Ganesh Mandals της Βομβάης.