Επισκεφθείτε την ιρλανδική πόλη Drogheda

Δύο πόλεις μεγάλωσαν σε μία στις όχθες του Boyne

Πρέπει να επισκεφτείτε τη Drogheda; Για να είμαστε δίκαιοι, σε μια πρώτη ματιά, το δίδυμο βόρειο τμήμα του Δουβλίνου δεν είναι πραγματικά πολύ για να γράψει το σπίτι για. Αλλά και πάλι, οι εκκλησίες, η γεωργιανή αρχιτεκτονική , η υπέροχη μεσαιωνική πύλη της πόλης και το κεφάλι του Αγίου Όλιβερ Πλούνκετ θα μπορούσαν να κάνουν σύντομη επίσκεψη αξίζει τον κόπο.

Το Drogheda περικλείει το στόμα του Boyne και είναι η νοτιότερη πόλη στην κομητεία Louth . Μέρος της Drogheda ήταν κάποτε στο County Meath .

Μεγάλο γνωστό ως εμπόδιο στο δρόμο από το Δουβλίνο στο Μπέλφαστ, τώρα παρακάμπτεται μέσω της γέφυρας Boyne και του M1, που οι ντόπιοι συνδέσεων ίσως επιθυμούσαν να υπήρχαν στην εποχή του Cromwell.

Drogheda σε ένα Nutshell

Το Drogheda είναι ένα βιομηχανικό κέντρο και έχει ένα (αν και όχι αμέσως προφανές) λιμάνι που κάποτε συνέβαλε στην ευημερία της πόλης, αλλά τώρα βρίσκεται σε μια όχι πολύ γραφική κατάσταση. Το τελευταίο μπορεί να ειπωθεί για πολλές περιοχές του κέντρου της πόλης, καθώς τα πρόστιμα γεωργιανά κτίρια συχνά επιτρέπεται να πέφτουν σε χαλάρωση, δίπλα σε νέες εμπορικές εξελίξεις. Τα μεσαιωνικά ερείπια είναι γεμάτα από ακανθώδη λαϊκά κτίρια.

Το περπάτημα στη Drogheda, ειδικά σε μια γκρίζα, βροχερή μέρα, μπορεί να είναι κάτι ελαφρώς καταθλιπτική εμπειρία. Αλλά υπάρχουν μερικά σημεία που κάνουν την επίσκεψη στην πόλη αξίζει τον κόπο σε όσους επιθυμούν να τα αναζητήσουν.

Μια σύντομη ιστορία της Drogheda

Το όνομα της Drogheda προέρχεται από το ιρλανδικό " Droichead Átha ", κυριολεκτικά "γέφυρα στο βορρά", ένα όνομα που ενθυλακώνει το λόγο για τον οικισμό.

Υπήρχε ένα βέλος, και αργότερα μια γέφυρα, που αποτελούσε μέρος της κύριας διαδρομής Βορρά-Νότου στην ανατολική ακτή. Ήταν ένας τόπος για το εμπόριο και την άμυνα.

Δεν είναι περίεργο ότι δύο πόλεις ξεπήδησαν: Drogheda-in-Meath και Drogheda-in-Oriel. Τέλος, το 1412, οι δύο Δρόχαιδες έγιναν ένα "Κομητεία της πόλης του Δρόχαιδα". Το 1898, η πόλη, διατηρώντας κάποια ανεξαρτησία, έγινε μέρος της κομητείας Louth.

Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα, η Drogheda ως περιτοιχισμένη πόλη αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι του «ανοιχτού», ενώ κατά καιρούς φιλοξένησε το ιρλανδικό κοινοβούλιο. Όντας στρατηγικά σημαντική εξασφάλισε πρακτικά μια όχι τόσο ειρηνική ύπαρξη, και η πόλη ήταν πράγματι πολιορκημένη αρκετές φορές. Η πιο περίφημη πολιορκία τελείωσε με τον Oliver Cromwell να πάρει τη Drogheda τον Σεπτέμβριο του 1649. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια είναι βαθιά ριζωμένο στη συλλογική ιρλανδική ψυχή: τη σφαγή του Cromwell από τη βασιλική φρουρά και τον άμαχο πληθυσμό της Drogheda. Τα ακριβή γεγονότα που περιβάλλουν αυτή τη θηρία εξακολουθούν να αμφισβητούνται.

Κατά τη διάρκεια των πολέμων Williamit, ο Drogheda ήταν καλά υπερασπισμένος και τα στρατεύματα του βασιλιά Ουίλιαμς αποφάσισαν με μοιχεία να τον παρακάμψουν, αντ 'αυτού να αναγκάσουν τον Boyne στο Oldbridge. Η μάχη του Boyne το 1690 εξακολουθεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ιρλανδίας στην ιστορία.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ο Drogheda επανεξήχθη ως εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο. Από το 1825, η εταιρεία "Drogheda Steam Packet Company" προσέφερε θαλάσσια σύνδεση με το Λίβερπουλ. Το σύνθημα της πόλης "Θεός η δύναμή μας, Εμπορεύστε τη δόξα μας" είπε όλα αυτά, αν και ο 20ος αιώνας είδε μια μικρή πτώση στις περιουσίες. Η πόλη διατηρούσε ακόμη κάποια βιομηχανία και ο τομέας των υπηρεσιών αντικατέστησε άλλους.

Μια μεγάλη εισροή κατοίκων ήρθε κατά τη διάρκεια των χρόνων "Celtic Tiger", όταν ο Drogheda ξαφνικά αποτελούσε τμήμα της ζώνης για το Δουβλίνο.

Τοποθεσίες για επίσκεψη στην Drogheda

Μια βόλτα στο κέντρο της Drogheda θα διαρκέσει λιγότερο από μία ώρα και θα λάβει τα περισσότερα αξιοθέατα, με το Μουσείο Millmount να είναι η εξαίρεση. Ο χώρος στάθμευσης μπορεί να είναι λίγο προβληματικός κατά καιρούς, ακολουθήστε τις πινακίδες και πάρτε την πρώτη ευκαιρία (η κυκλοφορία του κέντρου της πόλης είναι εντυπωσιακή εδώ). Στη συνέχεια, εξερευνήστε με τα πόδια:

Drogheda Διάφορα

Οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία των σιδηροδρόμων θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιρλανδικό σιδηροδρομικό σταθμό (μερικά παλιά κτίρια λίγο έξω από τον Δουβλίνο Road) και να ρίξουν μια ματιά στο εντυπωσιακό Boyne Viaduct.

Η Drogheda United είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ιρλανδία, κερδίζοντας πολλά τρόπαια. Το σπίτι τους βρίσκεται στο Windmill Road.

Ο τοπικός μύθος διαιωνίζει την ιστορία ότι αστέρι και ημισέληνο προστέθηκαν στα χέρια της πόλης, επειδή η Οθωμανική Αυτοκρατορία έστειλε πλοία με φαγητό στο Ντρογκέδα κατά τη διάρκεια του μεγάλου λιμού. Δυστυχώς, κανένα ιστορικό αρχείο δεν το υποστηρίζει αυτό και τα σύμβολα επίσης προεκτείνουν τον λιμό.