Γεωργιανή αρχιτεκτονική στην Ιρλανδία

Η γεωργιανή αρχιτεκτονική είναι ένα από τα πιο καθοριστικά μέρη της κληρονομιάς της Ιρλανδίας, ειδικά σε αστικό περιβάλλον. Ολόκληρα τμήματα των κύριων πόλεων της Ιρλανδίας, καθώς και μερικές μικρότερες πόλεις, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις αισθητικές ευαισθησίες των "Γεωργιανών". Και όταν οι άνθρωποι σήμερα μιλάνε για παράδειγμα το "Γεωργιανό Δουβλίνο", συνήθως αναφέρονται σε μια μικρή περιοχή του νότιου μισού της πόλης, γύρω από την πλατεία Merrion, το πράσινο του Αγίου Στεφάνου και την πλατεία Fitzwilliam .

Επειδή αυτές οι περιοχές (μαζί με την πλατεία Mountjoy στη βόρεια πλευρά) ορίζονται πραγματικά από ένα αρχιτεκτονικό στυλ γενικά αναγνωρισμένο με την περίοδο της Γεωργίας στην ιρλανδική (και βρετανική) ιστορία.

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά στοιχεία για τη "γεωργιανή αρχιτεκτονική", σε μια πολύ σύντομη έρευνα:

Γεωργιανή Αρχιτεκτονική - Τι υπάρχει σε ένα όνομα;

Η γεωργιανή αρχιτεκτονική δεν είναι ένα ενιαίο, καθορισμένο στυλ. Η ονομασία είναι το ολόσωμο και συχνά πολύ γενικό όνομα που εφαρμόζεται στο σύνολο των αρχιτεκτονικών στυλ που ήταν μεταξύ των περίπου 1720 και 1830. Το όνομα συνδέεται άμεσα με τους Hanoverians στη συνέχεια στο βρετανικό θρόνο - George I, George II, George III, και (το μαντέψατε μέχρι τώρα) ο Γιώργος IV. Αυτοί οι άνδρες βασίλευαν τη Βρετανία και την Ιρλανδία σε συνεχή διαδοχή, ξεκινώντας από τον Αύγουστο του 1714 και τελειώνοντας τον Ιούνιο του 1830.

Ήταν ένα στυλ για να τα χτίσετε όλα; Όχι πραγματικά, εκτός από τις περιθωριακές υπερβολές της Γεωργίας όπως το Βασιλικό Περίπτερο στο Μπράιτον (που χτίστηκε για τον Γιώργο IV όταν ήταν ακόμα ηθοποιός και ήταν γνωστός ως Prince Regent, λόγω του ότι ο Γιώργος ΙΙΙ έχασε σιγά σιγά τα μάρμαρα του), υπήρχε περισσότερη ποικιλία από ότι συχνά συναντά μάτι στο "γεωργιανό στυλ".

Θα περίμενε κανείς ότι πάνω από εκατό χρόνια, έτσι δεν ήταν;

Στην πραγματικότητα, η Encyclopaedia Britannica στην εισαγωγή της στο «Γεωργιανό στυλ» σημειώνει ότι «τα διάφορα στυλ της αρχιτεκτονικής, του εσωτερικού σχεδιασμού και των διακοσμητικών τεχνών της Βρετανίας υπέστησαν τέτοια διαφοροποίηση και ταλάντωση σε καλλιτεχνικό στυλ κατά την περίοδο αυτή, ακριβές να μιλήσουμε για «γεωργιανές μορφές». «Μάρτυρες τον μικρό, αλλά σημαντικό, πληθυντικό.

Αλλά θα τηρήσουμε εδώ μια πολύ γενική επισκόπηση, γι 'αυτό με συγχωρείτε, ενώ μου αποθέτω αυτό τον ακαδημαϊκά σωστό πληθυντικό.

Πώς αναπτύχθηκε η Γεωργιανή Αρχιτεκτονική

Το γεωργιανό στυλ ήταν ο διάδοχος, αλλά όχι απαραίτητα το φυσικό παιδί του "αγγλικού μπαρόκ", το οποίο έγινε τόσο διάσημο από αρχιτέκτονες όπως ο Sir Christopher Wren και ο Nicholas Hawksmoor. Υπήρξε μια περίοδος μετάβασης, όταν τα κτήρια διατηρούσαν μερικά μπαρόκ στοιχεία, αλλά ο Σκωτσέζος Colen Campbell έπληξε τη σκηνή, υποστηρίζοντας μια νέα αρχιτεκτονική. Και να το γνωστοποιήσετε στον αρχικό του " Vitruvius Britannicus , ή στον Βρετανό Αρχιτέκτονα".

Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε κανένας ενοποιημένος νέος τρόπος, ο κώδικας αυτός - αντί αυτού, ήρθε στο προσκήνιο μια ποικιλία στυλ. Μερικοί από αυτούς είναι σίγουρα ντεμοντέ, αλλά προσαρμόζονται.

Η κυρίαρχη, και ίσως πιο εικονική, αρχική περίοδος του "γεωργιανού στυλ" ήταν η παλαδική αρχιτεκτονική. Ονομάστηκε και ενέπνευσε ο βενετσιάνικος αρχιτέκτονας Andrea Palladio (1508-1580). Με έντονη έμφαση στη συμμετρία και συχνά βασισμένη στην κλασική αρχιτεκτονική του ναού.

Περί το 1765, το νεοκλασικό έγινε ο τρόπος να πάει ... ένα στυλ που αναπτύχθηκε και πάλι από την κλασσική αρχιτεκτονική, ενσωματώνοντας τις αρχές του Βιτρούβιου και εξακολουθούσε να επικαλείται τον Andrea Palladio ως το πρότυπο των αρχιτεκτόνων.

Ήταν, ωστόσο, πολύ πιο λιτό από το ευρωπαϊκό ροκόκο, με πολύ λιγότερη διακόσμηση.

Η τρίτη κύρια φάση στο "γεωργιανό στυλ" ήταν το στυλ Regency, και πάλι μια εξέλιξη από το Neoclassical, με μια παιχνιδιάρικη προσθήκη κάποιας κομψότητας. Κάνοντας τα κτίρια Regency λίγο λιγότερο σοβαρά από τους προκατόχους τους. Η Regency προτιμάει να χτίζονται σπίτια ως βεράντες ή αψίδες, όποτε είναι δυνατόν, και κομψό σίδερο για μπαλκόνια, καθώς και παράθυρα με τόξα, ήταν όλοι οργή.

Θα μπορούσε να αναφερθεί και εδώ η Ελληνική Αναγέννηση - ένα στυλ σχετιζόμενο στενά με το Νεοκλασικό, αλλά με την προστιθέμενη σύγχρονη μανία του Ελληνισμού. Ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια αυτού του στυλ θα είναι το Γενικό Ταχυδρομείο του Δουβλίνου .

Πώς οικοδομήθηκε η Γεωργιανή Αρχιτεκτονική

Με μαθηματικούς λόγους - για παράδειγμα, το ύψος ενός παραθύρου ήταν σχεδόν πάντα σταθερό σε σχέση με το πλάτος του, το σχήμα των δωματίων ήταν βασισμένο σε κύβους, η ομοιομορφία ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή.

Κάτω από τα βασικά στοιχεία, όπως η πέτρινη πέτρα, ομοιόμορφα κομμένη με στρατιωτική ακρίβεια, θεωρήθηκε ως η κορυφή του σχεδιασμού.

Όλα πήγαν στη δημιουργία συμμετρίας και στην τήρηση των κλασσικών κανόνων.

Στον πολεοδομικό σχεδιασμό, καθώς κατά τη διάρκεια των περιόδων έκρηξης του Δουβλίνου του 18ου αιώνα, μια κανονικότητα των μέτωπα των σπιτιών κατά μήκος ενός δρόμου ή γύρω από μια πλατεία ήταν πιο σημαντική από την έκφραση της ατομικότητας από τους αντίστοιχους ιδιοκτήτες σπιτιού. Στην πραγματικότητα, οι συχνά φωτογραφημένες, πολύχρωμες "πόρτες του Δουβλίνου" θα ήταν ομοιόμορφα μαύρες κατά τις γεωργιανές εποχές.

Όσον αφορά τα οικοδομικά υλικά, η ταπεινή τούβλα ή τεμαχισμένη πέτρα ήταν η βάση. Με κόκκινα ή μαύρα τούβλα και σχεδόν λευκή πέτρα, κυριαρχούν - συχνά δίνεται μια συνολική γλείψιμο λευκής βαφής.

Πώς να εντοπίσετε την Γεωργιανή Αρχιτεκτονική

Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της γεωργιανής αρχιτεκτονικής, αλλά έχετε κατά νου την ποικιλία των στυλ μέσα στο στυλ, όπως αναλύεται πιο πάνω:

Τέλος: Είναι η Γεωργιανή Αρχιτεκτονική Βρήκε μόνο στο Δουβλίνο;

Απολύτως όχι - παραδείγματα του στυλ, με ποικίλο βαθμό αρχιτεκτονικής αξίας και συντήρησης, μπορούν να βρεθούν σε όλη την Ιρλανδία. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η πόλη, τόσο καλύτερη είναι η ευκαιρία να βρεθούν γεωργιανά κτίρια. Η μικρή πόλη Birr στην κομητεία Offaly , για παράδειγμα, είναι γνωστή για την γεωργιανή κληρονομιά της.

Αλλά προσέξτε, περιστασιακά αυτά δεν θα είναι αληθινά γεωργιανά κτίρια, αλλά μοντέρνα κτίρια αναδημιουργώντας το "γεωργιανό στυλ". Επειδή, με την λιτότητα, με τη συμμετρία της, είναι ακόμα αρκετά ευχάριστο για το μάτι. Και έτσι έχει γίνει αρκετά διαχρονικό. Ποιο θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι το σημάδι της πραγματικής επιτυχίας.