Θα πρέπει να αλλάξετε την οικογενειακή σας διακοπή λόγω του ιού Zika;

Ο once-sleepy Zika ιός, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1947, έκρηξε πρόσφατα στο δυτικό ημισφαίριο. Ο ιός που μεταδίδεται από κουνουπιές προκαλεί λίγα αν υπάρχουν συμπτώματα στην πλειοψηφία των ανθρώπων, αλλά οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε χώρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο για το Zika, το οποίο σχετίζεται με τον δάγκειο πυρετό .

Ταξιδέψτε στις περιοχές έκρηξης Zika

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC), ο ιός Zika βρίσκεται πλέον σε περισσότερες από 100 χώρες.

Αυτό που ξεκίνησε ως ξέσπασμα στην Καραϊβική και την Κεντρική και Νότια Αμερική είναι τώρα και στην Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική και το Μεξικό.

Κίνδυνος του Zika στις Ηνωμένες Πολιτείες

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αναφερθεί κρούσματα του Zika στη Φλόριντα και το Τέξας. Λίγες δωδεκάδες Αμερικανοί στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαγνωστεί με το Zika αφού ταξίδευαν σε ζώνες επιδημίας. Σχεδόν όλες ήταν περιπτώσεις όπου ένας ταξιδιώτης επέστρεψε από μια χώρα που επλήγη από τη Zika.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο ιός μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος κουνουπιών. Δεδομένου ότι το είδος κουνουπιού που μεταφέρει το Zika αρέσει σε ζεστά, υγρά κλίματα, αξιωματούχοι υγείας στα νότια κράτη ανησυχούν ότι μικρές εστίες θα μπορούσαν να συμβούν καθώς ο καιρός θερμαίνεται.

Τα συμπτώματα Zika και ο κύκλος ζωής των λοιμώξεων

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 80% των ανθρώπων που προσβάλλουν τον ιό θα δοκιμάσουν ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα. Εκείνοι που αρρωσταίνουν τείνουν να έχουν ήπια συμπτώματα, όπως χαμηλό πυρετό, εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις, κεφαλαλγία και ροζ μάτια.

Το Zika είναι ένας βραχύβιος ιός χωρίς διαρκή αποτελέσματα. Μπορεί να πάρει οπουδήποτε από δύο έως 12 ημέρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα, αν εμφανιστούν καθόλου. Εάν υπάρχει μια ανάποδα για να μολυνθεί με Zika, είναι εγγυημένη ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά.

"Μόλις στο σύστημά σας, ο ιός καθαρίζει πραγματικά το αίμα σας μετά από επτά ημέρες.

Οι προηγουμένως μολυσμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν ασυλία, ώστε να μην μπορούν ποτέ να μολυνθούν ξανά », δήλωσε η Dr. Christina Leonard Fahlsing, ειδικός της μολυσματικής νόσου στο Spectrum Health, ένα μη κερδοσκοπικό σύστημα υγείας στο Μίτσιγκαν.

Έγκυες και σεξουαλικά ενεργές γυναίκες σε κίνδυνο

Οι περισσότεροι που διατρέχουν κίνδυνο είναι οι έγκυες γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης. Πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από το Zika δεν θα έχουν συμπτώματα ή θα έχουν μόνο ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, μια έγκυος γυναίκα, ακόμη και μια χωρίς συμπτώματα, μπορεί να περάσει το Zika στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ο ιός έχει συσχετιστεί με ένα αιχμηρό άλμα στη γέννηση των μωρών με ασυνήθιστα μικρά κεφάλια.

Το CDC συστήνει επί του παρόντος στις γυναίκες σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης να αναβάλουν όλα τα ταξίδια σε περιοχές που επηρεάζονται από Zika.

Επιπλέον, οι σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες θα πρέπει να ασκούν προστατευμένο φύλο χρησιμοποιώντας προφυλακτικά που ξεκινούν τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από ένα ταξίδι σε μια χώρα που έχει επηρεαστεί από το Zika και θα συνεχίσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την επιστροφή στο σπίτι, σύμφωνα με τον Dr. Fahlsing. Αυτό πρέπει να είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε πιθανή μη ανιχνευθείσα μόλυνση έχει εκκαθαρίσει το αίμα αφού έχει ταξιδέψει σε μια χώρα όπου επικρατεί η Zika.

Το CDC συνιστά οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από το Zika να απέχουν οκτώ εβδομάδες προτού να έχουν απροστάτευτο φύλο και οι άνδρες πρέπει να απέχουν από έξι εβδομάδες από το σεξ χωρίς προστασία.

Βήματα για την αποτροπή της σύμβασης του ιού Zika

Εάν ταξιδεύετε σε μια περιοχή όπου ο ιός Zika είναι ενεργός, φροντίστε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα:

Ταξιδιωτική ασφάλιση και Zika

Υπό το πρίσμα των ανησυχιών για την υγεία, πολλές αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, Ηνωμένων και Δέλτα) επιτρέπουν σε ορισμένους πελάτες να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τα ταξίδια τους, εάν εισπράττονται με εισιτήριο για να πετάξουν στις πληγείσες περιοχές.

Τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα αντιμετωπίζουν τον ιό Zika ως οποιαδήποτε άλλη ασθένεια στους όρους και τις προϋποθέσεις του σχεδίου, σύμφωνα με τον Stan Sandberg, συνιδρυτή του Travelinsurance.com. Για παράδειγμα, εάν ένας ταξιδιώτης συρρικνώνει τον ιό ενώ ταξιδεύει, με τα περισσότερα σχέδια θα καλύπτεται για επείγοντα ιατρικά, ιατρικά περιστατικά εκκένωσης και διακοπής ταξιδιού.

Περιοχές όπου το Zika δεν υπάρχει πλέον

Υπάρχουν μερικά νησιά όπου το Zika βρέθηκε προηγουμένως, αλλά οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο ιός δεν είναι πλέον παρών. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, μπορούν να επισκεφθούν αυτούς τους προορισμούς χωρίς γνωστό κίνδυνο να πάρουν το Zika από τα κουνούπια. Εάν η Zika επιστρέψει σε μια χώρα ή περιοχή αυτού του καταλόγου, το CDC θα το αφαιρέσει από τη λίστα και θα δημοσιεύσει ενημερωμένες πληροφορίες.

Από τον Νοέμβριο του 2017, αυτός ο κατάλογος νησιών περιλαμβάνει την αμερικανική Σαμόα, τις νήσους Κέιμαν, τις Νήσους Κουκ, τη Γουαδελούπη, τη Γαλλική Πολυνησία, τη Μαρτινίκα, τη Νέα Καληδονία, το St. Barts και το Βανουάτου.