Γιατί δεν πρέπει ποτέ να μεταφέρετε τα πακέτα για οποιονδήποτε άλλον όταν πετάτε

Αυτή η ανησυχητική απάτη ταξιδιού στοχεύει τους ηλικιωμένους

Τον Φεβρουάριο του 2016, ο ερευνητής Alan Scott Brown, Αναπληρωτής Διευθυντής Ερευνών Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας, ο ερευνητικός βραχίονας της Αμερικανικής Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής (ICE), κατέθεσε ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής για τη Γήρανση της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναφέρει λεπτομερώς διάφορους τύπους απάτης που απευθύνονται σε ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένου ενός ανησυχητικού σχεδίου στο οποίο οι εγκληματίες από άλλες χώρες χρησιμοποιούν τους ηλικιωμένους ως ναρκωτικά.

Η μαρτυρία του κ. Brown περιελάμβανε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη μέση ηλικία αυτών των ανυποψίαστων ταχυμεταφορέων (59), τους τρόπους με τους οποίους οι λαθρεμπόριο ναρκωτικών στρατολογούν ηλικιωμένους για να μεταφέρουν πακέτα και τους τύπους των ανακτηθέντων φαρμάκων (κοκαΐνη, ηρωίνη, μεθαμφεταμίνη και έκσταση).

Κατευθυντήριες συνέπειες για τους αγοραστές φαρμάκων

Κάποιοι ανώτεροι ταξιδιώτες έχουν συλληφθεί να μεταφέρουν παράνομα ναρκωτικά και τώρα εκτίουν χρόνο φυλάκισης σε ξένες χώρες. Ο Joseph Martin, ηλικίας 77 ετών, βρίσκεται σε ισπανική φυλακή και εκτίει εξαετή ποινή. Ο γιος του λέει ότι ο Martin συνάντησε μια γυναίκα στο διαδίκτυο και έστειλε τα χρήματά της. Στη συνέχεια, η γυναίκα ζήτησε από τη Martin να πετάξει στη Νότια Αμερική, να συλλέξει για λογαριασμό της και να πάρει τα χαρτιά αυτά στο Λονδίνο. Δεν γνωρίζει ο Martin, το πακέτο περιείχε κοκαΐνη. Όταν ο Μάρτιν έφτασε σε ισπανικό αεροδρόμιο στο δρόμο του προς το Ηνωμένο Βασίλειο, συνελήφθη.

Σύμφωνα με τον ICE, τουλάχιστον 144 μεταφορείς έχουν προσληφθεί από διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις. Το ICE πιστεύει ότι περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονται σε φυλακές στο εξωτερικό επειδή αλιεύονται λαθραία ναρκωτικά που δεν γνώριζαν ότι μεταφέρουν.

Το πρόβλημα έχει γίνει τόσο διαδεδομένο, που το ICE εξέδωσε προειδοποίηση σε ταξιδιώτες μεγαλύτερης ηλικίας τον Φεβρουάριο του 2016.

Πώς λειτουργεί η απάτη με τα ναρκωτικά με τα ναρκωτικά

Συνήθως, κάποιος από μια εγκληματική οργάνωση κάνει φίλους σε ένα ηλικιωμένο άτομο, συχνά σε απευθείας σύνδεση ή τηλεφωνικά. Ο απατεώνας μπορεί να προσφέρει επιχειρηματική ευκαιρία, ρομαντισμό, φιλία ή ακόμα και βραβείο διαγωνισμού.

Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2015, ένα ζευγάρι της Αυστραλίας κέρδισε ταξίδι στον Καναδά σε online διαγωνισμό. Το βραβείο περιλαμβάνει αεροπορικό εισιτήριο, διαμονή σε ξενοδοχείο και νέες αποσκευές. Το ζευγάρι συζήτησε τις ανησυχίες τους σχετικά με τις αποσκευές με αξιωματούχους όταν επέστρεψαν στην Αυστραλία. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι βρήκαν τη μεθαμφεταμίνη στις βαλίτσες. Μετά από έρευνα, η αστυνομία συνέλαβε οκτώ καναδούς.

Μόλις δημιουργηθεί μια σχέση, ο απατεώνας πείθει τον στοχευόμενο άνθρωπο να ταξιδέψει σε άλλη χώρα, χρησιμοποιώντας τα εισιτήρια που έχει πληρώσει ο scammer. Στη συνέχεια, ο απατεώνας ή ένας συνεργάτης ζητά από τον ταξιδιώτη να φέρει κάτι για αυτούς. Τα στοιχεία των ταξιδιωτών που έχουν ζητηθεί να φέρουν περιλαμβάνουν σοκολάτες, παπούτσια, σαπούνια και πλαίσια εικόνων. Τα φάρμακα είναι κρυμμένα στα αντικείμενα.

Εάν αλιεύονται, ο ταξιδιώτης μπορεί να συλληφθεί και φυλακιστεί για διακίνηση ναρκωτικών. Σε ορισμένες χώρες, η ύπαρξη ενός άτυπου παππού δεν είναι μια υπεράσπιση κατά των λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Ορισμένες χώρες, όπως η Ινδονησία , επιβάλλουν ακόμη και τη θανατική ποινή για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ποιος κινδυνεύει;

Οι απατεώνες απευθύνονται σε ηλικιωμένους για διάφορους λόγους. Οι ηλικιωμένοι ενδέχεται να μην έχουν επίγνωση του ευρέος φάσματος των online απάτες που υπάρχουν σήμερα. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι μόνοι ή ψάχνουν για ρομαντισμό. Ακόμα άλλοι μπορούν να δελεαστούν από την προσφορά δωρεάν ταξιδιού ή την προοπτική μιας καλής επιχειρηματικής ευκαιρίας.

Μερικές φορές, οι απατεώνες επαναπροσανατολίζουν τους ανθρώπους που έχουν εξαπατήσει με άλλους τρόπους, όπως η απάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Νιγηρίας.

Οι απατεώνες διατηρούν συχνά μια σχέση με τους στόχους τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μερικές φορές χρόνια, πριν από τη δημιουργία του ταξιδιού ταχυμεταφορών με φάρμακα. Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσει ο συγκεκριμένος άνθρωπος από το ταξίδι επειδή ο απατεώνας φαίνεται τόσο αξιόπιστος.

Τι γίνεται για να σταματήσει η απάτη των ναρκωτικών με τα ταχυμεταφορές;

Η ICE και οι τελωνειακοί υπάλληλοι σε άλλες χώρες εργάζονται σκληρά για να εξαπλωθεί ο λόγος για την απάτη με τα ναρκωτικά. Οι υπεύθυνοι επιβολής του νόμου διεξάγουν έρευνες και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να συλλάβουν τους απατεώνες, αλλά, καθώς πολλές από αυτές τις περιπτώσεις διασχίζουν τα διεθνή σύνορα, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι πραγματικοί εγκληματίες.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι προσπαθούν επίσης να προσδιορίσουν ηλικιωμένους κινδύνου και να τους σταματήσουν στο αεροδρόμιο, αλλά δεν είναι όλες αυτές οι προσπάθειες επιτυχείς.

Υπήρξαν περιπτώσεις όπου ο ταξιδιώτης αρνήθηκε να πιστέψει τους αξιωματικούς και πήγε σε μια πτήση ούτως ή άλλως, μόνο για να συλληφθεί για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών αργότερα.

Πώς μπορώ να αποφύγω να γίνω κούριερ ναρκωτικών;

Το παλιό ρητό, "Αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι," θα πρέπει να είναι ο οδηγός σας. Η αποδοχή των δωρεάν ταξιδιών από κάποιον που δεν γνωρίζετε ή από μια εταιρεία που δεν μπορείτε να διερευνήσετε δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.

Το πιο σημαντικό, ποτέ δεν συμφωνείτε να μεταφέρετε αντικείμενα για κάποιον που δεν γνωρίζετε, ειδικά σε διεθνή σύνορα. Εάν σας δοθεί κάτι στο αεροδρόμιο, ζητήστε από έναν τελωνειακό υπάλληλο να το ελέγξει για εσάς.