Πρέπει να ακυρώσω τις ευρωπαϊκές διακοπές μου;

Ακόμη και με την απειλή της τρομοκρατίας, η Ευρώπη παραμένει ένας σχετικά ασφαλής προορισμός

Με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Βελγίου και της Γαλλίας, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραμείνει σε εγρήγορση για μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Στις 3 Μαρτίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την παγκόσμια προσοχή των Αμερικανών ταξιδιωτών, προειδοποιώντας ότι "... τρομοκρατικές ομάδες όπως η ISIL και η Αλ Κάιντα και οι θυγατρικές της εξακολουθούν να σχεδιάζουν βραχυπρόθεσμες επιθέσεις στην Ευρώπη". Σε ολόκληρη την Ευρώπη, πολλά έθνη - συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας - παραμένουν σε μεγάλη απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι φόβοι αυτοί πραγματοποιήθηκαν όταν τρεις επιτιθέμενοι πυροδότησαν εκρηκτικές ύλες σε δύο περιοχές υψηλής κυκλοφορίας στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου, στις 22 Μαρτίου 2016.

Με ανησυχίες ότι μια άλλη επίθεση είναι επικείμενη, θα πρέπει οι διεθνείς ταξιδιώτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακύρωσης των ευρωπαϊκών διακοπών τους; Παρόλο που η τρομοκρατική δραστηριότητα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο σε όλη την ευρωπαϊκή ακτή, τα δυτικά έθνη έχουν συνολικά χαμηλότερα ποσοστά βίας από ό, τι σε άλλα μέρη του κόσμου. Πριν ακυρώσουν, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξετάσουν όλους τους παράγοντες για να λάβουν μια εκπαιδευμένη απόφαση για το επόμενο ταξίδι τους.

Μια συνοπτική ιστορία της σύγχρονης τρομοκρατίας στην Ευρώπη

Από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κόσμος ήταν πολύ πιο προσεκτικός σε σχέση με τις τρομοκρατικές αντιδράσεις. Αν και η Αμερική ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τρομοκρατικές επιθέσεις, η Ευρώπη έχει επίσης δει το δίκαιό τους μερίδιο στις επιθέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το The Economist , οι Ευρωπαίοι επιβίωσαν 23 τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν δύο ή περισσότερους θανάτους μεταξύ του 2001 και του Ιανουαρίου 2015.

Με τις πιο πρόσφατες επιθέσεις στο Βέλγιο, τη Δανία και τη Γαλλία, ο αριθμός τους μετατράπηκε έκτοτε σε 26.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι όλες οι επιθέσεις δεν ήταν αποτέλεσμα του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων επιθέσεων στη Γαλλία και στο Βέλγιο, οι ισλαμιστές εξτρεμιστές έχουν αναλάβει ευθύνη μόνο για 11 επιθέσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ήμισυ της συνολικής βίας.

Από αυτές, οι πιο θανατηφόρες επιθέσεις ήταν οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004, οι επιθέσεις διακίνησης του Λονδίνου το 2006 και οι πρόσφατες επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο. Τα υπόλοιπα χωρίστηκαν μεταξύ πολιτικών ιδεολογιών, αποσχιστικών κινημάτων ή άγνωστων λόγων.

Πώς συγκρίνεται η Ευρώπη με άλλους προορισμούς;

Παρά τη μέση τιμή 1,6 επιθέσεων ανά έτος, η ευρωπαϊκή υποήπειρος κατατάσσεται κάτω από το συνολικό παγκόσμιο ποσοστό ανθρωποκτονίας παγκοσμίως. Η Παγκόσμια Μελέτη για την Ανθρωποκτονία του Γραφείου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα (UNODC) διαπίστωσε ότι το συνολικό ποσοστό ανθρωποκτονίας στην Ευρώπη ήταν μόλις 3,0 ανά 100.000 κατοίκους. Ο παγκόσμιος μέσος όρος για ανθρωποκτονία ήταν 6,2 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ άλλοι προορισμοί κατατάσσονται σε πολύ υψηλότερο κίνδυνο. Η Αμερική (συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών) οδηγεί τον κόσμο με 16.3 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, ενώ η Αφρική είχε 12.5 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

Όσον αφορά τις επιθέσεις από πρόσωπο σε άνθρωπο, τα ευρωπαϊκά έθνη επίσης κατέταξαν στατιστικά ασφαλέστερα. Το UNODC ορίζει την επίθεση ως "... φυσική επίθεση ενάντια στο σώμα ενός άλλου προσώπου που προκαλεί σοβαρό σωματικό τραυματισμό". Το 2013, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν τις περισσότερες επιθέσεις στον κόσμο , καταγράφοντας πάνω από 724.000 επιθέσεις - ή 226 ανά 100.000 κατοίκους. Αν και τόσο η Γερμανία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν τόσο ψηλά για τις συνολικές επιθέσεις, ο αριθμός τους ήταν σημαντικά μικρότερος από ό, τι άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο.

Άλλα έθνη που ανέφεραν μεγάλο αριθμό επιθέσεων περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, την Ινδία, το Μεξικό και την Κολομβία .

Είναι ασφαλές το ταξίδι στην Ευρώπη αεροπορικώς και με το έδαφος;

Παρόλο που οι βελγικοί τρομοκράτες είχαν ως στόχο τους κόμβους των μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου των Βρυξελλών και ενός σταθμού μετρό, οι διεθνείς κοινές μεταφορές παραμένουν ένας γενικός ασφαλής τρόπος να δούμε τον κόσμο. Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στο εμπορικό αεροσκάφος πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2015, όταν ένα αεροσκάφος που ανήκε στη ρωσική αεροπορική εταιρεία MetroJet βομβαρδίστηκε μετά την αποχώρηση από την Αίγυπτο. Ως αποτέλεσμα, πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες μείωσαν σημαντικά τα δρομολόγια τους προς αεροδρόμια της Αιγύπτου.

Η τελευταία απόπειρα βομβιστικής επίθεσης αεροσκάφους από την Ευρώπη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκε το 2009, όταν ο 23χρονος Umar Farouk Abdulmutallab προσπάθησε να πυροδοτήσει ένα πλαστικό εκρηκτικό κρυμμένο στο εσώρουχο του.

Αν και τα επόμενα χρόνια έχουν ανακαλύψει έναν αυξανόμενο αριθμό όπλων που προσπαθούν να περάσουν από το σημείο ελέγχου της Υπηρεσίας Ασφάλειας των Μεταφορών , δεν έχει γίνει ακόμη επίθεση σε εμπορικό αεροσκάφος.

Όσον αφορά τις μεταφορές εδάφους ανά τον κόσμο, η ασφάλεια παραμένει πρωταρχική μέριμνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, το τελευταίο σημαντικό περιστατικό στις δημόσιες συγκοινωνίες πριν από τις επιθέσεις των Βρυξελλών πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων.

Ενώ οι ανησυχίες των απειλών για τους κοινούς μεταφορείς είναι πραγματικές, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι αυτές οι καταστάσεις δεν αποτελούν φυσιολογικό μέρος της καθημερινής ζωής . Όσοι διαπιστώνουν βιώσιμη απειλή σε δημόσιο μεταφορέα πρέπει να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με τις ανησυχίες τους και να προετοιμάζουν ένα σχέδιο προσωπικής ασφάλειας πριν από την επιβίβαση.

Ποιες είναι οι επιλογές μου για την ακύρωση ευρωπαϊκών διακοπών;

Μόλις γίνει κράτηση ταξιδιού, οι επιλογές των ταξιδιωτών για ακύρωση περιορίζονται από διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, σε περίπτωση επαληθευμένου περιστατικού, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν να αλλάξουν τα σχέδιά τους πριν ή μετά την αναχώρηση.

Οι ταξιδιώτες που αγοράζουν ένα πλήρες εισιτήριο (μερικές φορές αναφέρεται ως "Y Εισιτήριο") έχουν την μεγαλύτερη ευελιξία όταν πρόκειται για ταξίδια τους. Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες ναύλων, οι ταξιδιώτες μπορούν συχνά να αλλάξουν το δρομολόγιό τους με ελάχιστο κόστος ή ακόμη και να ακυρώσουν το ταξίδι τους για επιστροφή χρημάτων. Ωστόσο, η κατώτατη τιμή για την πλήρη έκδοση εισιτηρίων είναι η τιμή: Ένα πλήρες εισιτήριο μπορεί να κοστίσει σημαντικά υψηλότερα από εκείνα που αγοράζουν ένα εισιτήριο οικονομικής έκπτωσης.

Μια άλλη επιλογή περιλαμβάνει την αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης πριν από ένα ταξίδι. Με ασφαλιστήριο συμβόλαιο ταξιδιού, οι ταξιδιώτες λαμβάνουν παροχές για να ακυρώσουν το ταξίδι τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να επιστραφούν τυχαία έξοδα ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης ταξιδιού ή να προστατεύσουν τις αποσκευές τους σε μια πτήση. Παρόλο που πολλές συνηθισμένες καταστάσεις καλύπτονται από ταξιδιωτική ασφάλιση, οι ορισμοί ενεργοποίησής τους μπορεί να είναι περιορισμένοι. Σε πολλές πολιτικές, ένα ταξίδι μπορεί να επικαλείται μόνο τη ρήτρα τρομοκρατίας, εάν το περιστατικό κηρυχθεί ως επίθεση από μια εθνική αρχή .

Τέλος, σε περίπτωση τρομοκρατικού συμβάντος, πολλές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να ακυρώσουν ή να αλλάξουν τα σχέδιά τους. Αμέσως μετά την επίθεση των Βρυξελλών, και οι τρεις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες προσέφεραν ταξιδιωτικές απαλλαγές στις πτήσεις τους, παρέχοντάς τους περισσότερη ευελιξία για να συνεχίσουν τα ταξίδια τους ή να τα ακυρώσουν εξ ολοκλήρου. Προτού βασιστείτε σε αυτό το όφελος, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγξουν με την αεροπορική εταιρεία τους για να μάθουν περισσότερα σχετικά με την πολιτική ακύρωσης.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τις διακοπές μου στην Ευρώπη;

Πολλοί ειδικοί προτείνουν ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να εξετάσουν την αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης πριν από τις διακοπές τους, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την προστασία τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ταξιδιώτες έχουν ήδη κάποιο επίπεδο ασφάλισης ταξιδίου εάν έχουν κάνει κράτηση με πιστωτική κάρτα που παρέχει προστασία των καταναλωτών . Εάν δεν το κάνουν, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα ταξιδιωτικό σχέδιο ασφάλισης τρίτου μέρους.

Στη συνέχεια, κάθε ταξιδιώτης πρέπει να εξετάσει ένα σχέδιο προσωπικής ασφάλειας πριν από την αναχώρηση και ενώ βρίσκεται σε προορισμό. Ένα σχέδιο προσωπικής ασφάλειας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κιτ έκτακτης ανάγκης για τα ταξίδια με σημαντικά έγγραφα, την εγγραφή στο Πρόγραμμα Καταγραφής Έξυπνων Ταξιδιωτών (STEP) του Κρατικού Τμήματος και την αποθήκευση αριθμών έκτακτης ανάγκης για τον τοπικό προορισμό. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να σώσουν τον αριθμό της πλησιέστερης πρεσβείας τους και να γνωρίζουν τι μπορούν και δεν μπορούν να παρέχουν οι πολίτες στα προξενεία ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό.

Τέλος, όσοι ανησυχούν για τη συνολική τους ασφάλεια θα πρέπει να εξετάσουν την αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης με την Ακύρωση για οποιονδήποτε Λόγο νωρίς στο σχεδιασμό του ταξιδιού τους. Προσθέτοντας μια πολιτική Άκυρο για οποιαδήποτε αιτία, οι ταξιδιώτες μπορούν να λάβουν μερική επιστροφή για τα έξοδα ταξιδιού τους εάν αποφασίσουν να μην πάνε σε ταξίδι. Για την πρόσθετη ασφάλεια, τα περισσότερα ταξιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια θα χρεώσουν μια πρόσθετη αμοιβή για να προσθέσουν το Cancel for Anyason και θα απαιτήσουν από τους ταξιδιώτες να αγοράσουν τα σχέδιά τους εντός 14 έως 21 ημερών από την αρχική κατάθεση ταξιδιού τους.

Αν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν πολλά βήματα για να διαχειριστούν την ασφάλειά τους στο εξωτερικό. Με την κατανόηση των σημερινών απειλών στην Ευρώπη και της συνολικής κατάστασης ως έχει, οι σύγχρονοι τυχοδιώκτες μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για το ταξίδι τους τώρα και στο μέλλον.