Πώς να πάρει την κατοικία σας στην Κόστα Ρίκα

Εκτός αν έχετε μεγάλη πολυεθνική που πιέζει τα χαρτιά σας, η κατοχή κατοικίας στην Κόστα Ρίκα είναι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία.

Οι υπάλληλοι της μετανάστευσης λένε ότι δεν πρέπει να χρειάζεστε δικηγόρο και ότι η διαδικασία διαρκεί μόλις 90 ημέρες, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Χωρίς καλή γνώση της ισπανικής γλώσσας και πολύ χρόνο στα χέρια σας, η αρχειοθέτηση της δουλειάς σας είναι σχεδόν αδύνατη.

Όσον αφορά τις 90 ημέρες; Οι περισσότερες εφαρμογές συγκεντρώνουν τη σκόνη στα γραφεία της Migracion για δύο ή τρία χρόνια πριν κάποιος το βγάλει έξω για επανεξέταση.

Αλλά αν είστε αποφασισμένοι να παραμείνετε στην Κόστα Ρίκα για πολύ καιρό και θέλετε να προχωρήσετε με τη διαδικασία διαμονής, μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Πώς μπορώ να προκριθώ για την Κατοικία στην Κόστα Ρίκα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έχετε δικαίωμα διαμονής, είτε ως συνταξιούχος, είτε ως μέλος της οικογένειας, ως επενδυτής είτε ως βίζα εργασίας. Μερικές από τις πιο κοινές λεωφόρους είναι:

Οικογένεια

Ένας αιτών μπορεί να αποκτήσει κατοικία μέσω ενός άμεσου μέλους της οικογένειας. Για την απόκτηση κατοικίας μέσω συζύγου, ο αιτών πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει τη συγκατοίκηση και να συνεχίσει να το αποδεικνύει αυτό σε ετήσια βάση για περίοδο τριών ετών.

Συνταξιούχοι (ή συνταξιούχοι)

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα προσπαθεί να διευκολύνει τους αλλοδαπούς στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη να συνταξιοδοτηθούν εδώ και, ως εκ τούτου, έχει ανοίξει μια ειδική κατηγορία για τους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία στην Κόστα Ρίκα πρέπει να δείχνουν ότι λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη όχι μικρότερη από 1.000 δολάρια.

Αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες (rentistas)

Αυτή η κατηγορία δημιουργήθηκε για τους πλούσιους επιχειρηματίες και τις γυναίκες που λαμβάνουν εισόδημα από το εξωτερικό (παραδοσιακά επενδυτές). Η Rentistas πρέπει να αποδείξει μηνιαίο εισόδημα τουλάχιστον 2.500 δολαρίων για να κερδίσει την κατοικία.

Επενδυτές

Προηγουμένως, η κατηγορία αυτή υπήρχε μόνο για όσους επένδυσαν περισσότερα από 200.000 δολάρια σε ένα έργο που είχε κοινωνικό όφελος (όπως η δημιουργία απασχόλησης.) Τώρα, οι υποψήφιοι σε αυτή την κατηγορία μπορούν επίσης να αποκτήσουν κατοικία μέσω ιδιοκτησίας σπιτιού, υπό τον όρο ότι το σπίτι αξίζει περισσότερα από $ 200.000 .

Εργασία Visa

Η απόκτηση θεώρησης εργασίας στην Κόστα Ρίκα δεν είναι εύκολη, καθώς πρέπει να αποδείξετε ότι συμπληρώνετε μια θέση που η Κόστα Ρίκα δεν έχει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη ή τις γνώσεις που χρειάζεται να καλύψει. Χρειάζεται επίσης ένας εργοδότης για να σας υποστηρίξει σε αυτή την προσπάθεια.

Υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες για την παραμονή του ξένου Τύπου, των ιεραποστόλων, των αθλητών και των τεχνικών.

Τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω την εφαρμογή μου;
Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία αίτησης, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα έγγραφα:

  1. Επιστολή απευθυνόμενη στον επικεφαλής της μετανάστευσης με τους λόγους για τους οποίους υποβάλετε αίτηση διαμονής, πλήρες όνομα, εθνικότητα, επάγγελμα (εάν ισχύει), όνομα και εθνικότητα γονέων, αριθμό φαξ για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις από το Τμήμα Μετανάστευσης, ημερομηνία και υπογραφή.
  2. Πιστοποιητικό γέννησης του αιτούντος, το οποίο είναι συμβολαιογραφικό, επικυρωμένο από το προξενείο της χώρας καταγωγής των αιτούντων και σφραγισμένο από το υπουργείο εξωτερικών στην Κόστα Ρίκα.
  1. Επιστολή από τοπικό αστυνομικό τμήμα της χώρας καταγωγής των αιτούντων που δεν πιστοποιεί ποινικό μητρώο τα τελευταία τρία χρόνια, το οποίο είναι συμβολαιογραφικό, επικυρωμένο από την κυβέρνηση της χώρας καταγωγής και το τοπικό προξενείο και σφραγισμένο από το υπουργείο εξωτερικών στην Κόστα Ρίκα.
  2. Δακτυλικά αποτυπώματα από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας στο Desamparados.
  3. Τρεις πρόσφατες φωτογραφίες διαβατηρίου.
  4. Φωτοτυπία όλων των σελίδων στο διαβατήριο του ατόμου και του πρωτοτύπου, όταν υποβάλλονται έγγραφα ενώπιον του Τμήματος Μετανάστευσης.
  5. Πιστοποίηση εγγραφής στην έδρα πρεσβείας.
  6. Η παραλαβή που αποδεικνύει ότι ο αιτών έχει υποβάλει αίτηση για ασφάλιση με το σύστημα δημόσιας υγείας.
  7. Ένα δελτίο κατάθεσης που αποδεικνύει την καταβολή φόρου για τη διαδικασία αυτή (125 colones ανά αίτηση και 2,5 colones ανά φύλλο σε πακέτο εφαρμογής) στον τραπεζικό λογαριασμό του Τμήματος Μετανάστευσης Banco de Costa Rica, αριθμός λογαριασμού 242480-0.
  1. Ένα δελτίο κατάθεσης που αποδεικνύει την καταβολή του τέλους αίτησης για $ 50 στο νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών ($ 200 εάν η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έγινε από την Κόστα Ρίκα) στην Banco de Costa Rica, αριθμός λογαριασμού 242480-0.
  2. Εάν τα παραπάνω έγγραφα είναι σε γλώσσα διαφορετική από την ισπανική, πρέπει να συνοδεύονται από μετάφραση από επίσημο μεταφραστή.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαδικασία είναι ελαφρώς διαφορετική για κάθε κατηγορία εφαρμογών (ανεξάρτητα αν υποβάλλετε αίτηση ως επενδυτής, συνταξιούχος κ.λπ.)

Ποιος μπορεί να βοηθήσει με τις αιτήσεις κατοικίας;

Ο Σύνδεσμος Κατοίκων της Κόστα Ρίκα (Tel: 2233-8068, http://www.arcr.net), που αποτελεί μέρος της Casa Canada, βοηθά τους αλλοδαπούς μέσω της διαδικασίας υποβολής αίτησης διαμονής, παράλληλα με την παροχή άλλων υπηρεσιών Expat, μετατόπιση.

Υπάρχουν δεκάδες ιδιώτες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πολλοί μπορούν να βρεθούν κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Πολλοί δικηγόροι μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαδικασία, αν και τα τέλη και η ποιότητα των υπηρεσιών ποικίλλουν σημαντικά. Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών παρέχει αυτή τη λίστα αγγλόφωνων δικηγόρων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επίσης να βρείτε στο The Real Costa Rica.

Μπορώ να ζήσω στην Κόστα Ρίκα χωρίς να είμαι κάτοικος;

Ναί. Ένα μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών δεν υποβάλλει αίτηση διαμονής, επιλέγοντας να εγκαταλείψει τη χώρα κάθε 90 ημέρες για να ανανεώσει την τουριστική βίζα. Ωστόσο, οι υπάλληλοι της μετανάστευσης στρέφονται ολοένα και περισσότερο στον «αέναο τουρίστα». Γίνονται όλο και πιο προσεκτικοί για το πρόστιμο των αλλοδαπών $ 100 για κάθε μήνα στη χώρα παράνομα και ζητούν ένα εισιτήριο επιστροφής που αποδεικνύει την έξοδο από τη χώρα μέσα σε 90 ημέρες. (Μερικές φορές δεν σφραγίζουν τουρίστες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη με άδεια να είναι εδώ για 90 ολόκληρες μέρες).