Το Kumulipo - Το χαβανέζικο τραγούδι της δημιουργίας

Παγκόσμια μεταξύ των ανθρώπινων πολιτισμών είναι η έννοια της προέλευσης, η εμφάνιση του ανθρώπου από το κενό. Οι Χαβανέζοι βρίσκουν την ιστορία της εμφάνισής τους στα επτά δημιουργικά ψαλίδια που εντοπίζουν τη ζωή σε μια κοσμική νύχτα.

Το Κουμελίπο

Το Kumulipo, η πηγή της ζωής, είναι μια αρχαία Χαβανέζικη μέλι ή ψαλμωδία που αποτελείται από πάνω από 2000 γραμμές. Οι αρχαίοι κάγουροι της Χαβάης, ή ιερείς, θα απομνημονεύουν κάθε λέξη και θα απαγγέλλουν την ελιά σε σημαντικά γεγονότα όπως το φεστιβάλ του θεού Lono.

Αυτή είναι η ελιά που αναφέρει την προέλευση του λαού της Χαβάης.

«Όταν η γη έγινε ζεστή, όταν οι ουρανοί στράφηκαν προς τα έξω, όταν το φως του ήλιου εξασθενούσε προκαλώντας το φεγγάρι να λάμπει, ο χρόνος της ανόδου των Πλειάδων, η ώρα του σκοταδιού, η σφαίρα των Θεών , η ώρα του Πάου ...

Η λάσπη ήταν η πηγή της γης, η πηγή του βαθύ σκοτάδι, η πηγή του σκοταδιού που γεννήθηκε από το σκοτάδι, το βάθος του σκότους, το σκοτάδι του ήλιου, το σκοτάδι της νύχτας. Τίποτα άλλο από το σκοτάδι.

Η γέννηση του άνδρα και της γυναίκας

Η νύχτα γέννησε. Γεννημένος σε αυτή τη νύχτα ήταν Kumulipo, η πηγή της ζωής - αρσενικό. Γεννήθηκε ο Po'ele, μαύρη νύχτα - γυναίκα ... "

Η γη

Η νύχτα που ακολούθησε τη νύχτα και γεννήθηκε στο σκοτάδι ήταν τα αιώνια πνεύματα. Αυτή ήταν η αρχή της γης ...

Τα πλάσματα της Γης

Γεννήθηκαν ήταν τα φυτά ... που γεννήθηκαν ήταν τα ψάρια της θάλασσας και τα ζώα που κολύμπησαν στον αέρα. Γεννήθηκαν τα ερπετά, τα πουλιά και οι ανιχνευτές ...

Ακόμα ήταν νύχτα. Για μια τέτοια ήταν η εποχή του Po, όπου ήταν ακόμα σκοτεινό. Ήρεμη ήταν η ώρα που πιέζεται το βράδυ ...

"Ήταν η ηρεμία όταν γεννήθηκαν οι μήτρες, έτσι γεννήθηκε ο πρόγονος της φυλής και το παιδί ήταν καλά διαμορφωμένο, ο πρώτος αρχηγός του αμυδρούς παρελθόντος που κατοικούσε στα κρύα νερά.Αυτή ήταν η εποχή που οι άντρες πολλαπλασιάστηκαν, όταν οι άντρες ήρθε από μακριά, γεννημένος από γυναίκα, από άνθρωπο και από θεούς.

Γεννήθηκαν στις εκατοντάδες και σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό. Ήταν η εποχή του Ao. Ήταν μέρα. "

Εξέλιξη Πριν από τον Δαρβίνο

Είναι εκπληκτικό γεγονός της ιστορίας ότι στην αξιοθαύμαστη οικειότητα τους με τη φύση ο λαός της Χαβάης, πάνω από έναν αιώνα και μισό πριν ο Κάρολος Δαρβίνος έγραψε την Προέλευση των ειδών, είχε ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλες οι μορφές ζωής είχαν προέλθει από το απλούστερο έως το πιο περίπλοκο . Η έννοια της βιολογικής εξέλιξης κατανοήθηκε και εδραιώθηκε σταθερά στις προφορικές παραδόσεις τους.

Ταχυδρομείο

Το Kumulipo χωρίζεται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η πρώτη χρονική περίοδος αποκαλείται "Po" - η εποχή του πνευματικού κόσμου. Όλα είναι στο σκοτάδι και είναι σε αυτή την εποχή ότι οι χαμηλότερες μορφές ζωής έρχονται να είναι. Οι μορφές ζωής αναπτύσσονται και τελικά γεννιούνται τα πρώτα θηλαστικά.

Ao

Η δεύτερη χρονική περίοδος ονομάζεται "Ao". Αυτή η περίοδος ξεκινά με τον ερχομό του φωτός. Η εξέλιξη είναι τώρα μια μορφή ζωής σε μια άλλη. Αυτό είναι όπου ο κόσμος των ανδρών και των γυναικών εκρήγνυται σε μια ζωντανή γη. Αυτή είναι και η εποχή όπου εμφανίζεται ο λόγος.

Η γενεαλογία συνεχίζεται στα τέλη του 1700. Το τελευταίο βασιλικό παιδί που γεννήθηκε μπορεί να ανιχνευθεί πίσω στην αρχή της εποχής, όταν οι θεοί ήταν ακόμα στη γη και γεννήθηκε ο πρώτος άνθρωπος.

Το Σύμπαν ως σύνολο

Ως ιστορικός της Χαβάης, ο Hb Kawainui Kane δηλώνει στη σειρά PBS, Οι Χαβανέζοι: "Το σύνολο του σύμπαντος ήταν ένα σταθερό, σταθερό σύνολο στο οποίο όλα τα μέρη ήταν αναπόσπαστα στο σύνολο, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, ο ίδιος. ήταν οι βράχοι, τα ζώα και τα ψάρια, οπότε ο άνθρωπος έπρεπε να θεωρεί τους βράχους, τα ψάρια και τα πουλιά ως συγγενείς του, είναι μια οικολογική άποψη που ο δυτικός άνθρωπος αρχίζει να ανακαλύπτει τώρα ».

Μια από τις τελευταίες στιγμές που είναι γνωστό ότι η πλήρης Kumulipo έχει ανακοινωθεί επίσημα ήταν το 1779. Αυτό ήταν προς τιμή του Captain Cook που έφτασε στο Kealakekua Bay στις 16 Ιανουαρίου 1779. Οι Χαβανέζοι ντόπιοι πίστευαν ότι ο καπετάνιος Cook ήταν ο θεός Lono που επέστρεψε στη Χαβάη. Δεν θα μπορούσαν να ήταν πιο λανθασμένες.