Εσθονικές παραδόσεις του Πάσχα

Σύγχρονα και Ιστορικά Τελωνεία

Η Εσθονία είναι περίφημα μια από τις πιο κοσμικές από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης , οπότε οι Εσθονοί μπορεί να μην κάνουν τόσο πολλές θρησκευτικές αργίες όπως και άλλες χώρες αυτής της περιοχής. Ακόμη και αν σχεδιάζετε μια επίσκεψη στο Ταλίν , την πρωτεύουσα της Εσθονίας, κατά τη διάρκεια των διακοπών σας θα δυσκολευτείτε να βρείτε ειδικά γεγονότα γύρω από αυτές τις διακοπές που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή - σε αντίθεση με το Πάσχα στην Κρακοβία ή την Πράγα, .

Ωστόσο, αν θέλετε πραγματικά μάρτυρες των Εσθονικών παραδόσεων του Πάσχα, κατευθυνθείτε στο Εσθονικό Μουσείο Υπαίθρου, που βρίσκεται στο Ταλίν, για να ανακαλύψετε λαϊκά παίγνια που παίζονται με αυγά και άλλες τελετουργίες που περιβάλλουν αυτές τις εορταστικές διακοπές.

Το Πάσχα έχει πολλά ονόματα στα εσθονικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σημαίνουν «εδεσμάτων που καταναλώνουν κρέας», «διακοπές αυγών», «Ανάσταση» και «διακοπές ταλάντευσης». Το τελευταίο αναφέρεται στις ξύλινες κούνιες που χτίστηκαν για την άνοιξη ως μέρος μιας παλιάς γονιμότητας τελετουργία. Οι επισκέπτες της Εσθονίας, της Λιθουανίας και αλλού μπορούν ακόμα να δουν μεγάλες κούνιες σε υπαίθρια μουσεία ή ακόμη και σε κέντρα των πόλεων όπου γίνεται η εστίαση των διακοπών.

Κυριακή του Πάσχα

Η Κυριακή του Πάσχα, βέβαια, σημειώνεται με οικογενειακές συγκεντρώσεις και πολλά φαγητά - συμπεριλαμβανομένων αυγών. Τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν στη διακόσμηση αυγών ή στο κυνήγι αυγών του Πάσχα, οι παραδόσεις που έχουν ξεσπάσει στην εσθονική κουλτούρα καθώς το Πάσχα έχει γίνει πιο εμπορικό και προσανατολισμένο καλύτερα στα παιδιά.

Μια πτυχή του Πάσχα που συνδέει τις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις με το παρελθόν είναι η κατανάλωση μπύρας, κρασιού ή άλλου τύπου αλκοόλ, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο, δεδομένου ότι οι διακοπές είναι ένα για χαλάρωση με τους αγαπημένους.

Πασχαλινά αυγά

Το πιο παραδοσιακό είδος αυγών του Πάσχα στην Εσθονία είναι το διακοσμημένο με φυσική βαφή: δέρματα κρεμμυδιού, φλοιός σημύδας, λουλούδια και φυτά.

Μερικές φορές τα σχέδια αποτυπώνονται στα αυγά με φύλλα ή κόκκους, η εικόνα του αντικειμένου εμποδίζει τη βαφή να εισχωρεί στο κέλυφος όταν πιέζεται σε αυτό με στενά συνδεδεμένο ύφασμα ή πλέγμα. Τα αυγά θα μπορούσαν επίσης να βαμμένα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο batik ή χαραγμένα. Σήμερα, φυσικά, εμπορικές βαφές, αυτοκόλλητα ή μανίκια χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση των αυγών, ιδιαίτερα από τα παιδιά. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι και πολιτιστικά κέντρα διατηρούν την παράδοση των αυγών βαμμένων με πιο συνηθισμένο τρόπο και να περάσουν αυτή την πρακτική κάτω στις νεότερες γενιές.

Τα αυγά παραδόθηκαν παραδοσιακά ως δώρα στα μέλη της οικογένειας, τους φίλους ή τις πιθανές αγάπες - τα κορίτσια θα παρουσίαζαν τα αγόρια με ζωγραφισμένα αυγά και θα κρίνουν τον χαρακτήρα τους με βάση την επιλογή των αυγών του αγοριού.

Όπως και σε άλλα μέρη της περιοχής της Ανατολικής και Ανατολικής Κεντρικής Ευρώπης, η δημιουργία πυρήνων των αυγών για να διαπιστωθεί ποιες είναι οι ρωγμές των αυγών του παίκτη και ήταν ένα δημοφιλές παιχνίδι του Πάσχα. Θεωρήθηκε ένα μέσο κόλπο να αναμειγνύεται ένα ωμό αυγό μέσα με τα βραστά αυγά, εξασφαλίζοντας ότι το πρόσωπο που επέλεξε το ωμό αυγό κατά λάθος θα χάσει το παιχνίδι (και να κάνει ένα χάος). Τα αυγά επίσης τυλίχτηκαν σε μια κατασκευασμένη ράμπα ή κάτω από ένα λόφο σε έναν τύπο φυλής - το αυγό του παίκτη που έσπευσε το ταχύτερο ή το οποίο οδήγησε άλλα αυγά από την πορεία ήταν το νικητήριο αυγό.

Άλλες παραδόσεις

Αντί για τις παλάμες του Πάσχα, οι Εσθονοί χρησιμοποίησαν εδώ και καιρό κλαδιά ιτιάς για αυτό το σύμβολο του Πάσχα, διακοσμώντας τα σπίτια τους μαζί τους ή μαστίζοντας ο ένας τον άλλον με τα κλαδιά για να εξασφαλίσουν δύναμη και ευημερία για το επόμενο έτος.

Οι ευχετήριες κάρτες του Πάσχα εμφανίστηκαν ως ισχυρή παράδοση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις αναμενόμενες σκηνές που απεικονίζουν πασχαλινά αυγά, λουλούδια και άλλα σύμβολα της άνοιξης και το λαγουδάκι του Πάσχα είναι γνωστός χαρακτήρας για τα παιδιά στην Εσθονία. Τα αυγά σοκολάτας και τα λαγουδάκια, καθώς και άλλα καραμέλα, είναι ένας άλλος σύγχρονος δείκτης αυτών των διακοπών.

Επισκέπτες στην Εσθονία

Οι επισκέπτες του Ταλίν ή άλλων πόλεων της Εσθονίας πρέπει να γνωρίζουν κάποια κλείσιμο για τις διακοπές του Πάσχα. Τόσο η Μεγάλη Παρασκευή όσο και η Κυριακή του Πάσχα είναι δημόσιες αργίες, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι δημόσιοι οργανισμοί, καταστήματα και εστιατόρια ενδέχεται να κλείσουν.

Από την άλλη πλευρά, οι πόλεις δεν θα κλείσουν εντελώς, ενώ κάποια μουσεία και άλλα αξιοθέατα θα λειτουργήσουν κανονικά ή με μειωμένο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.