Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Waimea στο μεγάλο νησί της Χαβάης

Πιστεύεται ότι στην αρχαιότητα πολλές χιλιάδες Χαβάης ζούσαν στην περιοχή που είναι τώρα γνωστή ως Waimea . Αυτή ήταν μια λεκάνη που περιβάλλεται από μεγάλα δάση δέντρων σανταλόξυλου.

Μέχρι τη στιγμή που οι πρώτοι Ευρωπαίοι έφτασαν στη Χαβάη, ο πληθυσμός είχε μειωθεί σε λιγότερους από 2.000. Μέσα σε λίγα χρόνια καθώς τα δάση σανταλόξυλου κόπηκαν για αποστολή στο εξωτερικό, ο ανθρώπινος πληθυσμός αντικαταστάθηκε από τους απογόνους των μαύρων βοοειδών που είχαν δοθεί στον Χαβάη βασιλιά Kamehameha I από τον Βρετανό καπετάνιο Γιώργο Βανκούβερ.

John Palmer Parker και το πάρκο Parker

Το μέλλον της περιοχής καθορίστηκε το 1809 όταν ο 19χρονος John Palmer Parker πήδηξε στο πλοίο και βρέθηκε στο μεγάλο νησί της Χαβάης. Με την πάροδο του χρόνου έγινε ένας πιστός φίλος και το θέμα του βασιλιά Kamehameha I που τον προσέλαβε για να σκοτώσει αυτό το κοπάδι των άγριων βοοειδών που είχε μεγαλώσει και εκτός ελέγχου.

Το 1815, ο Parker παντρεύτηκε τον Kipikane, κόρη ενός υψηλόβαθμου αρχηγού της Χαβάης. Το ζευγάρι είχε μια κόρη και δύο γιους και η δυναστεία Parker ξεκίνησε όπως και η ιστορία του πάρκου Rancher που έγινε γρήγορα το μεγαλύτερο ράντσο στην περιοχή.

Το Πάνολολο

Τα πρώτα άλογα έφτασαν στη Χαβάη γύρω στο 1804. Πολύτιμοι και εξειδικευμένοι λαοαμερικανοί vaqueros (cowboys) έφθασαν το 1832 κατόπιν πρόσκλησης του βασιλιά της Χαβάης για να διδάξουν στους Χαβάους και τους ξένους κυνηγούς βοοειδών πώς να οδηγήσουν και να σχίσουν τα άγρια ​​βοοειδή. Μέχρι το 1836, η Χαβάη είχε εργαζόμενους καουμπόηδες. Αυτό που θεωρούμε ότι οι "Αμερικανοί" καουμπόηδες χρονολογούνται από το 1870.

Η μοναδική φυλή του καουμπόη της Χαβάης, το paniolo, πήρε το όνομά του από αυτούς τους Ισπανούς ή τους Espanoles.

Καθώς το Parker Ranch μεγάλωσε, το ίδιο συνέβαινε και με την περιοχή Waimea, όπως οι σιδεράδες, οι τεχνίτες, οι ιεραπόστολοι, οι paniolo, οι βυρσοδέψες και οι άνθρωποι που αναζητούν έναν πιο περιπετειώδη τρόπο ζωής στην περιοχή. Άλλοι κτηνοτρόφοι και αγροκτήματα ήρθαν και οι περισσότεροι απέτυχαν.

Καθώς ο Parker Ranch μεγάλωσε και οι αγριόχοιροι έγιναν εξημερωμένοι, η Waimea εισήλθε σε μια ήσυχη περίοδο ύπαρξης που κατοικούνταν κυρίως από οικογένειες που συνδέονταν με το ράντσο.

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και Camp Tarawa

Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξε τα πάντα Ο πόλεμος έφερε το στρατό στους βοσκότοπους έξω από την Waimea. Εγκαταστάθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σπίτια. Μια τεράστια πόλη σκηνής, που ονομάζεται Camp Tarawa, κατασκευάστηκε στη γη Parker Ranch.

Οι αγρότες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και άρχισαν να καλλιεργούν διαφοροποιημένες καλλιέργειες για να πουλήσουν στον στρατό ή το πλοίο στο Χίλο για την προσπάθεια του πολέμου. Πολλές οικογένειες δημιούργησαν το δικό τους "Κήποι Νίκης". Το 1939 μόνο 75 στρέμματα στην περιοχή Waimea αφιερώθηκαν στη γεωργία. Μέχρι το τέλος του πολέμου που είχε αυξηθεί στα 518 στρέμματα.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου κατασκευάστηκε αεροδρόμιο που αργότερα θα γίνει το αεροδρόμιο Waimea Kohala, δημιουργήθηκε η πρώτη αίθουσα ψυχαγωγίας και το αθλητικό κέντρο της πόλης. Όπως αναλύεται από τον Gordon Bryson στο περιοδικό Waimea Gazette, το Waimea θυμάται το στρατόπεδο Tarawa :

Το Waimea Elementary School και το Waimea Hotel έγιναν 400-ημερησίων διανυκτερεύσεων, νοσοκομείο με σύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις.

Οι μηχανικοί φράσσουν το ρεύμα Waikoloa, κατασκευάζονται δεξαμενές για την παροχή νερού στο τμήμα και την πόλη και δημιουργούν προσωρινές δομές Canek πίσω από την Εκκλησία του Αγίου Ιακώβου. Ένα παγωμένο σπίτι βοήθησε τους θαλάσσιους μάγειρες να βγάζουν φαινομενικά τόνους παγωτού για χαρούμενα παιδιά της πόλης και ενήλικες.

Οι επιχειρηματίες από όλο το νησί άρχισαν να εμφανίζονται για να πουλήσουν τις χιλιάδες χαρτιά που διάβαζαν οι πεζοναύτες και τους λόφους των χοτ ντογκ, που όλοι κατανάλωναν ενώ παρακολουθούσαν τα παιχνίδια με μπάλα στο πάρκο ».

Πριν από τον πόλεμο το 1940 ο πληθυσμός της Waimea ήταν μόλις 1.352. Αυτό διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και από εκεί συνεχίζει να αυξάνεται.

Μεταπολεμικά χρόνια

Ωστόσο, ο Parker Ranch είχε πέσει στις δύσκολες στιγμές στα μέσα χρόνια του 20ού αιώνα. Μέχρι το 1920 το αγρόκτημα είχε αυξηθεί σημαντικά, σε ένα σημείο που περιλάμβανε περισσότερα από μισό εκατομμύριο στρέμματα με καθαρόαιμο κοπάδι των 30.000 Ερντοπόρδων. Ο Alfred Wellington Carter διαχειριζόταν το ράντσο αλλά τεχνολογικά το αγρόκτημα υπέφερε και η κερδοφορία μειώθηκε.

Αυτό επρόκειτο να αλλάξει όταν ο ιδιοκτήτης Richard Smart (απόγονος του Parker) επέστρεψε στη Χαβάη το 1949 μετά από μια επιτυχημένη καριέρα στο Broadway. Όπως περιγράφεται στη βιογραφία του στην ιστοσελίδα του Parker Ranch:

Ο Smart άρχισε να βελτιώνει το Parker Ranch, αναδιάρθρωση και επέκταση των διαδικασιών εκτροφής και διατροφής βοοειδών, βελτίωσε την έδρα του ράντσου και δημιούργησε το Parker Ranch Visitor Centre με το μουσείο, το εστιατόριο και το κατάστημα σέλας.

Μίσθωσε γη σε Laurance Rockefeller, ο οποίος ήταν ο καταλύτης για να καταφύγει στην ανάπτυξη κατά μήκος της ακτής Kona-Kohala. Έθεσε προγράμματα για να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι ranch στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τον πολιτισμό. Και άφησε το εκλεπτυσμένο καλλιτεχνικό του σήμα στο Parker Ranch, στολίζοντας το σπίτι του, που ονομάζεται Puuopelu, με τα έξοχα έργα τέχνης και έπιπλα που είχε συλλέξει κατά τη διάρκεια των κοσμικών ταξιδιών του.

Σχέδιο Parker Ranch 2020

Κατά τη διάρκεια της ζωής του Smart η περιοχή Waimea συνέχισε να αυξάνεται. Για να εξασφαλίσει το μέλλον του αγροκτήματος και της κοινότητας Waimea, η Smart σχεδίασε ένα σχέδιο μεγάλης εμβέλειας που ονομάζεται το σχέδιο Parker Ranch 2020. Και πάλι όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα του Parker Ranch:

"Η πρόθεση του σχεδίου ήταν να παραμερίσει επαρκή εδάφη για να επιτραπεί η άνευ επιβαρύνσεων ανάπτυξη και ανάπτυξη.Ο έλεγχος της ανάπτυξης θα επέτρεπε στην κοινότητα να διατηρήσει τον αγροτικό χαρακτήρα του χωριού και να προσφέρει μελλοντικές επιχειρήσεις, Η Smart εξουσιοδότησε την πώληση χαμηλών αποδόσεων βοσκοτόπων που αποτελούν πλέον το χώρο πολυτελών θέρετρων παγκόσμιας κλάσης κατά μήκος της ακτής Kohala.

Η ευημερούσα κοινότητα του Waikoloa Village βρίσκεται στην πρώην γη Parker Ranch. Το 1992, η κομητεία της Χαβάης ενέκρινε την αναγέννηση περισσότερων από 580 στρεμμάτων γης για εμπορικές, βιομηχανικές και οικιστικές δραστηριότητες σε συνδυασμό με το σχέδιο 2020. Σήμερα, οι εμπιστευματοδόχοι Trust Foundation του Parker Ranch Foundation επιφορτίζονται με τη συνεχή εφαρμογή του οράματος του Smart, του σχεδίου Parker Ranch 2020. "

Η Smart πέθανε το 1992 και με το θάνατό της το Parker Ranch πέρασε στον έλεγχο του Πάρκου Ranch Foundation Trust, του οποίου οι δικαιούχοι είναι η Parker School Trust Corporation, η Προπαρασκευαστική Ακαδημία της Χαβάης, το Richard Smart Fund του Κοινοτικού Ιδρύματος της Χαβάης και το Κοινοτικό Νοσοκομείο της Βορείου Χαβάης.

Waimea Σήμερα

Με το πέρασμα του χρόνου, οι εκτάσεις που δεν χρειάζονται πλέον για την εκτροφή βοοειδών έχουν πωληθεί και η ανάπτυξη κατοικιών έχει αυξηθεί στην περιοχή Waimea.

Ο Mollie Sperry σχολιάζει την τρέχουσα κατάσταση της Waimea στο σύντομο ιστορικό της Waimea :

"Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συνοδεύονται από εκπαιδευτικούς από επτά σχολεία, υπαλλήλους μιας σειράς από επτά ξενοδοχεία παγκόσμιας κλάσης και εννέα γήπεδα γκολφ, αστρονόμους και τεχνικούς από δύο μεγάλες εγκαταστάσεις τηλεσκοπίων, κληρικούς από 14 ή περισσότερες θρησκευτικές ομάδες και επαγγελματίες υγείας για το κοινοτικό νοσοκομείο της Βορείου Χαβάης, το Ιατρικό Κέντρο Lucy Henriques και διάφορα γραφεία οδοντιάτρων και γιατρών.

Η πόλη φιλοξενεί μεσίτες, εργολάβους, αρχιτέκτονες, τραπεζίτες και επιχειρηματίες. Το θέατρο Kahilu αγκυροβολεί ένα πολιτιστικό κέντρο τεχνιτών και τεχνιτών. Η επεκτατική Χαβάης Homes Land προσελκύει ένα σημαντικό αριθμό των αυτόχθονων Χαβάης.

Σήμερα τα τρία εμπορικά κέντρα της Waimea, δύο φανάρια, δύο εστιατόρια γρήγορου φαγητού και είκοσι επιπλέον εστιατόρια είναι σχεδόν πολύ εμπορικά για μερικούς, αλλά η εποχή της ταχείας ανάπτυξης είναι εδώ. Ο Parker Ranch και ο τελευταίος ιδιοκτήτης Richard Smart, συνεχίζουν να διαμορφώνουν το πρόσωπο και το μέλλον της Waimea μέσα από κληροδοτήματα για την υγεία, την εκπαίδευση και τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις, είναι δικές του μεγάλες επιχειρήσεις και μια εμπιστοσύνη στην κοινότητα.

Συνιστώμενη ανάγνωση

Το Πάρκο Ranch της Χαβάης: Ένα σαφάρι ενός Ranch και μια δυναστεία από τον Joseph Brennan
«Η ιστορία του ανθρώπου και του αγροκτήματος που ίδρυσε που έχει φτάσει σε μυθικές διαστάσεις Το Parker Ranch δεν είναι μόνο μια ιστορία ενός εξαιρετικού ανθρώπου και της οικογένειάς του, αλλά είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Χαβάης. Η ελληνική οδύσσεια και οι αναγνώστες γρήγορα γοητεύονται με τη ζωή των χαρακτήρων που ήταν οι απόγονοι του John Parkers. " - Amazon.com

Λόγος στο οικόπεδο: Ο θρυλικός σταθμός Parker, 750-1950 από τον Billy Bergin
"Το Loyal to the Land είναι μια σαρωτική ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα αγροκτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, το πάρκο Rancher της Μεγάλης Νήσου του Hawai'i.Σε αυτό το ευρύτατο και αξιόπιστο βιβλίο, που απεικονίζεται με περισσότερες από 250 ιστορικές φωτογραφίες, ο Dr. Bergin αρχικά συζητά τις σημαντικές ισπανικές ρίζες της αγροτικής εκτροφής σε Hawai'i και στη συνέχεια αναφέρει τις ιστορίες των πέντε οικογενειών θεμελίωσης, παρέχοντας πλούσιες και λεπτομερείς πληροφορίες για τα βασικά μέλη που συνέβαλαν στην επιτυχία του Ranch. - Amazon.com