Φεστιβάλ Μονάρχη της Μέρρι

Το Hilo της Χαβάης φιλοξενεί τον παγκόσμιο πρωταθλητή Hula του κόσμου

Στη Χαβάη, η εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα είναι όταν το hula halau (χούλα σχολεία) από τα νησιά της Χαβάης και την ηπειρωτική χώρα συγκεντρώνονται στο Χίλο στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης για το Φεστιβάλ Μορέρ του Μέρι.

Το Φεστιβάλ Μονάρχης Merrie ξεκίνησε το 1963 και έχει εξελιχθεί σε αυτό που θεωρείται παγκοσμίως ως ο πιο διάσημος διαγωνισμός χούλα στον κόσμο.

Φεστιβάλ τιμά τον βασιλιά Δαβίδ Καλακάουα

Το φεστιβάλ ονομάζεται προς τιμήν του βασιλιά Δαβίδ Καλακούα, ο τελευταίος βασιλιάς των νησιών της Χαβάης, του οποίου η στέψη το 1883 περιλάμβανε δημόσιες εκθέσεις του χούλα.

Hula είχε απαγορευτεί εδώ και καιρό και θάφτηκε σύμφωνα με τους κανόνες που επέβαλαν οι ιρανοί ιεραπόστολοι.

Το Καλακαούα κυβερνούσε δεκαεπτά χρόνια. Η βασιλεία του σηματοδοτήθηκε από την αναζωπύρωση της μουσικής και της μουσικής της Χαβάης και περιλάμβανε πολλές δημόσιες παραστάσεις του hula.

Λόγω της αγάπης του για τον χορό και τη μουσική, το Καλακαούα αποκαλούσε το "Μορέρ του Μερέ". Στη μνήμη του και για τον εορτασμό της κουλτούρας, του χορού και της μουσικής της Χαβάης, κάθε χρόνο διεξάγεται το Φεστιβάλ Merrie Monarch.

Φεστιβάλ Εκδηλώσεις 16-22 Απριλίου 2017

Το 2017, το εβδομαδιαίο Φεστιβάλ Merrie Monarch τρέχει από τις 16 έως τις 22 Απριλίου 2017.

Ενώ τα κυριώτερα σημεία του Φεστιβάλ θα είναι πάντα τα τρία βραδιές του ανταγωνισμού hula που απαιτούν κράτηση θέσεων, υπάρχουν πολλά άλλα δωρεάν γεγονότα όλη την εβδομάδα για να απολαύσουν όλοι.

Όλα ξεκινούν στις 9:00 π.μ. την Κυριακή, 16 Απριλίου με την ετήσια Merrie Monarch Ho'olaule'a (γιορτή) στο Afook Chinen Civic Αμφιθέατρο. Η είσοδος είναι ελεύθερη να παρακολουθήσετε παραστάσεις από το τοπικό Big Island halau.

Από Δευτέρα έως Παρασκευή της εβδομάδας Φεστιβάλ, θα υπάρχει δωρεάν ψυχαγωγία 12:00 μ.μ. στο Grand Naniloa Hotel και 1:00 μ.μ. στο Hilo Hawaiian Hotel.

Η ετήσια Έκθεση Καλών Τεχνών Merrie Monarch Invitational Hawaiian θα πραγματοποιηθεί από τις 9:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ. Τετάρτη έως Σάββατο στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Afook-Chinen.

Αυτή η ελεύθερη εκδήλωση διαθέτει τοπικούς καλλιτέχνες, crafters και πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το Σάββατο οι πόρτες θα κλείσουν στις 4:00 μ.μ.

Στις 6:00 μ.μ. την Τετάρτη 19 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση χούλας και λαϊκού χορού από τον Ειρηνικό στο στάδιο Edith Kanaka'ole. Οι παραστάσεις είναι ελεύθερες στο κοινό. Δεν χρειάζεστε εισιτήρια για αυτή την ελεύθερη εκδήλωση.

Το Σάββατο 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η βασιλική παρέλαση του Merrie Monarch. Η παρέλαση αρχίζει και τελειώνει στην οδό Pauahi και περνάει μέσα από το κέντρο του Hilo (λεωφόρος Kilauea - Keawe St. - Waiānuenue Ave. - Λεωφόρος Kamehameha).

Ο διαγωνισμός 20-22 Απριλίου 2017

Ο ετήσιος διαγωνισμός εκτείνεται σε τρεις νύχτες. Την Πέμπτη το βράδυ πραγματοποιείται ο διαγωνισμός της Miss Aloha Hula. Αυτός είναι ένας ατομικός διαγωνισμός για γυναίκες, όπου κάθε χορεύτρια εκτελεί τόσο hula kahiko (αρχαία hula) και hula 'auana (μοντέρνα hula).

Οι αγώνες της Παρασκευής και του Σαββάτου είναι για το hula halau (σχολεία hula). Παρασκευή το βράδυ σηματοδοτεί τον ανταγωνισμό hula kahiko. Το Σάββατο παρουσιάζει την χούλα 'auana καθώς και την τελετή απονομής των βραβείων.

Πρόγραμμα εκπομπής

Στη Χαβάη, το KFVE, το K5, η τοπική ομάδα θα μεταδώσει το 52ο Ετήσιο Φεστιβάλ Merrie Monarch live στις 31 Μαρτίου - 2 Απριλίου 2016. Η εκπομπή έχει ως εξής:

Το βράδυ της Παρασκευής θα παρουσιαστούν τόσο οι kane (άντρες) όσο και οι wahine (γυναίκες) halau (ομάδες) που χορεύουν τον παραδοσιακό χορό kahiko.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Kane και ο wahine halau εκτελούν το 'auana τους. Το νικηφόρο halau ανακοινώνεται μετά την τελική παράσταση.

Ο διαγωνισμός μπορεί επίσης να προβληθεί ζωντανά μέσω του Διαδικτύου μέσω ροής βίντεο στην ιστοσελίδα του σταθμού - K5 The Home Team.

Τα βίντεο κλιπ όλων των παραστάσεων θα είναι διαθέσιμα την επόμενη μέρα μετά την εκτέλεση.

Για περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ Merrie Monarch επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στη διεύθυνση www.merriemonarch.com.