Οι φάλαινες της Χαβάης

Ποιοι είναι αυτοί οι ετήσιοι επισκέπτες στα ύδατα της Χαβάης;

Από το Νοέμβριο έως τον Μάιο, τα νερά της Χαβάης επισκέπτονται πάνω από 1000 φάλαινες με σκουλήκια.

Αυτές οι φάλαινες έχουν μεταναστεύσει στα ζεστά νερά της Χαβάης από τα βόρεια μέχρι τα Αλεούσια Νησιά της Αλάσκας, ως ανατολικά ως κόλπος Glacier και νοτιότερα ως τα νησιά Farallon στα ανοικτά των ακτών της κεντρικής Καλιφόρνιας.

Γιατί οι Humpbacks έρχονται στη Χαβάη;

Αυτές οι φάλαινες αντεστραμμένες φτάνουν στα ζεστά νερά της Χαβάης, όπου φυλώνουν, ζωντανεύουν και νοσηλεύουν τους νέους.

Αυτό το ταξίδι 3500 μιλίων από τις θερινές περιοχές σίτισης διαρκεί από ένα έως δύο μήνες.

Εξασφαλίζει ότι οι έγκυες γυναίκες και μητέρες με νεογέννητα μοσχάρια ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στα σχετικά ζεστά νερά της Χαβάης.

Οι μοσχαρίσιοι μόσχοι είναι σύλληψαν και γεννήθηκαν κοντά στα νησιά της Χαβάης. (Η περίοδος κύησης για το θηλυκό είναι μεταξύ 10-12 μηνών.)

Ας μάθουμε κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τον ετήσιο επισκέπτη της Χαβάης.

Τι είναι μια φάλαινα χελώνα;

Η φάλαινα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη από τις μεγάλες φάλαινες του κόσμου.

Το επιστημονικό του όνομα, το Megaptera novaeangliae, του δόθηκε το 1781 από γερμανούς φυσιοδίφους Borowski, που σημαίνει "Big-Winged New Englander", αναφερόμενος στο μέγεθος των τεράστιων πτερύγων της φάλαινας και στο γεγονός ότι ήταν κάποτε ευρέως ορατό από το ακτή της Νέας Αγγλίας.

Είναι πιο συνηθισμένο αγγλικό όνομα του humpback φαίνεται να προέρχεται από την τάση του ζώου να στρογγυλεύει στην πλάτη του όταν καταδύεται.

Η φάλαινα είναι γκρίζο-μαύρο, μπλε-μαύρο έως σκούρο μαύρο χρώμα, με ανοιχτόχρωμες έως λευκές κάτω πλευρές που μπορεί να εμφανίζουν μαύρες σημάνσεις που ποικίλλουν ανάλογα με την ατομική φάλαινα. Με αυτά τα σημάδια, και ιδιαίτερα αυτά που βρέθηκαν στην ουρά, μπορούν να εντοπιστούν μεμονωμένες φάλαινες και να καταγραφούν οι πληθυσμοί και τα μεταναστευτικά πρότυπα.

Οι φάλαινες με χελώνες έχουν επίσης πτερύγια (ή θωρακικά πτερύγια,) που βρίσκονται σε κάθε πλευρά του σώματός τους. Αυτά χρησιμοποιούνται για να γυρίσουν και να κατευθύνουν. Οι φάλαινες είναι θηλαστικά, όπως και τα ανθρώπινα όντα, και αυτά τα πτερύγια είναι στην πραγματικότητα τροποποιημένα εμπρόσθια όψη, με δομή οστού παρόμοια με εκείνη του ανθρώπινου χεριού και βραχίονα.

Όταν γεννιούνται, τα μόσχοι ζυγίζουν κατά μέσο όρο 3000 κιλά και κυμαίνονται από 10-16 πόδια σε μήκος. Μπορούν να αναπτυχθούν σε μήκος μεταξύ 40-52 πόδια, με τα θηλυκά να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα αρσενικά.

Ένας πλήρως ανεπτυγμένος καταπακτής ζυγίζει περίπου έναν τόνο ανά πόδι, ή περίπου 84.000 - 90.000 λίρες κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι κροταλίες ζουν μεταξύ 40-60 ετών.

Τι τρώνε φάλαινες με χελώνα;

Οι φάλαινες με τρούφες τείνουν να τρέφονται σε απόσταση 150-160 ποδιών από την επιφάνεια του νερού.

Οι χερσόβουλοι του Βόρειου Ειρηνικού καταναλώνουν πλαγκτόν ή ψάρια μικρής σχολικής εκπαίδευσης όπως το σκουμπρί και το ψαράδες του Ειρηνικού. Οι φάλαινες φιλτράρουν τα τρόφιμά τους από μεγάλες ποσότητες νερού που περιέχουν ψάρια που εισέρχονται στο στόμα τους. Οι φάλαινες με χελώνες έχουν επεκτάσιμες πτυχώσεις κοιλιακού λαιμού οι οποίες αυξάνουν την ικανότητα του στόματος τους κατά τη διάρκεια της σίτισης.

Όταν όλα τα τρόφιμα είναι παρόντα στο στόμα, τότε το στόμα κλείνει και το νερό πιέζεται έξω. Εν τω μεταξύ, τα τρόφιμα πιάνονται σε αυτά που ονομάζονται "μπαλένιες πλάκες" και στη συνέχεια καταπίνονται.

Το Baleen μεγαλώνει σε όλη τη ζωή μιας φάλαινας. Το Baleen καλείται επίσης φάλαινα. Το Baleen αποτελείται από μια σειρά άκαμπτων, εύκαμπτων υλικών που κρέμονται από την άνω γνάθο.

Το εσωτερικό του μπαλέτου είναι κομμένο με τριχωτές πλάκες που φιλτράρουν πλαγκτόν, κριλ και μικρά ψάρια. Το Baleen είναι φτιαγμένο από κερατίνη (την ίδια ουσία που παράγουν τα νύχια και τα μαλλιά μας).

Οι χελώνες μπορούν να καταναλώνουν έως και έναν τόνο φαγητού την ημέρα. Γενικά, όμως, δεν τρέφονται ενώ βρίσκονται στα ύδατα της Χαβάης, τους τόπους αναπαραγωγής του χειμώνα.

Πώς μπορείτε να δείτε φάλαινες με χελώνα;

Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε φάλαινες στην Χαβάη είναι μια οργανωμένη περιήγηση με σκάφος. Ενώ υπάρχουν πολλά από αυτά που προσφέρονται σε κάθε ένα από τα κύρια νησιά, οι καλύτεροι είναι οι εκδρομές που προσφέρει το Ίδρυμα Φάλαινας του Ειρηνικού στο Maui.

Το Pacific Whale Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1980 για να σώσει τις φάλαινες από την εξαφάνιση.

Κάθε οικολογική περιοδεία φαλαινών ελέγχεται από εμπειρογνώμονες φάλαινας που θα περιγράψουν λεπτομερώς τις συμπεριφορές των φαλαινών και θα σας βοηθήσουν να τις εντοπίσετε στο πανί σας. Στις περισσότερες βάρκες θα μπορείτε επίσης να ακούτε τους πραγματικούς ήχους των φαλαινών στον γύρω ωκεανό.