Το ταξίδι του Joe Rangel του Acapulco Joe: Από το Μεξικό της Μικρής Πόλης στην Ινδιανάπολη

Η ιστορία ενός Μεξικού μετανάστη που πέτυχε το αμερικανικό όνειρο

Σημείωση: Οι λεπτομέρειες της ακόλουθης ιστορίας προέρχονται από το "Acapulco Joe's: One Proud Gringo" του Vesle Fernstermaker, όπως δημοσιεύθηκε στο πίσω μέρος των μενού στο Μεξικάνικο Εστιατόριο του Acapulco Joe.

Η ιστορία του Joe Rangel, ιδρυτή του μεξικάνικου εστιατορίου του Acapulco Joe στην Indianapolis, είναι ένας μεξικανός μετανάστης που είχε το θάρρος να επιτύχει το αμερικανικό όνειρο. Μετά από ανεπιτυχή διέλευση του Rio Grande επτά φορές και τελικά προσγείωση σε αμερικανική φυλακή, ο Rangel "κατά λάθος" βρήκε τον εαυτό του στην Ινδιανάπολη, όπου ίδρυσε αυτό που παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή μεξικάνικα εστιατόρια του Indy.

Ταπεινή αρχή

Γεννημένος στη φτώχεια το 1925 σε μια μικρή πόλη στο Μεξικό, ο Joe πήγε στα άκρα για να ζήσει το αμερικανικό όνειρο και η ιστορία του είναι και πηγή έμπνευσης και υπενθύμισης των προνομίων που οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν δεδομένο.

Στην ηλικία των 13 ετών, ο Τζο ξεκίνησε αυτό που έπρεπε να γίνει ένα μακρύ ταξίδι. Έκανε μια ποικιλία από περίεργες δουλειές κατά μήκος του τρόπου - από το να εργάζεται ως βοηθός αμαρτωλών να δουλεύει για ένα πενιχρό 37,5 σεντς / ώρα ως εργάτης σκαλοπατιών στους αγρούς - αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε το όνειρό του να ζήσει μια καλύτερη ζωή στη γη της υπόσχεσης.

Κάνοντας πρόοδο - με τη διακοπή της φυλακής

Ο Τζο διέσχισε το Rio Grande έξι φορές, μόνο για να σταλεί ξανά στο Μεξικό κάθε φορά. Στην έβδομη προσπάθειά του, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 9 μηνών σε φυλακή του Μισσούρι. Μετά την απελευθέρωσή του, περπάτησε επτά νύχτες (για να αποφύγει μετανάστες αξιωματούχους) στο Corpus Christi του Τέξας, με καθοδήγηση από τα φώτα στους αυτοκινητόδρομους και τα σιδηρόδροχα. Εκεί πήρε δουλειά ως καφενείο σε ελληνικό εστιατόριο, εργάστηκε 12 ώρες την ημέρα για $ 50 την εβδομάδα μέχρι που ένας φίλος του είπε για ένα άνοιγμα για σερβιτόρο σε εστιατόριο στη Μινεάπολη.

Ο Τζο κατευθύνθηκε προς το σταθμό των λεωφορείων, όπου η παρεξήγηση άλλαξε την πορεία της ζωής του. Ζήτησε ένα εισιτήριο για τη Μινεάπολη και έβαλε ένα εισιτήριο στην Ινδιανάπολη.

"Όμορφη Χώρα, Υπέροχοι άνθρωποι"

Στην Ινδιανάπολη, βρήκε ένα πλούσιο δείπνο για πώληση στην οδό Illinois και έβαλε την καρδιά του στην αγορά του.

Προς έκπληξή του, ένας φίλος προσφέρθηκε να του δανείσει τα 5.000 δολάρια που έπρεπε να του αγοράσει - αυτό το ακάλυπτο δάνειο ήταν ένα από τα πολλά πράγματα που θα έκανε τον Joe να κουνήσει το κεφάλι του με δυσπιστία και να πει: "Όμορφη χώρα, θαυμάσιοι άνθρωποι".

Τέτοιες ήταν οι ταπεινές αρχές του τι θα γινόταν ένας από τους αγαπημένους του δείκτες : το Acapulco Joe. Όχι μόνο ο φίλος του Joe πήρε τα χρήματά του πίσω, αλλά ο Τζο τον πήρε τροφή σχεδόν κάθε μέρα για να δείξει την ευγνωμοσύνη του.

Ακολουθώντας την ιθαγένεια των ΗΠΑ

Η επόμενη αποστολή του Τζο ήταν να γίνει Αμερικανός πολίτης. Επέστρεψε στο Μεξικό για να διευθετήσει την κατάστασή του και διαπίστωσε ότι θα του κοστίσει 500 δολάρια για να «επιδιορθώσει τα χαρτιά του». Ζήτησε βοήθεια από τους φίλους του στην Ινδιανάπολη που υποχρέωσαν αμέσως. Και πάλι ο Joe λέγεται ότι κούνησε το κεφάλι του λέγοντας: "Υπέροχη χώρα, θαυμάσιοι άνθρωποι."

Το 1971 ήρθε τελικά η ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίστηκαν τον Τζο ως πολίτη. Υπέγραψε ένα μεγάλο σημάδι έξω από το καφέ που έγραφε: "Ακούστε! Εγώ, ο Joe Rangel, έγινε Αμερικανός πολίτης. Τώρα είμαι ένας περήφανος Gringo και μπορεί να αυξήσει την κόλαση για τους φόρους μου όπως κάθε άλλος πολίτης. Ελάτε και μοιραστείτε την ευδαιμονία μου. "Εκατοντάδες άνθρωποι το έκαναν ακριβώς, φρυγανίζοντας μέχρι και 15 σαμπάνια.

Ο θρύλος ζει

Ο Τζο πέθανε το 1989, αλλά ο Ακαπούλκο Τζο ζει.

Μέχρι σήμερα, η ηχογράφηση της Kate Smith τραγουδά «Θεός ευλογεί την Αμερική» παίζεται θρησκευτικά καθημερινά το μεσημέρι. Το τραγούδι εκφράζει τα συναισθήματα στην καρδιά του Joe Rangel, ενός ανθρώπου που αγαπούσε πολύ την υιοθετημένη χώρα του και ήταν πρόθυμος να κάνει ό, τι χρειάστηκε για να το κάνει δικό του.