Νόμους περί ναρκωτικών στο Μπαλί και την υπόλοιπη Ινδονησία

Η Ινδονησία επιβάλλει σκληρές κυρώσεις σε αλλοδαπούς που έχουν πιάσει παράνομα ναρκωτικά

Η σκηνή των ναρκωτικών στην Ινδονησία είναι κάτι αντιφατικό. Οι ινδονήσιοι νόμοι για τα ναρκωτικά είναι μεταξύ των αυστηρότερων στη Νοτιοανατολική Ασία , ωστόσο η χρήση παράνομων ναρκωτικών είναι σχετικά υψηλή σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Ο πόλεμος της Ινδονησίας για τα ναρκωτικά είναι κάπως διακυβευμένος από το μέγεθος της χώρας και τη νησιωτική γεωγραφία. Η ινδονησιακή υπηρεσία καταπολέμησης των ναρκωτικών BNN δεν διαθέτει επαρκείς πόρους για να παρακολουθήσει τα ατέλειωτα μίλια της ακτογραμμής της χώρας, μέσω των οποίων η μαριχουάνα, η έκσταση, η μεθανόλη και η ηρωίνη καταφέρνουν να γλιστρήσουν με τακτική.

Αυτό δεν πρέπει να ληφθεί ως ένα πράσινο φως για να επιδοθούν, όμως. Οι αρχές της Ινδονησίας είναι έτοιμες να δώσουν ένα παράδειγμα αλλοδαπών που χρησιμοποιούν παράνομα ναρκωτικά στη δικαιοδοσία τους. Η φυλακή Kerobokan του Μπαλί φιλοξενεί πολλούς αλλοδαπούς που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να παίξουν το σύστημα και να χάσουν το στοίχημα.

Κυρώσεις για τη χρήση ναρκωτικών στην Ινδονησία

Σύμφωνα με τον ινδονησιακό νόμο αριθ. 35/2009, ο κατάλογος ελεγχόμενων ουσιών της χώρας χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Το κεφάλαιο XV του νόμου του 2009 ορίζει τις κυρώσεις για κάθε ομάδα, ενώ στο Παράρτημα παρατίθενται όλα τα φάρμακα που εμπίπτουν σε κάθε ομάδα. Η κατοχή και η διακίνηση όλων των φαρμάκων που απαριθμούνται στο Παράρτημα είναι παράνομες, εκτός εάν αναλαμβάνονται από άτομα ή εταιρείες που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση.

Μπορείτε να κατεβάσετε ένα αρχείο PDF του νόμου (στο Bahasa Indonesia): Ινδονησιακός νόμος αριθ. 35/2009 (εκτός τόπου). Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε σε αυτό το έγγραφο: Αγγλική έκδοση του νόμου περί ναρκωτικών της Ινδονησίας - Κοινοπραξία για τη διεθνή πολιτική για τα ναρκωτικά.

Τα φάρμακα της ομάδας 1 θεωρούνται από την κυβέρνηση της Ινδονησίας ως θεραπευτικά άχρηστα με υψηλό δυναμικό πρόκλησης εθισμού. Τα φάρμακα της ομάδας 1 αξίζουν τις μεγαλύτερες ποινές - ισόβια κάθειρξη για κατοχή και θανατική ποινή για τους καταδικασθέντες λαθρεμπόρους ναρκωτικών.

Τα φάρμακα της ομάδας 2 θεωρούνται από τον νόμο ως χρήσιμα για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά επικίνδυνα λόγω του υψηλού εθιστικού τους δυναμικού.

Τα φάρμακα της ομάδας 3 θεωρούνται ως θεραπευτικά χρήσιμα και μέτρια εθιστικά, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με τα φάρμακα της ομάδας 1 ή 2.

Οι κυρώσεις που παρατίθενται εδώ δεν είναι απόλυτες - οι δικαστές της Ινδονησίας μπορούν να λάβουν υπόψη ελαφρυντικές περιστάσεις και να επιβάλουν ως εκ τούτου μια ελαφρύτερη ποινή.

Αποκατάσταση και προσφυγή

Ο νόμος επιτρέπει στους καταγγελλόμενους χρήστες ναρκωτικών να καταδικάζονται σε αποκατάσταση αντί του χρόνου φυλακών. Το άρθρο 128 του ινδονησιακού νόμου αριθ. 35/2009 επιτρέπει στους ανήλικους χρήστες (άτομα κάτω των 17 ετών) να καταδικάζονται στην αποκατάσταση. Μια απόφαση του 2010 που εκδίδεται από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδονησίας καθορίζει τους κανόνες με τους οποίους μπορεί να επιλεγεί η αποκατάσταση αντί της φυλακής, συμπεριλαμβανομένης της μέγιστης ποσότητας ναρκωτικών σε κάθε ομάδα που πρέπει να βρεθούν στον χρήστη τη στιγμή της σύλληψης .

Σε περίπτωση που επιβληθεί θανατική ποινή, οι κρατούμενοι μπορούν να προσφύγουν στο Επαρχιακό Ανώτατο Δικαστήριο, τότε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σε αντίθετη περίπτωση, ένας φυλακισμένος στον θάνατο μπορεί να προσφύγει στον Πρόεδρο της Ινδονησίας για επιείκεια.

Η προσφυγή είναι ένα δίκοπο σπαθί - στα ανώτερα δικαστήρια επιτρέπεται να αυξάνουν τις ποινές, όπως έπραξαν με τέσσερα μέλη του Εννέα Μπαλί, των οποίων οι ποινές αναβαθμίστηκαν από το δικαστήριο του Μπαλί από τη ζωή στη φυλακή μέχρι το θάνατο. (Αυτές οι προτάσεις καταδικάστηκαν από το ανώτατο δικαστήριο της Ινδονησίας.)

Αντιπρόσωποι φαρμάκων στο Kuta, Μπαλί

Αν και οι νόμοι κατά του ναρκωτικού στο Μπαλί είναι αρκετά αυστηροί, οι έμποροι ναρκωτικών εξακολουθούν να λειτουργούν με κάποια ατιμωρησία, ειδικά γύρω από την περιοχή Kuta. Οι τουρίστες ανέφεραν ότι έχουν ψιθύρισε τις προσκλήσεις για μανιτάρια και μαριχουάνα από τους ντόπιους της γύρω περιοχής. Ήταν μια τέτοια πρόσκληση που πήρε αυτό το αυστραλιανό έφηβο στο πρόβλημα . Είχε προσφερθεί περίπου 25 δολάρια σε φάρμακα από έναν έμπορο δρόμου - δέχτηκε, και η αστυνομία ναρκωτικών πηδούσε τον αργότερα.

Σίγουρα, μπορεί να πάρετε μια μυστική προσφορά ναρκωτικών από κάποιον αντιπρόσωπο ναρκωτικών στο Kuta, αλλά είπε ότι ο αντιπρόσωπος ναρκωτικών είναι εξίσου πιθανός να δουλεύει με έναν μπάτσους ναρκωτικών σε ένα τσίμπημα φαρμάκων. Να είστε προειδοποιημένοι. Αν βρεθείτε ποτέ στο λήμμα ενός από αυτά τα ψιθυριστά σημεία πώλησης, πηγαίνετε μακριά.

Τι πρέπει να κάνετε εάν συλληφθείτε στην Ινδονησία

Ενώ ταξιδεύετε στην Ινδονησία, υπόκεισθε σε νόμους της Ινδονησίας. Για τους αμερικανούς πολίτες, η αμερικανική πρεσβεία στην Ινδονησία έχει καθήκον να επεκτείνει τη βοήθειά της σε περίπτωση σύλληψης, αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ινδονησία (jakarta.usembassy.gov) θα πρέπει να έρθει σε επαφή σε περίπτωση σύλληψης: μπορεί να φτάσει στο +62 21 3435 9050 μέχρι τις 9055 τις εργάσιμες ημέρες. Μετά τις ώρες και τις αργίες, καλέστε το +62 21 3435 9000 και ζητήστε τον υπεύθυνο υπηρεσίας.

Το Αμερικανικό Προξενείο στο Μπαλί μπορεί επίσης να επιτευχθεί εάν η σύλληψη γίνει εκεί: καλέστε το +62 361 233 605 κατά τις κανονικές ώρες γραφείου. Μετά τις ώρες και τις αργίες, καλέστε το +081 133 4183 και ρωτήστε τον αξιωματικό.

Ένας αξιωματικός της Πρεσβείας θα σας ενημερώσει για το νομικό σύστημα της Ινδονησίας και θα σας παράσχει έναν κατάλογο δικηγόρων. Ο αξιωματικός μπορεί επίσης να ειδοποιήσει την οικογένειά σας ή τους φίλους σας για τη σύλληψη και να διευκολύνει τη μεταφορά τροφής, χρήματος και ρουχισμού από την οικογένεια ή τους φίλους σας στο σπίτι.

Αξιοσημείωτες συλλήψεις φαρμάκων στην Ινδονησία

Ο Φρανκ Αμάντο , συνελήφθη το 2009, καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010 και αναμένει έκκληση. Ο Amado, Αμερικανός πολίτης, βρέθηκε με 11 κιλά μεθαμφεταμίνης. (Antaranews.com)

Schapelle Corby , συνελήφθη το 2005, λόγω της απελευθέρωσής του το 2024. 9 κιλά κάνναβης βρέθηκαν στην τσάντα boogie board στο διεθνές αεροδρόμιο Ngurah Rai του Μπαλί. (Wikipedia)

Το Μπαλί Εννέα , συνελήφθη το 2005, καταδικάστηκε σε φυλάκιση και θάνατο. Οι Αυστραλοί πολίτες Andrew Chan, Si Yi Chen, Michael Czugaj, Renae Lawrence, Tach Duc Thanh Nguyen, Matthew Norman, Scott Rush, Martin Stephens και Myuran Sukumaran συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα για την παράνομη διακίνηση 18 κιλών ηρωίνης στην Αυστραλία. Ο Chan και ο Sukumaran ήταν οι αρχηγοί της ομάδας και επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Τα υπόλοιπα καταδικάστηκαν στη ζωή στη φυλακή. (Wikipedia)

Το άγνωστο αγόρι της Αυστραλίας , ένας 14χρονος, τραβήχτηκε με μια τέταρτη ουγκιά μαριχουάνας στις 4 Οκτωβρίου 2011. Η αστυνομία τον συνέλαβε μαζί με έναν 13χρονο φίλο μετά την έξοδο από ένα σαλόνι μασάζ κοντά στην παραλία Kuta. Η μέγιστη ποινή στην υπόθεση του θα ήταν έξι χρόνια, αλλά ο δικαστής αποφάσισε να τον καταδικάσει σε δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που έχει ήδη υπηρετηθεί. Ταξίδεψε στην Αυστραλία στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο οδηγός θα ήθελε να ευχαριστήσει τους Hanny Kusumawati, Chichi Nansari Utami και Herman Saksono για την ανεκτίμητη βοήθεια τους στη δημιουργία αυτού του άρθρου.