Την Ιρλανδία και το Brexit

Τι θα μπορούσε να σημαίνει η αποσύνδεση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη για την Ιρλανδία

Brexit και χωρίς τέλος στο θέαμα ... μετά την εκλογική νίκη για τον πρωθυπουργό του Συντηρητικού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επέστρεψε στην οδό Downing Street 10 χωρίς τον λιτό φιλελεύθερο ενοικιαστή Nick Clegg, το δημοψήφισμα για μια βρετανική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ), βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη και στη συνέχεια τέθηκε για τις 23 Ιουνίου. Στις 24 Ιουνίου το έκπληκτο αποτέλεσμα δηλώθηκε - το 51,89% των ερωτευμένων για να ψηφίσουν ...

ψήφισαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό οδήγησε στη γρήγορη κατάργηση του Cameron ως πολιτικού προσώπου και (μετά από την ίδια θεατρική συζήτηση) στην εκλογή της Theresa May ως ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και Πρωθυπουργού. Μπορεί στη συνέχεια να δηλώσει ότι θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το νομικό μέσο για την απομάκρυνση μιας χώρας από την ΕΕ. Με μια στάση "θα έχουμε το κέικ μας και θα το φάμε" - απαιτώντας ειδικά δικαιώματα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η τελευταία λέξη για όλα αυτά δεν έχει ακόμη μιλήσει ...

Μέχρι στιγμής, έτσι ο ώμος-ανοίγουν. Γιατί θα ήταν σημαντικό αυτό για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας;

Κυρίως επειδή αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη την έννοια της διασυνοριακής κατάστασης των ταξιδιών στην Ιρλανδία.

Το φάντασμα του Brexit

Αρχικά είχαμε το «Grexit» ως boogieman της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πιθανή αποχώρηση (ή απόλυση) της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή / και την ΕΕ. Τότε το φάσμα του "Brexit" άρχισε να λυγίζει, ακόμα πιο δραματικό.

Όχι επειδή πραγματικά ήθελε να απαλλαγεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επειδή οι ευρωσκεπτικιστές άρχισαν να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Και όχι μόνο με την πολυσυζητημένη εμφάνιση του UKIP, αλλά και μέσα σε περισσότερα mainstream κόμματα.

Οπότε, ο πρωθυπουργός Cameron, μετά από να επιβιώσει άθικτο το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας με το Ηνωμένο Βασίλειο (αν και τα απολύτως τεράστια κέρδη του SNP του Σκωτσέζικου Κόμματος φαίνεται να ζωγραφίζουν μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα), δεσμεύτηκε να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποσυντεθεί εν μέρει.

Με τη Βρετανία (ή μάλλον το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το "Ukexit" δεν ακούγεται αρκετά καλά) αφήνοντας το. Αυτό δεν συμβαδίζει με τις επιθυμίες όλων των μερών του Ηνωμένου Βασιλείου - τόσο η Σκωτία όσο και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν να παραμείνουν στην ΕΕ.

Και παρόλο που κάθε παράξενος για το θορυβώδες περιθώριο της πολιτικής που ζωγραφίζει μια εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στην πραγματικότητα ένα "τέταρτο Ράιχ" κάτω από τον έλεγχο σιδήρου της Angela Merkel, κάθε κράτος είναι ελεύθερο να αφήσει την έντασή του να λήξει. Ή μπορεί, σε ειδικές περιστάσεις, να ζητηθεί να φύγει μετά από βιασύνη.

Brexit - Χωρίς Ιρλανδία;

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν από κοινού τη συμμετοχή τους στην ΕΕ τη δεκαετία του 1960 και τελικά ενώθηκαν μαζί το 1973, φέρνοντας όλη την Ιρλανδία στην ένωση - και από τότε φαίνεται να υπάρχει μια νοητική εικόνα ότι οι δύο είναι ένα «πακέτο» που αιωρείται σχετικά με. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει. Τόσο η Δημοκρατία της Ιρλανδίας όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανεξάρτητα, κυρίαρχα κράτη και δεν υπάρχει καμία ρήτρα που να δεσμεύει μεταξύ τους τους κανονισμούς της ΕΕ.

Για παράδειγμα ... το ευρώ. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας ήταν από τα πρώτα μέλη της Ευρωζώνης , ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε την λίρα στερλίνα ως ανεξάρτητο νόμισμα. Έτσι, προφανώς, είναι δυνατοί ξεχωριστοί τρόποι.

Αλλά είναι επιθυμητά;

Γιατί, όταν έρθει κάτω από τα γεγονότα, η Ιρλανδία θα ενταχθεί στο Brexit ...

τουλάχιστον τις έξι χώρες που απαρτίζουν τη Βόρεια Ιρλανδία, μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρά τα περίεργα σχέδια για ένα ξεχωριστό δημοψήφισμα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπως πρότεινε ο Sinn Fein.

Ιρλανδία Μετά το Brexit

Υποθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζει υπέρ ενός Brexit, αυτό δεν θα είναι άμεσο και θα πάρει χρόνο - αλλά θα υπάρξουν συνέπειες που θα πέσουν κάτω από το ράπισμα. Για πρώτη, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει ξαφνικά το γεγονός ότι τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία θα είναι επίσης "εξωτερικά σύνορα" της ΕΕ, απαιτούν πολύ μεγαλύτερο έλεγχο, ασφάλεια και γραφειοκρατία από ό, τι σήμερα (δηλαδή ουσιαστικά κανένας). Και ενώ η διασυνοριακή κυκλοφορία ήταν τόσο χαλαρή όσο μια λεία σε μια ξαπλώστρα τα τελευταία χρόνια, αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Και ... η αγορά αγαθών στην άλλη δικαιοδοσία θα υπόκειται σε νέους νόμους, και σε τιμολόγια, καθώς δεν θα υπάρχει πια η προμήθεια φτηνών αλκοολούχων ποτών "προς τα βόρεια", εκτός αν είστε προετοιμασμένοι για πολλαπλές διελεύσεις των συνόρων.

Αναφερόμενοι σε πολλαπλές διέλευση των συνόρων - η κυκλοφορία στην περιοχή των συνόρων θα είναι, πιθανότατα, ένας εφιάλτης. Με δρόμους που διασχίζουν και περνούν από τα σύνορα, κανείς δεν θα θέλει να αντιμετωπίσει σημεία ελέγχου κάθε πέντε λεπτά. Και καθώς τα χρήματα για τους νέους δρόμους είναι αραιά, οι δρόμοι που γυρίζουν προς τα πίσω θα γίνουν σημαντικές κυκλοφοριακές αρτηρίες.

Όσον αφορά την οικονομία συνολικά - μετά από μια Brexit, οι διεθνείς εταιρείες θα πρέπει να αποφασίσουν πού να τοποθετήσουν με μεγαλύτερη προσοχή, η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα είναι πια μια πολύ επιδοτούμενη πύλη προς την Ευρώπη (όπως στην ΕΕ), και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας δεν θα είναι φόρος -φιλική πύλη στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Brexit και ο Τουριστικός

Τώρα εδώ είναι η κρίση ... ένα πιθανό Brexit θα έχει ένα τεράστιο εξάντληση για τον τουριστικό τίτλο να επισκεφθεί την Ιρλανδία; Θέλω να πω, εκτός από την προφανή, την επανεισαγωγή των ελέγχων στα εσωτερικά ιρλανδικά σύνορα;

Κατά τη γνώμη μου, οι συνέπειες για τους ξένους επισκέπτες θα είναι δίπλα στο μηδέν, αν αγνοήσετε τους επανακαθορισμένους μεταναστευτικούς και τελωνειακούς ελέγχους και τον σχετικό προγραμματισμό των χρόνων οδήγησης από, για παράδειγμα, το Μπέλφαστ στο Δουβλίνο. Ναι, θα πρέπει να περάσετε μερικά σημεία συμφόρησης. Αλλά αυτό θα έχει τόσο μικρό αντίκτυπο στη μεγάλη εικόνα που δεν χρειάζεται να φοβάσαι γι 'αυτό.

Όσο για όλα τα άλλα σημαντικά πράγματα, αυτά δεν θα αλλάξουν. Μετά από μια πιθανή Brexit, οι ταξιδιώτες προς και στην Ιρλανδία θα πρέπει να το γνωρίζουν

Έχουμε ζήσει με αυτά για αιώνες, οπότε ένα Brexit δεν θα είναι όλοι αυτό το επαναστατικό.