Ο άγριος ατλαντικός δρόμος της Ιρλανδίας - το καλύτερο της Δύσης;

Από το Κορκ μέχρι το Ντόνεγκαλ θα τα δείτε - τεράστια σήματα που διαφημίζουν τον άγριο ατλαντικό δρόμο, την γραφική διαδρομή της βιτρίνας της Ιρλανδίας και, ίσως, το απόλυτο οδικό ταξίδι που μπορείτε να έχετε στο νησί. Αυτό συμβαίνει αν βρίσκεστε για μια μακρά διαδρομή και αν έχετε χρόνο για χάσιμο. Επειδή ο άγριος Ατλαντικός δρόμος δεν πρέπει να γίνει σε μια βιασύνη και μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα σε μικρότερα τμήματα. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Βασικά στοιχεία για τον άγριο ατλαντικό δρόμο

Ο Άγιος Ατλαντικός Δρόμος της Ιρλανδίας χαρακτηρίζεται ως η μακρύτερα οριοθετημένη παράκτια διαδρομή του κόσμου και ως "εμπνευσμένη, ανανεωτική, χαλαρωτική και αναζωογονητική".

Σε περίπου 2.500 χιλιόμετρα, η συνολική απόσταση που καλύπτεται, λειτουργεί τρεις φορές όσο η εθνική οδός της Ακτής του Ειρηνικού της Καλιφόρνια. Όμως, ενώ οι ιστοσελίδες σας δίνουν χρόνο οδήγησης 10 ωρών για τον αυτοκινητόδρομο Ακτής του Ειρηνικού, η προσωπική (ρεαλιστική) εκτίμησή μου για την πραγματοποίηση του Wild Atlantic Way θα ήταν πενήντα ώρες καθαρός χρόνος οδήγησης μόνος. Τουλάχιστον. Για να συγκρίνετε σε ευρωπαϊκή κλίμακα - περίπου το ίδιο ύψος χιλιομέτρων θα σας μεταφέρει από τις Βρυξέλλες στη Μόσχα, περίπου στο ήμισυ του χρόνου.

Ενώ ο Άγιος Ατλαντικός δρόμος άνοιξε επίσημα το 2014, αυτό μπορεί να είναι λίγο παραπλανητικό. Εκτός από την ανέγερση νέων σημείων, δεν υπήρχε πολλή δουλειά. Στην πραγματικότητα, σύντομα συνειδητοποίησα ότι είχα οδηγήσει περίπου το 90% της διαδρομής σχεδόν δέκα χρόνια πριν υπάρξει. Δεδομένου ότι ήταν πάντα ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε τη δυτική ακτή της Ιρλανδίας.

Έτσι, βασικά, ο Άγριος Ατλαντικός Δρόμος είναι απλώς ένας όρο ομπρέλα για έναν (σηματοδοτημένο) τρόπο κατά μήκος της ακτής. Σύμφωνα με το Fáilte Ireland, πάνω από 500 αξιοθέατα επισκεπτών, πάνω από 1.500 δραστηριότητες, 580 φεστιβάλ και εκδηλώσεις καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, 17 μονοπάτια και 50 βόλτες, 53 παραλίες με γαλάζια σημαία και 120 γήπεδα γκολφ, καλύτερες συνδέσεις γκολφ στον κόσμο ".

Προφανώς, εάν θέλετε να πάρετε οτιδήποτε από αυτόν τον κατάλογο, δεν θα τελειώσετε καθόλου σε 50 ώρες. Πενήντα μέρες ακούγεται πιο ρεαλιστική.

Πού τρέχει ο άγριος ατλαντικός δρόμος;

Τώρα, εδώ υπάρχει ένα αίνιγμα - ενώ μετράτε την περιφέρεια ενός κύκλου ξεκινώντας από οπουδήποτε, μια διαδρομή που πηγαίνει (ουσιαστικά) από το Α στο Β πρέπει να ξεκινήσει στην Α.

Ή στο Β, αν νιώθεις τολμηρή. Για πολλούς λόγους, όχι όλοι λογικοί, θα έκανα πάντα το Wild Atlantic Way "δεξιόστροφα", ξεκινώντας από το Νότο και εργάζοντάς μου προς τα βόρεια. Αυτό θα σας κρατήσει στην άκρη του δρόμου όπου είναι ο πραγματικός Ατλαντικός (με καλύτερες απόψεις, ειδικά για τους επιβάτες), θα έχετε τον ήλιο στην πλάτη σας πολύ συχνά (σας εξοικονομούν από το στραβισμό). Και κατά κάποιον τρόπο "αισθάνεται σωστό".

Προχωρώντας προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Άγριος Ατλαντικός δρόμος ξεκινά από τον παλαιό επικεφαλής του Kinsale στο County Cork , όπου η Λουσιτανία βυθίστηκε. Δεν είναι το πιο ευοίωνο των εκκινήσεων για ένα ταξίδι, παραδέχομαι. Στη συνέχεια η διαδρομή ξετυλίγεται κατά μήκος της ακτής, αρχίζοντας από τη δύση. Το Mizen Head θα είναι το επόμενο σημαντικό ορόσημο, μετά το οποίο η διαδρομή μετατρέπεται στο Βορρά (πολύ χονδροειδώς μάλιστα, είναι πολύ ασταθής). Το νησί Dursey θα είναι το επόμενο ορόσημο, ακριβώς στην άκρη της χερσονήσου Beara, μετά από αυτό θα οδηγήσετε μέρος του δακτυλίου του Kerry και κατευθείαν στο Bray Head. Στη χερσόνησο Dingle, στη συνέχεια θα κοιτάξετε έξω στα νησιά Blasket, πριν διασχίσετε το Shannon και συνεχίζετε μέσω του Loop Head και των Cliffs of Moher . Βόρεια του Γκάλγουεϊ, τα ορόσημα Derrigimlagh Bog και Killary Harbour είναι τα επόμενα αξιοθέατα και στη συνέχεια ο κόλπος Keem στο νησί Achill.

Εδώ ο Άγιος Ατλαντικός Δρόμος τείνει να μπερδεύει αρκετά, επαναφέροντας τον εαυτό του αρκετές φορές (να πάρει έναν χάρτη, γιατί τα σημάδια δεν θα βοηθήσουν και ίσως να μην πεθάνουν), φτάνοντας τελικά στο Downpatrick Head σε μια Ανατολική διαδρομή που θα θα σας φέρει μέσω του Sligo στο Head Mullaghmore. Σύντομα περνάτε στην κομητεία Donegal , όπου τα κύρια ορόσημα του Wild Atlantic Way είναι οι γιγαντιαίοι βράχοι στο Slieve League , το Fanad Head και τέλος στο βορειότερο σημείο της Ιρλανδίας, Malin Head. Το έχετε κάνει, ο Άγιος Ατλαντικός Δρόμος είναι πίσω σας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε κάθε ένα από τα ορόσημα και τις πόλεις που αναφέρθηκαν θα ήταν καλή ιδέα να περάσετε λίγες ώρες, ίσως τη νύχτα, μπορείτε να εργαστείτε για τον εαυτό σας ότι θα χρειαστείτε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να εξερευνήσετε πραγματικά το Wild Atlantic Way .

Κύρια αξιοθέατα κατά μήκος του άγριου Ατλαντικού

Πολλοί να αναφέρουμε, ειλικρινά - εκτός από τα ορόσημα και την πόλη που αναφέρθηκε παραπάνω, θα βρείτε κάτι για να κοιτάξετε σχεδόν κάθε λεπτό.

Εκτός αν είστε τόσο εξαντλημένοι από την οδήγηση ότι έχετε μια χίλια αυλή κοιτάζοντας ευθεία μπροστά (ποτέ δεν είναι καλή ιδέα, το είκοσι τοις εκατό όλων των θανάτων οδικών στην Ιρλανδία οφείλεται σε κόπωση του οδηγού). Έτσι, κάντε διαλείμματα και εξερευνήστε (και αρπάξτε έναν καφέ και λίγο φρέσκο ​​αέρα).

Ο Άγιος Ατλαντικός Δρόμος περνάει από τρεις ιρλανδικές επαρχίες ( Munster , Connacht και Ulster ) ή εννέα κομητείες - Cork , Kerry , Limerick , Clare , Galway , Mayo , Sligo , Leitrim και Donegal . Αν δεν μπορείτε να βρείτε κάτι ενδιαφέρον, πρέπει να χαθείτε.

Το "Διαβατήριο Άγριας Ατλαντικής Διαδρομής"

Για να προσθέσει λίγο το μπαχαρικό, το "Διαβατήριο Άγριας Ατλαντικής Διαδρομής" ξεκίνησε το 2016 - ένα φυλλάδιο που αναφέρει λεπτομερώς τους τόπους που μπορείτε να πάτε και το οποίο διαθέτει χώρο για σφραγίδα του ταχυδρομείου. Απλά περάστε σε οποιοδήποτε από τα ταχυδρομεία που αναφέρονται στο διαβατήριο, και το προσωπικό θα χαρεί να χτυπήσει μια σφραγίδα σε αυτό. Κάνοντας "παρακολούθηση" ένα αεράκι, και σας δίνει επίσης το δικαίωμα να δώρων δωρεάν κατά μήκος του τρόπου.

Ενώ αυτό είναι τελικά ένα τέχνασμα, σίγουρα απευθύνεται στον "κυνηγό και συλλογικό ένστικτο" σε όλους μας. Και για δέκα ευρώ, όχι τόσο ακριβό αναμνηστικό.

Ένα πρόσθετο επίδομα: οι επισκέπτες θα κατευθυνθούν προς τα μικρά τοπικά ταχυδρομεία και περισσότερο από πιθανό να φέρουν επιχειρήσεις. Καθώς αυτά είναι περισσότερα από συχνά στα καταστήματα, αγοράζοντας μερικά βασικά, από ένα μπαρ του Mars και ένα Coke σε πιο σημαντικές αγορές. Καλό για την αγροτική οικονομία, αλλά και ένας τρόπος να δούμε την πραγματική ζωή της Ιρλανδίας. Απλά περιμένετε τα παλιά αγαπημένα να έχουν ένα καλό chinwag στο μετρητή ταχυδρομείο, να είστε υπομονετικοί.

Ο άγριος ατλαντικός τρόπος αξίζει τον κόπο;

Ναι και όχι - για να είμαι ειλικρινής. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με τα σημεία που αξίζουν την κριτική, πρώτα απ 'όλα, ότι δεν πρόκειται για μια νέα διαδρομή, μόνο για νέα σημεία. Αυτό σημαίνει ότι κατά καιρούς πρέπει να χρησιμοποιείτε δρόμους που ποτέ δεν έχουν σχεδιαστεί για μαζική κίνηση και άπειρους οδηγούς που προσπαθούν να αποφύγουν τους φράκτες. Οι ιστορίες των επικών συναντήσεων μεταξύ των κινητών κατοικιών και των γεωργικών μηχανημάτων, που οδηγούν σε πολλούς χειρισμούς, κάποιες καταραμένες ενέργειες και κυκλοφοριακή συμφόρηση στο πίσω μέρος του κόσμου δεν είναι άγνωστες. Και ενώ οι τουρίστες έχουν χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής για αιώνες, διοχετεύονται τώρα προς έναν μόνο δρόμο, καθιστώντας ακόμα πιο εύκολη τη συμφόρηση. Από τη θετική πλευρά, οι ντόπιοι μπορούν τώρα να αποφύγουν τον Άγριο Ατλαντικό Δρόμο και οι τουρίστες να πεθάνουν αργά ...

Ένα κομμάτι ελαφρώς άξιοι κριτικής ήταν ότι ο Άγριος Ατλαντικός Δρόμος εμπορευματοποιεί περαιτέρω τη δυτική ακτή της Ιρλανδίας και ότι οι μέχρι τώρα ήσυχοι, ειδυλλιακοί, μυστικοί τόποι έχουν πλέον ξεπεραστεί. Δεν είναι αλήθεια. Λοιπόν, σίγουρα είναι εμπορικό, αλλά ολόκληρη η περιοχή έχει αναπτυχθεί σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό εδώ και δεκαετίες. Έτσι, κάθε πρωτοβουλία που φέρνει περισσότερους τουρίστες μπορεί να ωφελήσει την περιοχή. Συχνά, η κριτική αυτή εκφράστηκε από μικρούς τουριστικούς πράκτορες, που ζουν στη μυστήρια της ανεξερεύνητης, κρυμμένης δυτικής Ιρλανδίας. Προφανώς μάρκετινγκ στην ίδια περιοχή με εύκολα προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο είδος γρατζουνιές σε αυτή τη λαμπερή εικόνα.

Η θετική πλευρά; Λοιπόν, έχετε κατευθυντήριες γραμμές που σας καθοδηγούν προς τα εμπρός (ποτέ δεν πηγαίνετε χωρίς ένα χάρτη, αν και), και θα δείτε πραγματικά όλα τα "πρέπει να βλέπει" στην ακτή του Ατλαντικού. Ενώ δεν θα το κάνετε αυτό με μοναχικό μεγαλείο, σίγουρα θα βρείτε την υποδομή για να υποστηρίξετε τα ταξίδια σας. Ειδικά πρατήρια καυσίμων - αν και είναι μια σοφή προφύλαξη να μην αφήσετε ποτέ τη δεξαμενή σας να πέσει κάτω από το μισό.

¶ ¶Έτσι ναι, πηγαίνετε ... ενώ θα μπορούσε να είναι απλώς μια έξυπνη έξαρση για να επανασυσκευάσετε παλιά προϊόντα, είναι καλά και είναι καλά αξίζει τον κόπο. Αλλά σοβαρή συμβουλή μου είναι να προγραμματίσω δύο ή τρεις εβδομάδες αν θέλετε να κάνετε όλη τη διαδρομή ή να επιλέξετε ένα κομμάτι που σας ενδιαφέρει και να σώσετε τα υπόλοιπα για αργότερα. Αν θέλεις πραγματικά να ξεφύγεις από όλα αυτά ... όσο περισσότερο βγαίνεις από το Βορρά, τόσο λιγότεροι οδηγοί θα συναντήσεις.

Για περιεκτικές πληροφορίες και βοηθήματα προγραμματισμού, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Wild Atlantic Way.