Οι βράχοι του Moher

Απότομη άκρη του Ατλαντικού στην επαρχία Clare της Ιρλανδίας

Οι Cliffs of Moher, στην άκρη της κομητείας Clare (και στο Wild Atlantic Way), πρέπει να δούμε εάν επισκέπτεστε τη Δυτική Ιρλανδία. Λοιπόν τουλάχιστον αυτή είναι η ληφθείσα σοφία, όπως λένε πολλοί, οι περισσότεροι οδηγοί σας λένε, και ο επίσημος ιστότοπος επιβάλλει αυτή την εντύπωση. Είναι αλήθεια ότι η απότομη πτώση περίπου 700 ποδιών από ένα συγκριτικά επίπεδο λιβάδι μέχρι τον Ατλαντικό απλά κόβει την ανάσα. Ένα κέντρο επισκεπτών και έκθεση "Ατλαντικού Edge" υπάρχουν, αλλά τελικά το φυσικό τοπίο είναι το επίκεντρο της προσοχής εδώ.

Οι γκρεμοί του Moher με λίγα λόγια

Ανεβαίνοντας τα βασικά στοιχεία, οι Cliffs of Moher είναι από τους ψηλότερους θαλάσσιους βράχους της Ευρώπης, ύψους 700 ποδιών πάνω από τον Ατλαντικό. Ένα εντυπωσιακό θέαμα (η θέα είναι αρκετά καλή, αν και η θέα του Ατλαντικού μπορεί να βαρεθεί αρκετά γρήγορα). Έτσι, εκπληκτική θέα και πραγματικά καλές ευκαιρίες φωτογραφίας, ένας ουρανός στον εαυτό σας για να ξεκινήσετε (μόνο να παρακολουθείτε το βήμα σας, ειδικά όταν παίρνετε εγωιστές, εστιάζοντας στη σωστή γωνία, και στη συνέχεια συνειδητοποιώντας ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά αέρας μετά από αυτό το τελευταίο, μοιραίο βήμα προς τα πίσω).

Ας κάνουμε όμως γρήγορα απολογισμό - από τη θετική πλευρά, μιλάμε πολύ για τους Cliffs of Moher:

Και τι γίνεται με την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρνητικές πτυχές; Ναι, μερικοί, δυστυχώς ...

Οι βράχοι του Moher - Η γνώμη μου

Οι βράχοι του Moher θα πρέπει πραγματικά να είναι ένα αξιοθέατο πέντε αστέρων - περπατάτε κατά μήκος μιας λουρίδας που λιώνει απαλά και ξαφνικά ο Ατλαντικός Ωκεανός βρίσκεται μπροστά σας.

Ή μάλλον κάτω από σας, μια κάθετη σταγόνα περίπου 700 ποδιών κάνει τη διαφορά. Είναι απλά εκπληκτική. Και μια πρόκληση για όσους δεν υποφέρουν από ίλιγγο. Πόσο κοντά στη σταγόνα τολμάς να πηγαίνεις;

Αυτή η αντιληπτή πρόκληση έχει οδηγήσει σε διάφορους θανάτους τα τελευταία χρόνια και κάλεσε το Συμβούλιο της κομητείας Clare να καταστήσει τους γκρεμούς ασφαλέστερους (και επίσης πιο κερδοφόρους). Περιορίζοντας την πρόσβαση, παρέχοντας περισσότερη ασφάλεια και δημιουργώντας ένα νέο κέντρο επισκεπτών για ασφαλή προβολή. Αυτό οδήγησε όχι μόνο σε μάλλον απότομα τέλη εγκατάστασης ("τέλη στάθμευσης"), αλλά και σε ένα ολοκαίνουργιο πολυμέσων γιορτή του φυσικού περιβάλλοντος, που ονομάζεται "Ατλαντικός άκρη". Αξίζει να δείτε, αλλά παραπαίει σε σύγκριση με τη φυσική ομορφιά των βράχων. Οι βράχοι του Moher επιστρέφουν στα κορυφαία δέκα αξιοθέατα της Ιρλανδίας . Χωρίς επιφυλάξεις εκτός από τις αμοιβές των εγκαταστάσεων ... θα σας βγάλουν λεφτά πριν δούμε ακόμη τον Ατλαντικό.

Και υπάρχει ένα αστέρι που πηγαίνει - για την πολύ κραυγαλέα προσπάθεια να γαλακτώσει τον επισκέπτη όσο το δυνατόν περισσότερο, παρέχοντας ένα κατ 'αποκοπή ποσοστό που ίσως να μην θέλετε (ή μάλιστα να χρειαστείτε), στη συνέχεια προσθέτοντας πρόσθετα (όπως μια βόλτα μερικά βήματα για να έχετε ένα άλλο θέα ... από τον πύργο του O'Brien).

Οι επισκέπτες που πιστεύουν ότι οι Cliffs of Moher είναι υπερβολικά γεμάτοι (όπως ίσως να είναι, ειδικά τα σαββατοκύριακα το καλοκαίρι) μπορεί να θέλουν να κατευθύνονται προς τα βόρεια - οι πολύ λιγότερο φιλικοί προς τον τουρισμό και όχι οι εύκολα προσβάσιμοι βράχοι στο Slieve League στο County Donegal μια πραγματική εναλλακτική λύση.

Ένας λόγος για τον οποίο οι επισκέπτες τείνουν να αποφεύγουν τους Cliffs of Moher είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσετε - το οποίο δεν χρειάζεται πραγματικά να πληρώσετε. Η νομική κατάσταση είναι πολύπλοκη, αλλά λειτουργεί υπέρ του τουρίστα. Εδώ είναι η συμφωνία: η εντύπωση που δημιουργείται από τον τουριστικό μηχανισμό είναι ότι πρέπει να πληρώσετε για να δείτε τους Cliffs of Moher ή για να αποκτήσετε πρόσβαση στην περιοχή. Αυτό είναι απλά μια κατασκευή - το τέλος εισόδου χρεώνεται για τη χρήση του χώρου στάθμευσης και της έκθεσης "Atlantic Edge". Εάν μπορείτε να ζήσετε χωρίς και τα δύο, μπορείτε να πάτε στην άκρη. Υπάρχει ένα δημόσιο δικαίωμα διέλευσης από τον κεντρικό δρόμο προς τα βράχια. Ωστόσο, οι τοπικοί κανονισμοί στάθμευσης θα σας αναγκάσουν να κάνετε μια μακρά πεζοπορία ακόμα κι αν έρχεστε εδώ με αυτοκίνητο (υπαινιγμός - ο οδηγός μπορεί να αποβάλει τους επιβάτες και στη συνέχεια να κάνει τον δικό του δρόμο σε μεγαλύτερη απόσταση).

Υπάρχουν επίσης παράκτιες βόλτες μεταξύ Doolin και Lahinch - δωρεάν και με υπέροχη θέα στους Cliffs of Moher για εκκίνηση.

Με την ευκαιρία - συνδυάζοντας μια επίσκεψη στα Cliffs of Moher με μια περιήγηση στο κοντινό Burren είναι ένας πρακτικός τρόπος να δείτε δύο στιγμιότυπα σε μια μέρα.

Βασικές πληροφορίες για τους Cliffs του Moher

Ιστοσελίδα : www.cliffsofmoher.ie
Ώρες Λειτουργίας : Καθημερινά από τις 9 π.μ., οι χρόνοι κλεισίματος ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή (έκλεισαν στις 24, 25, και 26 Δεκεμβρίου).
Τιμές εισόδου : Ενήλικες € 6, Παιδιά κάτω των 16 ετών, Φοιτητές, Ηλικιωμένοι και επισκέπτες με ειδικές ανάγκες € 4. Μειώσεις για ομάδες ή όταν κάνετε προ-κράτηση στο διαδίκτυο.