Η ιρλανδική παράδοση Samhain

Οι ρίζες της αποκριάς στην Κελτική Ιρλανδία

Πριν από το Halloween, η Ιρλανδία γιόρτασε τον Samhain ... ένα όνομα για τη γιορτή που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες παραδόσεις και ως όνομα για ολόκληρο το μήνα Νοέμβριο ακόμη και στα σύγχρονα ιρλανδικά. Αλλά ήταν η 1η Νοεμβρίου που ήταν παραδοσιακά γνωστή ως Samhain, μεταφράστηκε κυριολεκτικά το "τέλος του καλοκαιριού" και προφέρεται κάτι σαν χοιρομέρι . Αυτό ήταν το τέλος της Κελτικής χρονιάς, η αρχή του χειμώνα, η ώρα για προβληματισμό.

Αλλά γιατί είναι "Samhain", 1η Νοεμβρίου, το ίδιο με "Απόκριες", 31 Οκτωβρίου; Το μυστικό είναι στο παραδοσιακό κελτικό ημερολόγιο.

Η πίστη που προέρχεται από το σκοτάδι έρχεται φως

Μια από τις κέλτικες ιδιοσυγκρασίες ήταν η έννοια των πάντων που ξεκινούν από το σκοτάδι και στη συνέχεια το δρόμο προς το φως. Έτσι λοιπόν το έτος άρχισε με την εποχή του χειμώνα και οι μέρες ξεκίνησαν στο ηλιοβασίλεμα αυτού που εξακολουθούμε να βλέπουμε ως «την προηγούμενη μέρα». Αυτό εξηγεί πολλά: γιατί έτσι η νύχτα από την 31η Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του Samhain, γνωστό ως oiche shamhna ή «βράδυ του Samhain». Εξάλλου, αυτό αντικατοπτρίζεται και στο σύγχρονο "Απόκριες", το οποίο από μόνο του σημαίνει "το βράδυ όλων των εορτών" και επικεντρώνεται έτσι και στην 1η Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια του έτους, η ημερομηνία ήταν επίσης πολύ σημαντική, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω. Ο Samhain ήταν μία από τις τέσσερις «τετάρτες μέρες» του ημερολογίου της Κελτικής, μαζί με την Imbolc (1η Φεβρουαρίου, αρχή της άνοιξης - επίσης γνωστή ως Ημέρα του Αγίου Μπριγκίντ ), Bealtaine (1η Μαΐου, αρχή του καλοκαιριού) και Lughnasa της συγκομιδής).

Κατά τη διάρκεια της Κελτικής χρονιάς, ο Samhain σημάδεψε την αρχή του χειμώνα - και επομένως και την αρχή του έτους. Έτσι, Samhain μπορεί να ειπωθεί ότι είναι και την παραμονή της Κελτικής Πρωτοχρονιάς.

Δυστυχώς, δεν διαθέτουμε αδιαμφισβήτητες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής αυτών των εορτασμών σε προχριστιανικούς χρόνους. Ο Samhain φαίνεται να είναι μια συγκεκριμένα ιρλανδική παράδοση και αρχικά αναφέρεται από χριστιανούς χρονικούς.

Η γιορτή φαίνεται να έχει πάρει το καλύτερο μέρος μιας εβδομάδας, λίγες μέρες σε κάθε πλευρά της πραγματικής ημέρας Samhain. Και όλα έγιναν σκαφών, γιατί έρχεται ο χειμώνας!

Προετοιμασία για το χειμώνα

Οι προετοιμασίες αφορούσαν κυρίως βοοειδή και άλλα ζώα - όλα τα μέλη του κοπαδιού αλιεύθηκαν, μεταφέρθηκαν σε περίκλειστα ή υπόστεγα κοντά στο αγρόκτημα. Και μερικοί σημαδεύτηκαν για το θάνατο - τα ζώα που ήταν πολύ αδύναμα για να επιβιώσουν το χειμώνα σφαγιάστηκαν. Όχι για τους τελετουργικούς λόγους, αυτό έρχεται σε καθαρά πρακτικούς λόγους. Και γεμίσει το ντουλάπι για το χειμώνα.

Ταυτόχρονα, όλα τα καλαμπόκι, τα φρούτα και τα μούρα έπρεπε να συγκομιστούν και να αποθηκευτούν. Εξακολουθεί να υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πίστη στην Ιρλανδία ότι μετά την 1η Νοεμβρίου όλα τα φρούτα είναι μαγευτικά και επομένως μη βρώσιμα. Ο ποοκάς λέγεται ότι περιφέρεται ελεύθερος στο Samhain - ένα μαύρο, άσχημο άλογο, με κόκκινα μάτια, και την ικανότητα να μιλάει. Και με μια απόλαυση για τις απαγωγές (εάν ήσαστε αρκετά ηλίθιοι για να δεχτείτε μια βόλτα) και άφθονη ούρηση στα μούρα (έτσι δεν συλλέχθηκαν μετά τον Samhain). Από την άλλη πλευρά, μια σεβαστή επαφή με το pooka θα μπορούσε να σας δείξει το μέλλον ...

Κοινοτικές Δραστηριότητες

Πολλοί μύθοι αφορούν τις μεγάλες συναντήσεις στο Samhain - αυτή ήταν η στιγμή να κάνουμε απολογισμό και να αποφασίσουμε για μελλοντικές δραστηριότητες.

Στο λόφο της Ταρά ή στις λίμνες. Μια γενική ανακωχή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κατέστησε δυνατές τις συναντήσεις μεταξύ ορκωτών εχθρών, διπλωματίας και κοινωνικών δραστηριοτήτων πέρα ​​από τα φυλετικά και πολιτικά όρια. Όλα τα χρέη έπρεπε να διευθετηθούν και οι ιπποδρομίες καθώς και η αλεξίπτωτα προσέφεραν έναν ειρηνικό διαγωνισμό.

Αλλά οι πνευματικές δραστηριότητες αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της γιορτής. Παραδοσιακά, όλες οι πυρκαγιές σβήνουν όταν ο ίδιος ο shamhna μπήκε μέσα, κάνοντας αυτό το πιο σκοτεινό νύχτα του έτους. Στη συνέχεια οι φωτιές φωτίστηκαν εκ νέου, σηματοδοτώντας την έναρξη του νέου έτους.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι druids έφεραν μεγάλη φωτιά στον λόφο Tlachtga (κοντά στο Athboy, County Meath ) και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν καυστήρες από εκεί σε κάθε νοικοκυριό κατά τη διάρκεια της νύχτας - δυστυχώς, μια φυσική αδυναμία. Αν και ο φημισμένος ειδικός φόρος που εισπράττει ο βασιλιάς γι 'αυτή την "υπηρεσία" σίγουρα φαίνεται πιστευτός υπό το φως των ιδεών των εσόδων του σύγχρονου ιρλανδικού κράτους ...

Πρέπει όλοι να κάνουμε θυσίες

Άλλες τελετουργίες που αφορούσαν την πυρκαγιά δεν ήταν τόσο γραφικές και σίγουρα ευκολότερες να οργανωθούν - οι "λυγαριές". Βασικά ένα κλουβί από ψάθινα σκεύη σε μια ομοιόμορφη ομοιότητα της ανθρώπινης μορφής, στη συνέχεια γεμιστό με (ζωντανές) θυσίες προσφορές. Όπως τα ζώα, οι αιχμάλωτοι πολέμου ή απλώς οι μη δημοφιλείς γείτονες. Τα οποία έπειτα καίγονταν στο θάνατο μέσα στο "ψάρεμα". Άλλες τελετουργίες που ενέπνευσαν ... Ευτυχισμένο Νέο Κελτικό Έτος!

Αλλά αυτές οι ανθρώπινες θυσίες δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ο αδιαμφισβήτητος κανόνας. Αν και οι θυσίες έγιναν αναμφισβήτητα, μπορεί να αφορούσαν μόνο γάλα και καλαμπόκι που χύθηκε στη γη. Και ίσως να υπάρχουν και νυχτερινές ανθρώπινες δραστηριότητες που συνδέονται με τελετές γονιμότητας. Θεωρήθηκε καλός οίνος αν μια γυναίκα έμεινε έγκυος στο Samhain!

Η μη ανθρώπινη επαφή στο Samhain

Όλοι όσοι δεν συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Samhain ήταν απαραίτητα άνθρωποι ... ή του κόσμου μας. Η νύχτα από τις 31 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου ήταν μια εποχή «μεταξύ ετών» στους Κέλτες. Και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα σύνορα μεταξύ του κόσμου μας και του άλλου κόσμου ήταν ευέλικτα και ανοιχτά.

Όχι μόνο το ποόκα ήταν έξω και περίπου το φασόλι (banshee) θα μπορούσε να σκοτωθεί από ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας, νεράιδες ήταν ορατά στα ανθρώπινα μάτια, τα παλάτια του κάτω κόσμου του «gentry» (ένα ιρλανδικό τίτλο για νεράιδες) ήταν ανοιχτά έλα και φύγε. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πίνουν με δυνατούς ήρωες και να κρεμούν τα όμορφα θηλυκά τους συντρόφους ... εφ 'όσον δεν κάνατε λάθη, έσπαγαν κανείς κανόνες ή παραβίαζαν ακόμη και το πιο γελοίο ταμπού. Το πρόβλημα είναι ότι οι πιθανότητες να ξεπεράσουν τις πιθανότητες μιας καλής νύχτας - έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι επέλεξαν μια ήσυχη νύχτα μέσα. Οι πόρτες ασφαλώς κλειδωμένες.

Τέλος, ο θείος Brendan μπορεί να έρθει να χτυπήσει, αν και έχει ταφεί αυτά τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Νέα Υόρκη. Ο Samhain ήταν επίσης καιρός όταν οι νεκροί μπορούσαν να περπατήσουν στη γη, να επικοινωνήσουν με τους ζωντανούς ... και να καλέσουν σε παλαιά χρέη.

"Δραϊδική" σύγχυση

Όλα αυτά ανήκουν στη συντηρητική εικόνα του Samhain. Το οποίο έχει μπερδευτεί από τους νεο-παγανιστές και τους εσωστρεφείς συγγραφείς που περιγράφουν την «χαμένη γνώση». Σε τέτοιο βαθμό που εμφανίστηκε ακόμη ένας Κέλτικος θεός θανάτου που ονομάζεται Samhain - μια καθαρή εφεύρεση.

Ο συνταγματάρχης Charles Valency κατηγορείται για πολλές εφευρέσεις. Στη δεκαετία του 1770 έγραψε εξαντλητικές πραγματείες για την προέλευση της "ιρλανδικής φυλής" στην Αρμενία. Πολλά από τα γραπτά του έχουν εδώ και καιρό αποστέλλονται στο θνητό περιθώριο. Όμως, η κυρία Jane Francesca Wilde έφερε το δάχτυλό της τον 19ο αιώνα και τις "ιρλανδικές θεραπείες, μυστηριώδεις γοητείες και δεισιδαιμονίες" - που εξακολουθεί να αναφέρεται ως έγκυρο έργο.

Ο Samhain εν τω μεταξύ μεταλλαγήσε σε All Hallows E'en και Halloween. Samhain ή Halloween εξακολουθεί να γιορτάζεται στην Ιρλανδία με διάφορους τρόπους - πλήρης με την τύχη και τα ειδικά γεύματα.