Εισαγωγή στο Μπέλφαστ, πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας

Το Μπέλφαστ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιρλανδίας, καθώς και η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας - και ένας πολύβουος τόπος γεμάτος ζωντανά, άλλαξαν πολύ από τις ημέρες των "Ταραχών". Βρίσκεται στα σύνορα των κομητειών Antrim και Down στην επαρχία Ulster , το Μπέλφαστ βρίσκεται στην κορυφή του Μπέλφαστ Lough στη βορειοανατολική ακτή της Ιρλανδίας. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 330.000 (μόνο για την πόλη, η μητροπολιτική περιοχή υπολογίζεται σε περίπου 600.000 κατοίκους).

Ιστορία του Μπέλφαστ

Το Μπέλφαστ δεν ήταν παρά ένα κάστρο που φρουρεί τη διασταύρωση του Λαγάν μέχρι το 1603, όταν ο Sir Arthur Chichester έλαβε τη γη και έχτισε μια οχυρωμένη πόλη πάνω στο πλούσιο έδαφος. Κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, το Μπέλφαστ αναζωογονήθηκε και έγινε η "Αθήνα του Βορρά", μετατρέποντας σύντομα σε μια βιομηχανική πόλη με λινά και ναυπηγικές κατασκευές ως κυρίαρχους παράγοντες.

Όταν το Μπέλφαστ έγινε πόλη το 1888 ο πληθυσμός του είχε αυξηθεί κατά 400% σε πενήντα χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε τεράστιες κόκκινες τούβλα και εργάζονται σε εργοστάσια ή ναυπηγεία. Στα τέλη του 19ου αιώνα παρατηρήθηκε επίσης η ανάπτυξη της λαϊκής λαμπρότητας και των ακαδημαϊκών καθώς και των επιστημονικών επιτευγμάτων. Η εκτόξευση του Τιτανικού το 1911 αντιπροσώπευε το ζενίθ της εξέλιξης αυτής.

Όντας μια κοινωνικά και πολιτικά βαθιά χωρισμένη πόλη (ο καθολικός πληθυσμός τείνει να είναι φτωχότερος σε μεγάλη κλίμακα), το Μπέλφαστ έγινε πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας το 1921, χτύπησε από την κατάθλιψη στη δεκαετία του 1930 και "έσβησε" από γερμανικούς βομβαρδισμούς στην 1940s.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μπέλφαστ δεν ανέκαμψε ποτέ και η έναρξη των "Ταραχών" το 1969 έκανε την πόλη συνώνυμη με τις αναταραχές και την τρομοκρατία. Μεταξύ 1971 και 1991 ένα πλήρες τρίτο του πληθυσμού εγκατέλειψε την πόλη! Μόνο με την παύση της βίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και με την εντύπωση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής (1998), το Μπέλφαστ άρχισε να ανακάμπτει.

Σύγχρονη Μπέλφαστ

Η οδήγηση στο Μπέλφαστ δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει σημάδια του προβληματικού παρελθόντος. Οι αστυνομικοί σταθμοί που μοιάζουν με φρούριο, οι "γραμμές της ειρήνης" (ψηλοί τοίχοι που χωρίζουν τις προτεσταντικές και καθολικές κοινότητες) και μερικές φορές φρικτές τοιχογραφίες που θυμούνται τους προηγούμενους ήρωες αφθονούν.

Αλλά ο επισκέπτης θα εκπλαγεί από την κανονικότητα που συναντάμε στο κέντρο της πόλης. Όταν οι τσάντες εξετάστηκαν χειροκίνητα σε έντονα ενισχυμένα σημεία ελέγχου πριν από λίγα χρόνια, οι αγοραστές περπατούν και ο περιστασιακός έμπορος του δρόμου επαινεί τα εμπορεύματά του.

Οι πρώην φυλακισμένοι προσφέρουν ξεναγήσεις στα καυτά σημεία της δημοκρατικής ιστορίας, ενώ τα καταστήματα με σουβενίρ πωλούν περιστασιακά παραστρατιωτικές μοτοσικλέτες και τα αστυνομικά αυτοκίνητα δεν είναι απαραίτητα οπλισμένα. Παρά το έντονο θρησκευτικό έντονο που ενίοτε εκδηλώνεται στα προάστια, το ίδιο το κέντρο της πόλης είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με άλλες βρετανικές πόλεις. Με ένα άγγιγμα της ιρλανδίας που ρίχνονται μέσα.

Μπέλφαστ για τον επισκέπτη

Το Μπέλφαστ είναι μια αρκετά σύγχρονη πόλη με νόστιμη νυχτερινή ζωή, καλές αγορές και μερικά αξιοθέατα ενδιαφέροντος. Ο τουρισμός εξακολουθεί να αναπτύσσεται και τα αξιοθέατα δεν είναι τόσο άφθονα ούτε τόσο προφανή όσο στο Δουβλίνο. Η πλοήγηση στο Μπέλφαστ μπορεί να αποθαρρυνθεί τόσο σε αυτοκίνητο όσο και με τα πόδια, με συστήματα μονής κατεύθυνσης που έχουν σχεδιαστεί με προσοχή στο μυαλό του κουνελιού και διαδρομές που δεν υπαγορεύονται από τη λογική, αλλά από τις γραμμές "ειρήνης".

Και μπορείτε να περιμένετε να βρεθείτε σε μια εμφανή θρησκευτική περιοχή γύρω από την επόμενη γωνία.

Τούτου λεχθέντος, το Μπέλφαστ πρέπει να θεωρείται γενικά "ασφαλές" για τον επισκέπτη. Εκτός αν προβάλλετε συνθήματα ή σύμβολα που προσβάλλουν (π.χ. τα μπλουζάκια που σχετίζονται με το IRA είναι ανοιχτά διαθέσιμα, αλλά τα φορώντας τους ζητούν προβλήματα).

Το Μπέλφαστ δεν έχει «εποχή» ως τέτοιο. Η θρησκευτική τάση τείνει να αυξάνεται γύρω στις 12 Ιουλίου και οι εορτασμοί να θυμούνται τη μάχη του Boyne .

Μέρη για να επισκεφτείτε

Το Δημαρχείο, το υπέροχο Μεγάλο Όπερα, το ιστορικό Salon Liquor Crown, οι Βοτανικοί Κήποι και το Μουσείο του Ulster είναι υποχρεωτικά. Όσοι ενδιαφέρονται για τη βιομηχανική ή θαλάσσια κληρονομιά πρέπει να ρίξουν μια ματιά στο Laganside, να συναντήσουν μια βόλτα με σκάφος στο εκτεταμένο λιμάνι, να θαυμάσουν τους γερασμένους γερανούς της Harland & Wolff ("Samson" και "Goliath") και το νέο Lagan Weir.

Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να εξερευνήσουν την περιοχή Cave Hill πάνω από την πόλη ή να περάσουν μια ευχάριστη μισή μέρα κοντά στο ζωολογικό κήπο του Μπέλφαστ. Και όσοι ενδιαφέρονται για το ταραγμένο παρελθόν του Μπέλφαστ μπορούν να κάνουν χειρότερα από το να κάνουν μια "Μαύρη Περιήγηση Ταξί" στις τοιχογραφίες.

Τα καλύτερα μουσεία του Μπέλφαστ είναι το μουσείο του Ulster, το οποίο αναφέρει την ιστορία της επαρχίας από την εποχή της πέτρας, το υπέροχο Τιτανικό Μπέλφαστ με την εκπληκτική έκθεση του για την κακοδιατηρημένη επένδυση και τον σεξουαλικό επιζήσαντα της Μάχης της Γιουτλάνδης, του HMS Caroline .

Θέματα που πρέπει να αποφύγετε;

Ακόμη και οι περιοχές Falls και Shankill Road, τα δημοκρατικά και τα πιστόλι αντιστοίχως, δεν πρέπει να θεωρούνται "εκτός ορίων" . Από την άλλη πλευρά, σχεδόν κάθε αυθόρμητη συγκέντρωση νέων ανδρών της εργατικής τάξης μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και πρέπει να θεωρηθεί ως προειδοποιητικό σημάδι.