Από Γιουτλάνδη προς Μπέλφαστ - HMS Caroline

Το Πλωτό Μουσείο του Μπέλφαστ, Μόλις το δεύτερο Παλαιότερο Πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού

Το HMS Caroline είναι το νεότερο θαλάσσιο αξιοθέατο της Ιρλανδίας και μια συναρπαστική προσθήκη στην Τιτάνια Quarter του Μπέλφαστ - ακριβώς κάτω από το δρόμο από την εκπληκτική εμπειρία πολυμέσων που είναι ο Τιτανικός Μπέλφαστ , ο σεβάσμιος φωτοκύτταρος του Βασιλικού Ναυτικού της κατηγορίας C είναι ο τελευταίος επιζών της μάχης της Γιουτλάνδης. Και τώρα ένα πλωτό μουσείο. Αλλά μπορεί η HMS Caroline να κρατήσει τη δική της ενάντια στον γιγαντιαίο ανταγωνισμό του πολύ πιο διάσημου RMS Titanic;

Μπορεί και αξίζει μια επίσκεψη.

Εισαγωγή στην HMS Caroline

Ας δούμε πρώτα την ιστορία του HMS Caroline στο Βασιλικό Ναυτικό - η οποία θα βοηθήσει επίσης να καταλάβουμε γιατί τα μεγάλα τμήματα του πλοίου σήμερα φαίνονται πολύ διαφορετικά από ό, τι στην ακμή του 1916.

Το HMS Caroline χτίστηκε από τον Cammell Laird του Birkenhead και ανατέθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1914, που υπηρετούσε στη Βόρεια Θάλασσα καθ 'όλη τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αρχικά εντασσόμενος στο Μεγάλο Στόλο της Scapa Flow ως ηγέτης του 4ου Καταστροφικού Πλοίου. Στο πλαίσιο της 4ης Μοίρας του ελαφρύ κρουαζιερόπλοιο, η HMS Caroline πολέμησε στη μάχη της Γιουτλάνδης (βλέπε παρακάτω), με εντολή του καπετάνιου Henry R. Crooke. Κατά την ενεργό υπηρεσία της, είδε πολλές μετατροπές, κερδίζοντας ακόμη και μια πλατφόρμα για την εκτόξευση μαχητικών αεροπλάνων για να επιτεθούν αεροπλάνα του εχθρού.

Μετά από ένα ξόρκι στο σταθμό της Ανατολικής Ινδίας από το 1919 έως το 1922 HMS Caroline τοποθετήθηκε σε αποθεματικό, στη συνέχεια επανενεργοποιήθηκε στις αρχές του 1924 ως έδρα και εκπαιδευτικό πλοίο για το βασιλικό ναυτικό εθελοντικό αποθεματικό Ulster Division στο Μπέλφαστ - χάνουν όπλα και μερικούς λέβητες στη διαδικασία.

Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η HMS Caroline έγινε το Βασιλικό Ναυτικό Κεντρικό Σιδηρόδρομο στο Μπέλφαστ - γρήγορα ξεπερνώντας το ίδιο το πλοίο και συσσωρεύοντας εγκαταστάσεις στην ξηρά, συμπεριλαμβανομένου του Κάστρου του Μπέλφαστ. Μετά τον πόλεμο, το πλοίο μεταφέρθηκε εκ νέου στο βασιλικό ναυτικό εθελοντικό αποθετήριο ως πλωτό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η HMS Caroline παροπλίστηκε μόνο τον Δεκέμβριο του 2009 - εκείνη την εποχή ήταν το δεύτερο παλαιότερο σκάφος που είχε αναθέσει σε λειτουργία στο Βασιλικό Ναυτικό, με μόνο την HMS Victory να την ξεπεράσει.

Είναι επίσης ένα από τα τρία μόνο επιζώντα πλοία βασιλικού ναυτικού που είδαν υπηρεσία στον Μεγάλο Πόλεμο.

Η μάχη της Γιουτλάνδης

Η Μάχη της Γιουτλάνδης ήταν η μεγαλύτερη ναυτική μάχη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η μόνη μάχη που έσπειρε τα θωρηκτά ενάντια στα θωρηκτά σε μαζική κλίμακα - αγωνίστηκε από τον Μεγάλο Στόλο του Βασιλικού Ναυτικού του Βρετανικού Βασιλείου ενάντια στο Άγριο Γερμανικό Ναυτικό Seas Fleet στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 1916, στη Βόρεια Θάλασσα, έξω από τη δανική χερσόνησο της Γιουτλάνδης .

Το γερμανικό σχέδιο ήταν να παρασύρει τμήματα του Μεγάλου Στόλου σε ανοιχτή μάχη, καταστρέφοντάς τους στη μάχη, κυρίως για να σπάσει ο βρετανικός αποκλεισμός της Γερμανίας και να ξανακερδίσει την πρόσβαση στον Ατλαντικό. Στις 31 Μαΐου, οι βρετανοί και γερμανοί στόλοι έτρεχαν ο ένας στον άλλο πολύ πριν το γερμανικό σχέδιο είχε εκτιμήσει, οδηγώντας σε μια τρέχουσα μάχη στην οποία βυθίστηκαν 14 βρετανικά και 11 γερμανικά πλοία.

Βασικά, η μάχη της Γιουτλάνδης τελείωσε με ισοπαλία και οι δύο αντίπαλοι επέστρεψαν στο λιμάνι για να γλείψουν τα τραύματά τους, αλλά και με τις δύο πλευρές να διεκδικούν νίκη. Αλλά ενώ το Βασιλικό Ναυτικό έχασε περισσότερα πλοία και είχε διπλάσια ανθρώπινα θύματα, ο γερμανικός στόλος δεν κατόρθωσε να σπάσει τον αποκλεισμό. Για την Αυτοκρατορική Γερμανία, οι ημέρες των μεγάλων δεσμεύσεων από τις επιφανειακές δυνάμεις έληξαν - και οι ναυάρχες συγκεντρώθηκαν στον υποβρύχιο πόλεμο.

HMS Caroline Σήμερα

Η HMS Caroline όπως την βλέπετε τώρα δεν είναι σίγουρα η HMS Caroline που τέθηκε σε λειτουργία το 1916 - πολλές αλλαγές έγιναν με την πάροδο του χρόνου, μερικές κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, πολλές κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της στα επόμενα χρόνια. Το 2011 η συζήτηση έσκασε για το τι πρέπει να κάνει με το πλοίο. Ενώ μια σχολή σκέψης υποστήριζε μια μερική ανακατασκευή και μια αγκυροβόληση στο Μπέλφαστ ως μουσείο, ένας άλλος ζήτησε πλήρη ανασυγκρότηση (χωρίς να διευκρινιστεί σε ποια κατάσταση) και μεταφορά στο Πόρτσμουθ, στο Εθνικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού (NMRN). Ο πρώην κέρδισε και το NMRN έχει τώρα ενεργό παρουσία στο Μπέλφαστ.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα ελαφρώς παράξενο υβρίδιο. Το μέτωπο του HMS Caroline είναι πολύ μεγάλο vintage, με το κομψό τόξο να σαρωθεί δραματικά, τα όπλα προς τα εμπρός και η φωλιά του κοράκι (που δεν υπήρχε εκεί το 1914) δίνοντας ένα καλό πλεονέκτημα.

Το πίσω όμως κυριαρχείται από το τεράστιο κατάστρωμα που μοιάζει σχεδόν με ένα σύγχρονο υπόστεγο ελικοπτέρου. Και ενώ έχουν προστεθεί όπλα ρεπλίκα, υπάρχουν κάποιες περισσότερο ή λιγότερο φαινομενικές παραλείψεις. Τα πιο αξιοσημείωτα είναι τα ελλείποντα άγκυρα, οι σωσίβιες λέμβοι και οι τορπιλίσκοι (από τους οποίους πολλά γίνονται στην έκθεση ... καθιστώντας την απουσία τους πιο αισθητή).

Η εξωτερική εμφάνιση του HMS Caroline δεν είναι επομένως πολύ πειστική στον εμπειρογνώμονα, αλλά υποθέτω ότι «αρκετά κοντά» για τον περιστασιακό επισκέπτη.

Τούτου λεχθέντος, το κατάστρωμα χρησιμοποιήθηκε ως κινηματογράφος, το οποίο δείχνει μια σύντομη αλλά περιεκτική ταινία για τη μάχη της Γιουτλάνδης, η οποία υπογραμμίζει το ανθρώπινο κόστος και τις αποφάσεις των διοικητικών στελεχών, θυσιάζοντας μικρές λεπτομέρειες για οκτώ αρκετά συναρπαστικές (και ιστορικά σωστά) λεπτά. Με ηχητικά εφέ που πραγματικά τείνουν να εκφυλίσουν.

Τα κατώτερα καταστρώματα του HMS Caroline είναι τότε εκθεσιακοί χώροι, με μερικά πιστά ανακατασκευασμένα (κάτω από το στίγμα με τη κρέμα που εξυπηρετείται στο χάος του αξιωματικού), άλλοι φιλοξενούν πολυμέσων και διαδραστικές οθόνες. Με πολλές ευκαιρίες για πρακτικές εμπειρίες. Από την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων σε τορπίλες εκτόξευσης, από την σηματοδοσία στην πλεύση του πλοίου (που ήταν τόσο καλή προσομοίωση που κατάφερα όχι μόνο να περάσω ανάμεσα σε άλλα δύο πλοία, αγνοώντας όλους τους συναγερμούς αλλά και να συγκρουστεί με ένα ... διασκέδαση).

Είναι η HMS Caroline αξίζει μια επίσκεψη;

Αν θέλετε να δείτε ένα πλήρως διατηρημένο πλοίο του Μεγάλου Πολέμου, προειδοποιήστε - HMS Caroline δεν είναι αυτό, έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές και δεν αντιστρέφονται. Και πάλι το πλοίο είχε μια μακρύτερη καριέρα από τα πρώτα τέσσερα χρόνια της, και αυτό αντανακλάται από το κράτος που διατηρείται, το κατάστρωμα και όλα.

Αν θέλετε να εξερευνήσετε ένα πραγματικό πολεμικό πλοίο και να μάθετε για όλα τα πράγματα του Ναυτικού, είστε ακριβώς επιτόπου. Με τη βοήθεια ακουστικών μπορείτε να ακούσετε πολύ καλές εξηγήσεις για τις ιστορικές περιοχές (πολλές γλώσσες είναι διαθέσιμες) και οι μη ιστορικοί χώροι είναι γεμάτοι διασκέδαση και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του HMS Caroline είναι η προσβασιμότητα: τα περισσότερα καταστρώματα μπορούν να επιτευχθούν με ανελκυστήρα και οι πιο δύσκολες περιοχές μπορούν να εξερευνηθούν στην έκθεση. Οι επισκέπτες με μειωμένη κινητικότητα δεν θα πρέπει ποτέ να επιχειρούν τις πολλές απότομες σκάλες, αλλά έχουν καλή εξυπηρέτηση. Πλήρη σήματα σε αυτό!

Έτσι, στο τέλος της ημέρας, θα ήθελα να συστήσω ολόψυχα την HMS Caroline για όσους ενδιαφέρονται για ναυτική ή ναυτική ιστορία.

Βασικές πληροφορίες για το HMS Caroline

Όπως συμβαίνει στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ο συγγραφέας έλαβε δωρεάν εγγραφή για λόγους αναθεώρησης. Ενώ δεν έχει επηρεάσει αυτή την αναθεώρηση, το About.com πιστεύει στην πλήρη αποκάλυψη όλων των πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην Πολιτική Ηθικής.