Το Kattegat: Τι και πού είναι

Έγινε διάσημος στην τηλεόραση, αλλά όχι αυτό που σκέφτεσαι

Οι θεατές της σειράς "Vikings" του ιστορικού καναλιού γνωρίζουν το Kattegat ως το χωριό της νότιας Νορβηγίας σε ένα θεαματικό φιόρδ όπου ο μύθος Viking Sagas Ragnar Lothbrok και η σύζυγός του Lagertha, ζουν με τα παιδιά τους σε ένα αγρόκτημα κατά τον 9ο αιώνα. Οι Βίκινγκς της τηλεοπτικής σειράς παίρνουν τα εικονικά μακρινά πλοία τους στη θάλασσα για να επιτεθούν και να εξερευνήσουν μέσα από αυτό το φιόρδ που φτάνει μέχρι το χωριό.

Καθώς ο Ragnar πηγαίνει σε επιδρομές στη Βρετανία και επαναφέρει πολύτιμη λεηλασία, κερδίζει αγώνα με τον κόμη του Kattegat και η δύναμή του μεγαλώνει, γίνεται κόμης ή βασιλιάς του Kattegat. Σε ολόκληρη τη σειρά, αυτό το χωριό βρίσκεται στην καρδιά των ζωών και της ιστορίας αυτών των επιδρομέων Βίκινγκς, και μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός στη σειρά. Χρησιμεύει ως εγχώριο, νορβηγικό κέντρο της ιστορίας.

Αλλά δεν υπάρχει πραγματικό χωριό ή πόλη που ονομάζεται Kattegat στη Νορβηγία, και όσο γνωρίζει κάποιος, δεν υπήρξε ποτέ. Αυτό το πελώριο σκανδιναβικό όνομα συνδιορίστηκε για τη σειρά, και το ίδιο το χωριό γυρίστηκε στη θέση του στην κομητεία Wicklow της Ιρλανδίας.

Το πραγματικό Kattegat

Αλλά ποιο είναι το πραγματικό Kattegat; Δεν είναι ένα χωριό στη Νορβηγία, αλλά ένας μικρός κόλπος στη νότια Σκανδιναβία. Βρίσκεται ανάμεσα στη δυτική χερσόνησο της Δανίας στα δυτικά, στα νησιά της Δανίας στα Δανικά στενά στη νότια (θέση Κοπεγχάγης) και στη Σουηδία στα ανατολικά.

Το Kattegat μεταφέρει τα νερά της Βαλτικής Θάλασσας στο Skagerrak , το οποίο συνδέεται με τη Βόρεια Θάλασσα. Μερικές φορές ονομάζεται κόλπος Kattegat από τους ντόπιους.

Ένα στενό πέρασμα

Το όνομα προέρχεται από τα παλαιά ολλανδικά για "γάτα" και "τρύπα / λαιμό", μια παραδοχή ότι είναι μια πολύ στενή έξοδος της θάλασσας. Είναι γεμάτη από ρηχούς, βραχώδεις υφάλους και ρεύματα, και το νερό της είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να πλοηγηθείτε καθ 'όλη την ιστορία.

Το Kattegat έχει διευρυνθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και σήμερα το Kattegat έχει πλάτος 40 μίλια στο πιο στενό σημείο του. Μέχρι το 1784, όταν ολοκληρώθηκε το κανάλι του Πρεσβυτέρου, το Kattegat ήταν ο μόνος τρόπος να εισέλθει και να βγει από την περιοχή της Βαλτικής κατά μήκος της θάλασσας και έτσι κατέχει μεγάλη σημασία για ολόκληρη τη Βαλτική / Σκανδιναβική περιοχή.

Ναυτιλία και Οικολογία

Λόγω της προνομιακής της θέσης, η πρόσβαση και ο έλεγχος του Kattegat έχουν βραβευτεί πολύ και η δανική βασιλική οικογένεια ωφελήθηκε πολύ από την εγγύτητά της. Βλέπει βαριά θαλάσσια κυκλοφορία στη σύγχρονη εποχή και αρκετές πόλεις βρίσκονται στις ακτές της. Και έχει οικολογικά ζητήματα. Στη δεκαετία του 1970, το Kattegat χαρακτηρίστηκε θαλάσσια νεκρή ζώνη και η Δανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονται για τρόπους περιορισμού και αποκατάστασης των περιβαλλοντικών ζημιών. Το Kattegat ανήκει στην περιοχή ελέγχου των εκπομπών θείου της Βαλτικής Θάλασσας και στους αβαθείς υφάλους της, οι οποίοι αποτελούν τόπο ωοτοκίας για ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, και πολλά απειλούμενα πτηνά προστατεύονται στο πλαίσιο περιβαλλοντικών προσπαθειών που προσπαθούν να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα του Kattegat.