Την Ιρλανδία και τον εβραϊκό ταξιδιώτη

Οι πρακτικές μιας ιρλανδικής διαμονής για τους Εβραίους

Είστε Εβραίοι και θέλετε να ταξιδέψετε στην Ιρλανδία - και γιατί όχι; Δεν έχει σημασία το συγκεκριμένο λόγο για να κατευθυνθείτε προς το "Emerald Isle", θα μπορούσε να είναι επιχείρηση, η καθαρή απόλαυση περιηγήσεων στα αξιοθέατα ή ακόμα και μια επίσκεψη με την οικογένεια και τους φίλους. Σε γενικές γραμμές, δεν θα αντιμετωπίζετε σημαντικά προβλήματα στο δρόμο σας. Φυσικά, οι πρακτικές δυνατότητες να πάρεις άδεια για εκφόρτωση εξαρτώνται από το διαβατήριο που κρατάς, θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια μετανάστευσης και θεωρήσεων, ανεξάρτητα από τη φυλή ή τη θρησκεία.

Και ας είμαστε ειλικρινείς - εάν η πραγματική σας εθνικότητα (ή ο τρόπος ντύσιμο) είναι προφανώς διαφορετική, θα αναγνωριστεί αμέσως ως ξένος ("μη ιρλανδός υπήκοος" ή τουριστικός, ό, τι προτιμάτε). Και πάλι αυτό θα ισχύει για σχεδόν όλους σχεδόν παντού, οπότε γιατί χτύπησε ένα απλό γεγονός της ζωής από κάθε αναλογία;

Εδώ θα είμαστε πρακτικοί, και μέχρι στιγμής, και θα θέσουμε αρχικά μόνο μία ερώτηση - είναι προβληματική ή μπορεί καν να προταθεί καν να ταξιδέψει κανείς προς και στην Ιρλανδία ως Εβραίος;

Ταξιδεύοντας ως Ιουδαίος στην Ιρλανδία - μια σύνοψη

Ένα πράγμα πρέπει να δηλωθεί με σαφήνεια - η απλή ύπαρξη ενός Εβραίου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει οποιαδήποτε πρακτική πτυχή των διακοπών στην Ιρλανδία. Εκτός αν εσείς ο ίδιος επιλέγετε να αφήσετε τις πεποιθήσεις σας να επηρεάσουν τα ταξίδια σας. Το να είσαι Εβραίος καθαυτό δεν θα σας ξεσηκώσει σε ένα πλήθος. Είναι πάντα η εθνικότητά σας, το ύφος της ένδυσης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, το χτένισμα που θα παρατηρήσετε, αν όχι καθόλου.

Και πάλι είναι αυτονόητο ότι αυτό είναι το ίδιο με όλους που παρεκκλίνουν από τον ισχύοντα κανόνα. Όταν το εξωτερικό κέλυφος αναμειγνύεται καλά, κανείς δεν δίνει πραγματικά μια σκέψη για τον εσωτερικό εαυτό ενός άλλου ατόμου.

Σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκαιο, δεν επιτρέπεται καμία διάκριση σε βάρος κάποιας εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας, οπότε η αντιμετώπιση των αρχών που είναι Εβραίοι δεν πρέπει να αποτελεί παράγοντα.

Δεν θα αντιμετωπίζετε γενικά διαφορετικά από τους χριστιανούς, τους μουσουλμάνους, τους βουδιστές ή αυτούς που ακολουθούν τον Richard Dawkins.

Αλλά πρέπει να τεθεί ένα ερώτημα - είναι πιθανό ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσετε προκατάληψη και επιθετική συμπεριφορά; Ίσως ίσως σε μια μικρότερη κλίμακα από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες, αλλά αυτό που σύντομα θα συνειδητοποιήσετε είναι ότι οι άνθρωποι γενικά δεν γνωρίζουν πολλά για τους Εβραίους και την εβραϊκή πίστη. Μια βασική, μάλλον σκανδαλώδης ιδέα μπορεί να κυριαρχεί, αλλά η αληθινή γνώση είναι σπάνια. Υπάρχει επίσης η τάση να εξισώνονται γρήγορα η εβραϊκή πίστη, ο σιωνισμός και το κράτος του Ισραήλ. Με λίγα λόγια, όταν οι Ιρλανδοί λαοί μιλάνε για τους "Εβραίους", δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος τι σημαίνουν πραγματικά.

Συνοψίζοντας: θα πρέπει να επισκεφθείτε την Ιρλανδία ως Εβραίο; Ναι, αν χρειάζεστε ή θέλετε. Και αν κάποιος είναι ειλικρινής, μπορεί να υπάρχουν πολλές χώρες λιγότερο επιθυμητές να ταξιδέψουν. Πηγαίνετε ... και απολαύστε την επίσκεψή σας.

Ιρλανδικά καταλύματα από εβραϊκή προοπτική

Εκτός από λίγους συνιστώμενους παροχείς καταλυμάτων που εμφανίζονται στις σελίδες της ιρλανδικής εβραϊκής κοινότητας, όλοι κοντά στο shul του Δουβλίνου, θα παραμείνετε στις δικές σας συσκευές. Και η επιλογή σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές σας ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας. Η κράτηση δωματίων μέσω του διαδικτύου είναι εύκολη, αλλά ίσως να μην είναι τόσο καλή αφού τα δείτε.

Αν ανησυχείτε για οποιαδήποτε πτυχή, ίσως είναι καλή ιδέα να ζητήσετε συμβουλές από άλλους Εβραίους ... αν και οι πιθανότητες είναι ελαφρώς στοιβαγμένες εναντίον σας, τόσο πιο συγκεκριμένες γίνονται οι ερωτήσεις σας, λόγω του σχετικά χαμηλού αριθμού Εβραίων που ζουν ή που επισκέπτονται Ιρλανδία.

Μπορεί να θέλετε να γνωρίζετε ότι η ανοιχτή απεικόνιση των χριστιανικών θρησκευτικών συμβόλων είναι κοινή - ειδικά σε ιδιωτικά καταλύματα, όπου οποιοσδήποτε αριθμός σταυρών μπορεί να κοσμούν τους τοίχους. Εάν αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα για εσάς, η Ιρλανδία γενικά ίσως να μην είναι το μέρος που θα επισκεφθείτε.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε, ωστόσο, είναι η κράτηση διαμονής με πρωινό ...

Ιρλανδικό φαγητό - είναι αυτό πραγματικά Kosher;

Σε γενικές γραμμές - όχι! Εάν θέλετε να ξεκινήσετε την ιρλανδική μέρα με έναν τυπικό ιρλανδικό τρόπο, ίσως να επανεξετάσετε αυτή την ιδέα γρήγορα ως Εβραϊκός ταξιδιώτης.

Η τοποθέτηση σε ένα πλούσιο ιρλανδικό πρωινό σίγουρα δεν συνιστάται, καθώς πιθανότατα θα συμπεριλάβει τα λουκάνικα χοιρινού κρέατος και τα ραπανάκια μπέικον. Και ακόμα κι αν σας προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις για χορτοφάγους, ίσως να μην είστε σίγουροι για το λίπος που τηγανίζονται ... το kosher δεν είναι πραγματικά μια λέξη που χρησιμοποιείται στην ιρλανδική κουζίνα, πόσο μάλλον μια έννοια κατανοητή.

Κανόνας 1 - Ποτέ μην παραγγείλετε ένα μαγειρεμένο πρωινό από το ράφι. Συζητήστε με τον ιδιοκτήτη ή τον σεφ. Μπορεί να σας προσφέρονται πραγματικές εναλλακτικές λύσεις με τη μορφή δημητριακών, φρέσκων φρούτων, ψαριών. Αλλά εξηγήστε τα βασικά του kashrut ... ή μπορείτε να βρείτε τις γαρίδες που προστίθενται στο ψάρι σας ως ειδική θεραπεία.

Όσον αφορά τα τρόφιμα kosher στην Ιρλανδία γενικά - εδώ είναι τα κακά νέα: δεν θα βρείτε πραγματικά καταστήματα τροφίμων που προσφέρουν προϊόντα kosher, εκτός από το Δουβλίνο (το SuperValu κοντά στη συναγωγή έχει μερικά kosher τρόφιμα). Για να βοηθήσουμε τους Εβραίους ταξιδιώτες και τους μετανάστες, ένας βασικός κατάλογος kosher τροφίμων είναι επίσης διαθέσιμος από την ιστοσελίδα της Ιρλανδικής Εβραϊκής Κοινότητας . Υπάρχουν επίσης κάποιες πληροφορίες σχετικά με το kosherireland.com, που παρέχει επίσης μια υπηρεσία τροφοδοσίας glatt kosher .

Ορισμένα "εθνοτικά" ή "ειδικευμένα" καταστήματα τροφίμων μπορούν επίσης να αποθεματοποιήσουν το περίεργο κομμάτι των προϊόντων kosher, που συνήθως εισάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και μπορεί να μην αξίζει τον κόπο να κυνηγούν εκείνες κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, να κολλήσουν στα φρούτα και τα λαχανικά. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι τα καταστήματα τροφίμων halal που εξυπηρετούν την μουσουλμανική κοινότητα στην Ιρλανδία (βασικοί κατάλογοι καταστημάτων μπορούν να βρεθούν στο zabihah.com). Και τελικά υπάρχει πάντα μια εναλλακτική λύση - πηγαίνετε χορτοφάγος κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Λατρεύοντας ως Εβραίος στην Ιρλανδία

Εάν δεν είστε προσκεκλημένοι σε ιδιωτικό σπίτι ή παρόμοιο, θα κολλήσετε - αυτήν τη στιγμή μόνο το Δουβλίνο και το Μπέλφαστ έχουν πλήρως λειτουργικές συναγωγές. Δείτε τις ιστοσελίδες για την εβραϊκή κοινότητα του Μπέλφαστ και την ιρλανδική εβραϊκή κοινότητα για περισσότερες λεπτομέρειες.

Στάσεις προς τους Εβραίους στην Ιρλανδία

Θα μπορούσε να είναι μια πολύ γενικευμένη γενίκευση ... αλλά οι περισσότεροι Ιρλανδοί άνθρωποι δεν θα είχαν ποτέ (τουλάχιστον συνειδητά) συναντήσουν έναν Εβραίο και πολλοί θα αγνοούσαν ότι υπάρχει (πολύ μικρή) εβραϊκή κοινότητα στην Ιρλανδία. Ναι, όλοι έχουν ακούσει για το shoah (γνωστό αποκλειστικά ως το ολοκαύτωμα), αλλά αυτό θα ήταν γι 'αυτό. Εκτός από εκείνη την παλιά ιστορία ότι «οι Εβραίοι σκότωσαν τον Χριστό». Και το 1904 το Πογκρόμ του Λίμερικ ξεκίνησε από έναν καθολικό ιερέα που ανακατεύει την παλιά βλάβη του αίματος.

Διαφορετικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Δεν είναι πραγματικά, αν και ένας εβραϊκός επισκέπτης θα μπορούσε να το διασκεδάσει (ή να επιδεινώσει) πώς οι ιρλανδοί κρατούν κατά καιρούς την εβραϊκή ιστορία (ξεκινώντας με την εφεύρεση της « ιρλανδικής διασποράς » και καταλήγοντας σε πολύ ατυχείς συγκρίσεις μεταξύ της κατάστασης των καθολικών στη Βόρεια Ιρλανδία και κατάσταση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος). Και (όχι μόνο) ως Εβραίος ίσως κάποιες φορές να αρχίσετε να προκαλέσετε προκαταλήψεις που θα μπορούσαν να προέλθουν απευθείας από τα "Πρωτόκολλα των Πρεσβυτέρων της Σιών", ή ένα περιστασιακό θαυμασμό του Χίτλερ που επεκτείνεται ακόμη και στο κομμάτι .

Υπάρχει αντισημιτισμός στην Ιρλανδία;

Ναι - καθώς υπάρχει αντισημιτισμός σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε διαφορετικό βαθμό και όχι απαραίτητα ως κυρίαρχη επιρροή. Ο περιστασιακός αντισημιτισμός από (γενικά) αήττητους ανθρώπους μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τα πιο μορφωμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν έναν πιο εκλεπτυσμένο, όχι πραγματικά απτό αντισημιτισμό. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία του ιρλανδικού πληθυσμού δεν θα είναι "αντισημιτικό" ως τέτοιο. Ανυπόμονα κατά περιόδους, αλλά όχι από κακόβουλη πρόθεση.

Τώρα αυτό εξαρτάται από το πώς ορίζετε τον αντισημιτισμό.

Όπως είπαμε προηγουμένως, υπάρχει μια τάση να μοιράζονται τα πάντα μαζί - το κράτος του Ισραήλ, ο Σιωνισμός και η εβραϊκή πίστη μερικές φορές θεωρούνται εναλλάξιμα. Όχι μόνο από τους εθνικούς, αλλά και από τους ίδιους τους Εβραίους. Ως Εβραίος επισκέπτης, μπορεί να συναντήσετε πολύ φωνητικούς υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους και πολύ έντονη κριτική για την ισραηλινή πολιτική. Είναι αυτό το αντισημιτικό από μόνο του; Αυστηρά μιλώντας δεν είναι, καθώς υπάρχει ανάγκη να γίνει διάκριση ανάμεσα στην κριτική ενός εθνικού κράτους και στη γενική μη αποδοχή μιας θρησκείας (ας μην συζητήσουμε το γεγονός ότι δεν είναι όλοι οι Semites εδώ Εβραίοι).

Αυτές οι Ισραηλινές και Παλαιστινιακές Σημαίες στη Βόρεια Ιρλανδία ...

Θα πρέπει να ταξιδέψετε στη Βόρεια Ιρλανδία και να συμβεί να έρθετε πάνω στις πιο σκηνοθετικές συνοικίες ... μην ανησυχείτε πολύ όταν βλέπετε ξαφνικά παλαιστινιακές ή ισραηλινές σημαίες που κοσμούν φωτιστικά.

Δεν πρόκειται για κάποια παράξενη ειρηνευτική πρωτοβουλία (οι σημαίες δεν παρουσιάζονται ποτέ μαζί ούτως ή άλλως), αυτή είναι μια πολύ απελπισμένη προσπάθεια εξισορρόπησης των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής με τα προβλήματα της Βόρειας Ιρλανδίας. Ή μια προσπάθεια για διεθνή αλληλεγγύη. Ή ανόητη στάση. Για να περιορίσετε μια μακρά ιστορία σύντομη - οι Ρεπουμπλικανοί πετάνε περιστασιακά την παλαιστινιακή σημαία από την αλληλεγγύη και δείχνουν ότι είναι τόσο καταπιεσμένοι όσο αυτοί. Οι πιστούς, λοιπόν, σε ένα αντανακλαστικό γόνατο, πετούν την ισραηλινή σημαία από καθαρή αντιπολίτευση και ίσως να υπονοούν ότι τους αρνούνται την υποσχεθείσα γη τους και είναι τελικά ο λαός του Θεού.

Αγνοήστε το ... Έχω σταματήσει από καιρό να προσπαθώ να κατανοήσω τις πιο εξωτικές πτυχές της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Μια σύντομη ιστορία της Ιρλανδίας και των Εβραίων

Η παλαιότερη αναφορά στους Ιουδαίους στην Ιρλανδία μπορεί να βρεθεί χρονολογημένη στο έτος 1079 - το ιστορικό ρεκόρ ότι «πέντε Εβραίοι ήρθαν» στον βασιλιά του Μίνστερ, μόνο για να καταγράψουν αμέσως ότι «τους εστάλησαν πάλι στη θάλασσα». Περίπου έναν αιώνα αργότερα, ο Αγγλό Norman Strongbow προχώρησε στη "βοήθεια" ενός Ιρλανδού βασιλιά, κατακτώντας αποτελεσματικά μεγάλα τμήματα της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο τυχοδιώκτης έλαβε οικονομική βοήθεια από τον "Josce Jew of Gloucester" σε αυτή την υπόθεση. Λίγο αργότερα, άλλα αποδεικτικά στοιχεία για την εβραϊκή εμπλοκή στην κατάκτηση είναι σκανδαλώδη, ονόματα όπως "ο Ιωσήφ ο γιατρός", αλλά αυτό είναι πραγματικά όλα.

Το 1232 φαίνεται ότι υπήρξε μια εβραϊκή κοινότητα στην Ιρλανδία - μια επιχορήγηση από τον βασιλιά Ερρίκο ΙΙΙ αναφέρει ρητά «την επιμέλεια του ιουδαϊσμού του βασιλιά στην Ιρλανδία». Και πάλι, υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία που είναι ανυπολόγιστα.

Μόνο στα τέλη του 15ου αιώνα δημιουργήθηκε ένας μόνιμος εβραϊκός οικισμός - οι Εβραίοι απεσταλμένοι από την Πορτογαλία εγκαταστάθηκαν στη νότια ακτή της Ιρλανδίας, ενώ αργότερα εκλέχτηκε αργότερα ως Δήμαρχος του Youghal (1555) ο William Annyas. Η μία ακμάζουσα κοινότητα ήταν, ωστόσο, το Δουβλίνο - την εποχή του Γουλιέλμου Γ. Ήταν σίγουρα ενεργό. Στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα περίπου 200 Εβραίοι κατοικούσαν στο Δουβλίνο, δημιουργήθηκε ένα νεκροταφείο και οι μικρότερες κοινότητες (συχνά μόνο κάτοικοι οικογένειες, η αλήθεια λέγεται, εγκαταστάθηκαν εκτός του Δουβλίνου).

Μέχρι το 1871 ο εβραϊκός πληθυσμός της Ιρλανδίας υπολογιζόταν ως 258, αυξανόμενος σε 453 με δέκα χρόνια - κυρίως λόγω της μετανάστευσης από την Αγγλία ή τη Γερμανία. Αργότερα, η μετανάστευση από την Ανατολική Ευρώπη αυξήθηκε (κυρίως λόγω της ρωσικής αντισημιτικής πολιτικής), το 1901 ο αριθμός των Εβραίων στην Ιρλανδία εκτιμάται ότι είναι 3.771, το 1904 ήδη 4.800.

Ένα αντισημιτικό μποϋκοτάζ στο Λίμερικ αποτελούσε μέρος της αντιπαλότητας αυτή τη στιγμή - έγινε γνωστό ως το Πογκρόμ του Λίμερικ, οι φλόγες του οποίου εξαπλώθηκαν από τον φονταμενταλιστικό πατέρα John Creagh του Redemptorist Order. Το αντι-εβραϊκό συναίσθημα ήταν χαμηλός-κλειδί τις περισσότερες φορές, με αρκετούς Εβραίους να επιτυγχάνουν την επιτυχία να γίνει μέρος της καθιερωμένης τάξης στην Ιρλανδία. Ονόματα όπως ο ναυπηγός Wolff στο Μπέλφαστ, ο πολιτικός (και ο εθελοντής του IRA) Briscoe και ο δήμαρχος Goldberg του Κορκ έρχονται στο μυαλό.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Shoah , η Ιρλανδία (με εξαίρεση τον Βορρά, προφανώς) καθόταν σταθερά στο φράκτη - περιστασιακά κλόνισε επικίνδυνα τη μία πλευρά. Μόνο περίπου τριάντα Εβραίοι πρόσφυγες έγιναν αποδεκτοί στην Ιρλανδία. Και ακόμη και αυτά δεν ήταν απολύτως ασφαλή, όπως έδειξε μια περίφημη ομιλία του TD Oliver J. Flanagan το 1953 - ήταν όλοι για τη "διέλευση των Εβραίων από τη χώρα".

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο εβραϊκός πληθυσμός της Ιρλανδίας ανήλθε σε περίπου 5.500, κατόπιν έπεσε πάλι σε πτώση (πολλοί μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στο Ισραήλ). Μόνο κατά τη διάρκεια των ετών της Κέλτικης Τίγρης παρατηρήθηκε μια νέα εισροή Εβραίων.

Περισσότερες πληροφορίες για Εβραίους ταξιδιώτες στην Ιρλανδία

Εβραίοι ταξιδιώτες που κατευθύνονται προς την Ιρλανδία μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες επικοινωνώντας άμεσα με την Εβραϊκή κοινότητα: