Εξερευνώντας την περιοχή κρασιού Languedoc της Γαλλίας

Κάντε μια περιήγηση στο υποτιμημένο γαλλικό κρασί Languedoc Roussillon

Η περιοχή Languedoc είναι ένας τεράστιος παραγωγός γαλλικού κρασιού και αποτελείται από περισσότερο από το ένα τρίτο της έκτασης αμπελώνων ολόκληρης της χώρας.

Μπορείτε να πάρετε πολύ μεγαλύτερο κτύπημα για το δολάριό σας με τα κρασιά Languedoc από πολλά άλλα παρόμοιας ποιότητας, καθώς αυτή η περιοχή παράγει ένα μεγάλο μέρος των επιτραπέζιων οίνων της Γαλλίας ή των καραμελών , και τα περισσότερα από τα κρασιά της Γαλλίας ή το vin de pays . Είναι ένας ιδανικός προορισμός για περιήγηση στη γαλλική αμπελουργική χώρα, επισκέψεις σε αμπελώνες για γευστικές δοκιμές ή απλά για να απολαύσετε ένα ποτήρι σε ένα μπαρ ή στη βεράντα ενός καφέ πεζοδρόμιο.

Με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ή μια ομάδα εκδρομών, είναι απλό να κάνετε μια ξενάγηση στη χώρα κρασιού του Languedoc. Η καλύτερη μέθοδος είναι να επιλέξετε ένα ή δύο από τα πολλά περιφερειακά κρασιά και να οδηγείτε γύρω από αυτήν την περιοχή. Δεν μπορείτε να χάσετε τα αμπέλια. Τα αμπέλια με σταφύλια στρώνουν το τοπίο σε όλη την περιοχή.

Ως ενδιαφέρουσα σημείωση, ο Limoux ισχυρίζεται ότι ήταν το πραγματικό σημείο όπου εφευρέθηκε το αφρώδες κρασί και οι ντόπιοι λένε ότι ο περίφημος Dom Perignon πέρασε από το χωριό στο δρόμο του προς την Champagne και απλώς έκλεψε την ιδέα. Μέχρι σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το θαυμάσιο αφρώδες κρασί της Limoux, που ονομάζεται Blanquette.

Η γαλλική κυβέρνηση ρυθμίζει την ονομασία εξαιρετικών οίνων ως "ονομασία προέλευσης ελέγχου" ή ονομασία προέλευσης, με απαιτήσεις όσον αφορά τις μεθόδους καλλιέργειας, τις αποδόσεις και διάφορα άλλα πρότυπα. Οι υπάλληλοι εκτελούν δοκιμές γευσιγνωσίας για να βεβαιωθούν ότι αυτά τα κρασιά είναι υψηλής ποιότητας.

Το Languedoc διαθέτει δέκα εδάφη "AOC" και το γραφείο " Vin AOC de Languedoc " τις περιγράφει ως εξής:

Corbières Wine Territory

Αυτό παράγεται σε Carcassonne , Narbonne, Perpignan , και Quillan, που χαρακτηρίζει τα νεαρά κρασιά που έχουν γεύση φραγκοστάφυλου ή βατόμουρου. Ενενήντα τέσσερα τοις εκατό από αυτά τα κρασιά είναι κόκκινα. Τα πιο ώριμα κρασιά έχουν νότες μπαχαρικών, πιπέρι, γλυκόριζα και θυμάρι.

Τα κόκκινα είναι ισχυρά, με αρώματα από παλιό δέρμα, καφέ, κακάο και παιχνίδι.

Οι ποικιλίες Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan και Cinsault χρησιμοποιούνται για τα κόκκινα και ροζέ κρασιά. Το Grenache Blanc, το Bourboulenc, το Maccabeu, η Marsanne και η Roussanne χρησιμοποιούνται για τα λευκά κρασιά.

Côteaux du Languedoc Wine

Αυτό φιλοξενεί τα παλαιότερα αμπέλια στη Γαλλία, που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου από το Narbonne στα δυτικά μέχρι το Camargue στα ανατολικά και μέχρι τους πρόποδες του Montagne Noire και των Cévennes.

Τα κόκκινα κρασιά είναι βελούδινα και κομψά, με νότες βατόμουρου, μαύρης σταφίδας, μπαχαρικών και πιπέρι. Μόλις γερνούν, τα κρασιά αναπτύσσουν σημειώσεις από δέρμα, δάφνη και μυρωδιές από τα γαρύγγα (cade, juniper, θυμάρι και δεντρολίβανο). Οι ποικιλίες σταφυλιών περιλαμβάνουν τα Grenache, Syrah και Mourvèdre.

Ωστόσο, το Côteaux de Languedoc θα καταργηθεί σταδιακά το 2017

Κρασιά Minervois

Τα κρασιά αυτά παράγονται σε περιοχή που οριοθετείται από το Canal du Midi στα νότια και το Montagne Noire στα βόρεια, που εκτείνεται από Narbonne έως Carcassonne.

Τα νεαρά κρασιά είναι καλά δομημένα και κομψά, με αρώματα από μαύρη σταφίδα, βιολέτα, κανέλα και βανίλια. Μόλις γερνούν, εμφανίζουν χαρακτηριστικά δέρματος, ζαχαρωμένα φρούτα και δαμάσκηνα. Έχουν μεταξένιες τανίνες και είναι γεμάτες και μακριά στον ουρανίσκο.

Τα κόκκινα κρασιά παράγονται από Syrah, Mourvèdre, Grenache, Carignan και Cinsault.

Τα λευκά παράγονται από την Marsanne, Roussanne, Maccabeu, Bourboulenc, Clairette, Grenache, Vermentino και Μοσχάτο με μικρά μούρα.

Άγιος Κινικός Οίνος

Παραγόμενα βόρεια του Béziers στους πρόποδες των βουνών Caroux και Espinouse, τα κρασιά αυτά χρησιμοποιούν τα σταφύλια Grenache, Syrah και Mourvèdre, Carignan, Cinsault και Lladoner Pelut.

Τα νέα κρασιά Saint Chinian έχουν καλή δομή και νότες βάλσαμου, μαύρης σταφίδας και μπαχαρικών. Τα πιο ώριμα κρασιά αναπτύσσουν σύνθετα αρώματα κακάου, φρυγανιάς και φρούτων.

Faugères Wine

Στα βόρεια του Béziers και του Pézenas, η περιοχή αυτή παράγει νεαρά κρασιά καλά δομημένα αλλά εύπλαστα, με ορυκτά νότα και αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, γλυκόριζας και μπαχαρικών. Αυτοί οι οίνοι έχουν χαμηλή οξύτητα και έχουν κομψές και εκλεπτυσμένες τανίνες.

Μετά την ωρίμανση για 12 μήνες, οι μεταξένες τανίνες ενισχύονται περαιτέρω από τις νότες δέρματος και γλυκόριζας.

Syrah, Grenache, Mourvèdre, Carignan και Cinsault είναι οι ποικιλίες σταφυλιών.

Fitou κρασί

Αυτό αναπτύσσεται σε εννέα κοινότητες στο νότιο Languedoc: σπήλαια, Fitou, Lapalme, Leucate, Treilles, Cascatel, Paziols, Tuchan και Villeneuve. Αποκλειστικά ένα κόκκινο κρασί που παράγει AOC, αυτά είναι ισχυρά κρασιά με πολύπλοκα και πλούσια αρώματα βατόμουρου, βατόμουρου, πιπεριού, δαμάσκηνων, φρυγμένων αμυγδάλων και δέρματος.

Το κρασί του Clairette du Languedoc

Αυτό το πιστοποιητικό παραγωγής παράγει αποκλειστικά λευκό κρασί της ποικιλίας αμπέλου Clairette. Διαθέτει νεαρά κρασιά με νότες από φρούτα πάθους, γκουάβα και μάνγκο, καθώς και ώριμα κρασιά με νότες καρυδιού και μαρμελάδας. Τα γλυκά κρασιά έχουν κυρίαρχη γεύση μελιού και ροδάκινου.

Limoux κρασί

Ακριβώς νότια του Carcassonne, η περιοχή αυτή παράγει αφρώδεις οίνους. Τα αφρώδη κρασιά "Méthode Ancestrale Blanquette" έχουν νότιες ανθοδέσμες βερίκοκου, ακακίας, μοσχοκάρυδου, μήλου και ροδάκινου. Τα λευκά κρασιά Limoux έχουν μια λεπτή νότα βανίλιας και είναι φρέσκα, δομημένα κρασιά.

Cabardès Wine

Με έξι ποτάμια που αρδεύουν τις πλαγιές του, αυτή η περιοχή κρασιού στηρίζει το Montagne Noire και έχει θέα στην πόλη του Carcassonne. Η προσεκτική ανάμειξη των δύο κύριων οικογενειών των ποικιλιών σταφυλιών δίνει οίνους που είναι ισορροπημένοι και σύνθετοι, με τα κόκκινα φρούτα, τη φινέτσα και τη ζωντάνια των ποικιλιών του Ατλαντικού και τον πλούτο, την πληρότητα και την έντονη ομαλότητα των μεσογειακών ποικιλιών.

Το κρασί του Μαλαφέρ

Οριοθετημένη στα βόρεια από το Canal du Midi και ανατολικά από τον ποταμό Aude σε ένα τρίγωνο μεταξύ Carcassonne, Limoux και Castelnaudary, αυτό το AOC παράγει νεαρούς οίνους με αρώματα κόκκινων φρούτων, φραουλών, κερασιών και μερικές φορές μαύρης σταφίδας. Τα παλαιότερα κρασιά έχουν σημειώσεις από φρυγανιές και ζαχαρωμένα φρούτα, δαμάσκηνα και σύκα.