Μαθητευόμενος, αρχάριος και περιορισμένοι οδηγοί στην Ιρλανδία

Σύντομη εισβολή στο ιρλανδικό σύστημα άδειας οδήγησης

Ακριβώς τι σημαίνουν αυτά τα αυτοκόλλητα με ένα κόκκινο L, N ή R σε αυτά όταν τα ιρλανδικά αυτοκίνητα τα δείχνουν; Λοιπόν, έχετε συναντήσει έναν οδηγό L, έναν οδηγό N ή έναν οδηγό R. Κατά την οδήγηση μέσω της Ιρλανδίας , θα δείτε τα αυτοκίνητα που φέρουν ειδικές πινακίδες (στην πραγματικότητα ένα μεγάλο αυτοκόλλητο) - που ονομάζονται πλάκες L, πλάκες N ή πλάκες R. Αυτές είναι (ή τουλάχιστον πρέπει να είναι) μια προειδοποίηση προς εσάς. Ότι οι οδηγοί δεν μπορούν να εμπιστευτούν τις συνηθισμένες βέλτιστες πρακτικές.

Ένα σημάδι για τους άλλους οδηγούς ότι το αυτοκίνητο αυτό χειρίζεται κάποιος που δεν είναι αρκετά ικανός ακόμη: περιμένετε την περιστασιακή ακανόνιστη οδήγηση, ακόμη και να περιμένετε την αναστατωμένη βραδύτητα. Επειδή υπάρχει πίσω από το τιμόνι ένας αρχάριος.

Αλλά ποιος είναι ο πραγματικός, νομικός σκοπός αυτών των πινακίδων; Με λίγα λόγια, εντοπίζουν νέους οδηγούς στον κόσμο, επιβάλλοντας ταυτόχρονα σε αυτούς (και υπενθυμίζοντάς τους) ειδικούς κανόνες. Δεν είναι εθελοντικά μέτρα, αλλά απαιτούνται από το νόμο. Και είναι καλύτερα, δεν χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Εδώ λοιπόν μπορείτε να περιμένετε τα οχήματα που φέρουν πινακίδες L-, N- ή R στην Ιρλανδία:

L-πλάκες - οδηγός μαθητών

Οποιοσδήποτε οδηγός δεν έχει ακόμη πλήρη άδεια οδήγησης πρέπει να παρουσιάζει εμφανώς μια πινακίδα τύπου L - προσαρτημένη στο όχημα ή (στην περίπτωση μοτοσικλετών) σε κίτρινη πινακίδα. Αυτό υποδηλώνει σε άλλους χρήστες του οδικού δικτύου ότι ο οδηγός δεν διαθέτει πλήρη άδεια και εξακολουθεί να μαθαίνει να οδηγεί.

Ενώ οι μοτοσικλετιστές μπορούν να είναι μόνο στο δρόμο, οι οδηγοί μαθητών σε άλλα οχήματα πρέπει πάντοτε να συνοδεύονται από οδηγό πλήρως αδειοδοτημένο (ισχύουν ορισμένοι κανόνες, οι νέοι ειδικοί οδηγοί δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις).

Και η πλάκα L πρέπει να αφαιρεθεί από το όχημα αν δεν οδηγείται από οδηγό μαθητευόμενου. Έτσι εάν βλέπετε έναν μοναχικό οδηγό σε ένα αυτοκίνητο που φέρει μια πινακίδα L, αυτός ή αυτή παραβιάζει το νόμο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Για παράδειγμα, οι οδηγοί L δεν επιτρέπεται να οδηγούν σε αυτοκινητόδρομους. Και στη Βόρειο Ιρλανδία, το γενικό όριο ταχύτητας για οχήματα που εμφανίζουν πλάκες L είναι 45 mph (72 km / h).

Το τελευταίο είναι πολύ κάτω από την κανονική ταχύτητα κυκλοφορίας στους περισσότερους δρόμους έξω από τις πόλεις, έτσι ώστε οι εκπαιδευόμενοι να τείνουν να συγκρατούν την κυκλοφορία - η πλάκα L είναι εκεί για να δικαιολογήσει αυτό και άλλοι οδηγοί θα πρέπει να έχουν αρκετούς εγκεφάλους για να μην παρενοχλούν τον οδηγό μαθητευόμενης. Κρατήστε την απόσταση σας, διατηρήστε την ηρεμία.

Η πινακίδα L είναι, πράγματι, κυρίως ένα σημάδι για άλλους οδηγούς. Ένα σημάδι λέγοντας "περιμένετε αργά, μερικές φορές ακανόνιστα, οδηγώντας". Ένα σημάδι λέγοντας "μην με πλήθος". Ένα σημάδι λέγοντας "Λυπάμαι πολύ, αλλά μαθαίνω ακόμα!"

Αν έχετε ένα αυτοκίνητο με πινακίδες L μπροστά σας, κρατήστε μεγαλύτερη απόσταση και προετοιμαστείτε για κάποιους ασυνήθιστους ελιγμούς. Να είστε ένας καλός οδηγός και να δώσετε στο δωμάτιο αυτό το άτομο να αναπνεύσει. Μην προκαλείτε τίποτα από την απομάκρυνση των θυρών, αναβοσβήνοντας τα φώτα σας και ούτω καθεξής.

Μια ιστορική εκδρομή

Ας ξεπεράσουμε λίγο - μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το σύστημα αδειοδότησης στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας αποτελούσε ένα χαμόγελο και το γέλιο του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης. Βασικά, επειδή δεν λειτούργησε και, στα άκρα του, επιβράβευσε τους οδηγούς για την αποτυχία του τεστ.

Στις παλαιότερες εποχές, θα μπορούσατε να υποβάλετε αίτηση για άδεια οδήγησης μόλις βρισκόσαστε σε κάποια ηλικία και έχετε πρόσβαση σε μηχανοκίνητο όχημα. Με αυτές τις δύο απαιτήσεις και για μια μικρή αμοιβή, πλησίασατε στη συνέχεια σε ένα τοπικό γραφείο δοκιμών και πήρατε το τεστ οδήγησης.

Αν περάσατε, σας παραδόθηκε άδεια οδήγησης. Εάν αποτύχατε, σας παρασχέθηκε προσωρινή άδεια οδήγησης. Και ξεκινήσατε πάλι, στους δρόμους, για να καταστρέψετε τον όλεθρο. Φυσικά, η προσωρινή άδεια διαρκούσε τόσο καιρό, οπότε χρειάστηκε να δοκιμάσετε ξανά τη δοκιμή οδήγησης λίγα χρόνια αργότερα. Και αν αποτύχατε πάλι ... σας παρέδωσαν μια άλλη προσωρινή άδεια. Και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής.

Για να πάρει ολόκληρο το σύστημα στα εξωτερικά όρια της γελοιοποίησης, η ιρλανδική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι αυτή η πρακτική παρήγαγε ολοένα και περισσότερες προσπάθειες για να πάρει μια πλήρη άδεια, με τη σειρά της να παράγει μια συσσώρευση δοκιμαστικών συναντήσεων και να επιβραδύνει τα πάντα στο γραφείο αδειοδότησης. Έτσι, με μια εμπνευσμένη κίνηση, εκδόθηκε μια «αμνηστία». Όλοι οι οδηγοί που απέδειξαν επανειλημμένα ότι δεν ήταν ικανοί να οδηγήσουν και οι οποίοι, παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν κατόρθωσαν να αυτοκτονήσουν (ή κάποιος άλλος) ενώ οδηγούσαν σε προσωρινή άδεια ...

χορηγήθηκε πλήρης άδεια. Η καθυστέρηση εκκαθαρίστηκε. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Μόνο για να ξεκινήσει πάλι ολόκληρο το σάπιο σύστημα - μέχρι μια σαρωτική μεταρρύθμιση στις αρχές του 21ου αιώνα. Αποκορύφωμα στα υποχρεωτικά μαθήματα οδήγησης από τον Απρίλιο του 2011.

N-Plates - Οδηγός αρχάριων

Αυτό είναι ένα καινούργιο πράγμα - οι οδηγοί που έδωσαν την πρώτη άδεια την 1η Αυγούστου 2014 ή μετά την 1η Αυγούστου 2014, πρέπει τώρα να εμφανίσουν N-πλάκες για μια περίοδο 2 ετών. Αυτά υποδηλώνουν "αρχάριους οδηγούς", οι οποίοι έχουν δείξει αρκετά ταλέντα για να τους χορηγηθεί άδεια, αλλά που βρίσκονται ακόμα σε απότομη καμπύλη μάθησης.

Διάκριση? Δεν είναι πραγματικά ... καθώς η έρευνα έχει επανειλημμένα δείξει ότι οι αρχάριοι οδηγοί είναι πιο πιθανό να σκοτωθούν κατά την οδήγηση κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών μετά τη δοκιμή τους, απλά λόγω της απειρίας και των ατυχημάτων που προκύπτουν από αυτά. Σχετική έρευνα αποδεικνύει ότι ένας από τους πέντε νέους οδηγούς θα καταρρεύσει τους πρώτους έξι μήνες μετά τη δοκιμή τους, ευτυχώς τα φτερά-μπαινς είναι το κύριο αποτέλεσμα. Ένας οδηγός γενικά θεωρείται ως "άπειρος" μέχρι να οδηγήσει ένα επιβλητικό 100.000 χιλιόμετρα (το οποίο, εάν οδηγείτε μόνο σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να πάρει μια καλή δεκαετία ή και περισσότερο).

Και πάλι, το N-plate υποδηλώνει την αρχική κατάσταση κυρίως σε άλλους οδηγούς και θα πρέπει να οδηγήσει σε έναν πιο εξετασμένο τρόπο προσέγγισης αυτών των οδηγών.

Σε αντίθεση με τους οδηγούς μαθητευόμενων, δεν υπάρχει απαίτηση για οδηγούς αρχαρίων να έχουν συνοδό οδηγό. Αλλά ένας οδηγός αρχάριος μπορεί να μην λειτουργήσει ως συνοδευτικός οδηγός για κάποιον που κατέχει άδεια μαθητευόμενου (έτσι δεν L- και N-πλάκες σε ένα όχημα, ποτέ). Και υπάρχει μια νόμιμη διαφορά όσον αφορά τα τροχαία αδικήματα - ένα χαμηλότερο κατώτατο όριο επτά σημείων ποινής που οδηγεί σε αυτόματη έκπτωση ισχύει για τους αρχάριους οδηγούς.

R-Plates - περιορισμένος οδηγός

Η πλάκα R χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη Βόρεια Ιρλανδία και είναι ουσιαστικά το ισοδύναμο της νέας πλάκας N στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Υπάρχουν κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εξορθολογισμό των πράξεων οδικής κυκλοφορίας και των δύο δικαιοδοσιών, κάτω από τις οποίες η πλάκα R θα καταργηθεί σταδιακά και θα αντικατασταθεί από την πλάκα N.

Μέχρι να γίνει αυτό, η πινακίδα R εξακολουθεί να είναι σε χρήση και υποχρεωτική αφού περάσει το τεστ οδήγησης για αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα, πρέπει να εμφανιστεί για ένα χρόνο από την ημερομηνία επιτυχίας της δοκιμής. Και πάλι, αυτό είναι κυρίως ένα μέσο για την αναγνώριση ενός άπειρου οδηγού σε άλλους οδηγούς.

Υπάρχει, ωστόσο, μία σημαντική διαφορά στις πλάκες Ν: η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα για κάθε όχημα που εμφανίζει πλάκες R είναι 45 mph (72 km / h), είτε το όχημα οδηγείται είτε όχι από έναν περιορισμένο οδηγό (οι πλάκες πρέπει να είναι μόνο στο όχημα εάν οδηγείται από έναν περιορισμένο οδηγό ούτως ή άλλως). Έτσι, όπως στην περίπτωση οδηγού μαθητή της Βόρειας Ιρλανδίας, ο περιορισμένος οδηγός δεν επιτρέπεται να πάει γρήγορα.

Ως Τουριστικός, πρέπει να ...;

Όχι ... εδώ και καιρό υπήρξε μια «έξυπνη ιδέα» από τους επισκέπτες της Ιρλανδίας να γεμίσουν ένα πιάτο L σε ένα όχημα που οδηγούσε ένας τουρίστας. Το σκεπτικό είναι ότι δεν χρησιμοποιούνται για την οδήγηση στα αριστερά και ούτω καθεξής, οι τουρίστες βασικά μαθαίνουν. Και ότι αυτό θα χρησιμεύσει επίσης ως προειδοποίηση σε άλλους οδηγούς. Και όλα αυτά είναι καλά τότε.

Αλλά δεν είναι, οι πλάκες L-, N- και R είναι νομικές απαιτήσεις, και έχουν επίσης ορισμένους όρους που τους επιβάλλονται, επιβάλλονται στους οδηγούς που όντως απαιτείται να τις χρησιμοποιούν. Αναφέρθηκαν αυτοκινητόδρομοι. Αναφέραμε περιορισμούς ταχύτητας. Ως τουρίστας, δεν μπορείτε να το έχετε με αμφότερους τους τρόπους - περιμένετε από άλλους οδηγούς να κοιτάξουν έξω για την ευημερία σας, στη συνέχεια να τους περάσουν κάνοντας 120 χλμ. / Ώρα στον αυτοκινητόδρομο.

Έτσι όχι, δεν είναι μια έξυπνη ιδέα. Και μπορεί να σας οδηγήσει σε λάθος πλευρά του νόμου. Αυτό σημαίνει - μην το κάνετε.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με οδικά θέματα στην Ιρλανδία

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οδήγηση στην Ιρλανδία από επίσημη άποψη, επισκεφθείτε την Εθνική Υπηρεσία Άδειας Οδηγού (Δημοκρατία της Ιρλανδίας), την Αρχή Οδικής Ασφάλειας (Δημοκρατία της Ιρλανδίας) ή τον κυβερνητικό ιστότοπο πληροφόρησης σχετικά με το Motoring στη Βόρειο Ιρλανδία.

Η ιστοσελίδα Roadwatch της Automobile Association (Traffic News) και το AA Routeplanner είναι επίσης πολύτιμοι πόροι για τον προγραμματισμό οποιουδήποτε ταξιδιού στην Ιρλανδία.