Πού είναι η Παπούα;

Η Παπουασία στην Ινδονησία μπορεί να είναι το σπίτι σε πολλές μη αυτόνομες γηγενείς ομάδες

Πολλοί άνθρωποι συχνά ρωτούν: "Πού είναι η Παπούα;"

Για να μην συγχέεται με το ανεξάρτητο έθνος της Παπούα Νέας Γουινέας, η Παπούα είναι στην πραγματικότητα μια επαρχία της Ινδονησίας στη δυτική πλευρά της νήσου Νέας Γουινέας. Η δυτική πλευρά της Ινδονησίας της Νέας Γουινέας είναι σκαλισμένη σε δύο επαρχίες: την Παπούα και τη Δυτική Παπούα.

Η χερσόνησος του κεφαλιού του πτηνού, γνωστή και ως χερσόνησος Doberai, βγαίνει από το βορειοδυτικό τμήμα της Νέας Γουινέας.

Το 2003, η κυβέρνηση της Ινδονησίας άλλαξε το όνομα από τη Δυτική Irian Jaya στη Δυτική Παπούα. Πολλοί από τους αδιάλλακτους πληθυσμούς του κόσμου πιστεύεται ότι κρύβονται τόσο στην Παπούα όσο και στη Δυτική Παπουασία.

Παρόλο που η Παπούα είναι επαρχία της Ινδονησίας και ως εκ τούτου θεωρείται πολιτικό τμήμα της Νοτιοανατολικής Ασίας , η γειτονική Παπουασία-Νέα Γουινέα θεωρείται ότι βρίσκεται στη Μελανησία και ως εκ τούτου μέρος της Ωκεανίας.

Η Παπούα είναι η ανατολικότερη επαρχία της Ινδονησίας καθώς και η μεγαλύτερη. Η τοποθεσία της Παπούα μπορεί να περιγραφεί περίπου ως βόρεια της Αυστραλίας και νοτιοανατολικά των Φιλιππίνων. Το Ανατολικό Τιμόρ (Τιμόρ-Λέστε) βρίσκεται νοτιοδυτικά της Παπούα. Το νησί Γκουάμ βρίσκεται πολύ βόρεια.

Η πρωτεύουσα της Παπούα είναι η Jayapura. Σύμφωνα με μια απογραφή του 2014, η επαρχία φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα.

Το Κίνημα Ανεξαρτησίας στην Παπούα

Λόγω του μεγέθους και της απόστασης του Παπούα, η διακυβέρνηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ινδονησίας ενέκρινε την περαιτέρω σκάλισμα της Παπούα σε δύο επιπλέον επαρχίες: την Κεντρική Παπούα και τη Νότια Παπούα.

Ακόμη και η Δυτική Παπούα θα χαραχθεί σε δύο, δημιουργώντας μια νοτιοδυτική επαρχία της Παπούα.

Η μεγάλη απόσταση από τη Τζακάρτα και οι εθνοτικές διαφορές έδωσαν τη θέση τους σε ένα ισχυρό κίνημα ανεξαρτησίας στην Παπούα. Η αποκαλούμενη σύγκρουση στην Παπούα συνεχίζεται από την ολλανδική αριστερά το 1962 και έχει ως αποτέλεσμα βίαιες συγκρούσεις και βία.

Οι ινδονησιακές δυνάμεις στην περιοχή έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την κάλυψη της περιττής βίας με την άρνηση εισόδου σε ξένους δημοσιογράφους. Για να επισκεφθείτε την Παπούα, οι ξένοι ταξιδιώτες πρέπει να λάβουν εκ των προτέρων άδεια ταξιδιού και να κάνουν check in με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες σε κάθε σημείο που επισκέπτονται. Διαβάστε περισσότερα για ασφαλή ταξίδια στην Ασία .

Φυσικοί πόροι στην Παπούα

Η Παπούα είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, προσελκύοντας δυτικές εταιρείες - μερικές από τις οποίες κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύονται την περιοχή για πλούτο.

Το ορυχείο Grasberg - το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο στον κόσμο και το τρίτο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού - βρίσκεται κοντά στο Puncak Jaya, το υψηλότερο βουνό της Παπούα. Το ορυχείο, το οποίο ανήκει στην Freeport-McMoRan με έδρα την Αριζόνα, παρέχει σχεδόν 20.000 θέσεις εργασίας σε μια περιοχή όπου οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι συχνά αραιές ή ανύπαρκτες.

Τα χοντρά τροπικά δάση στην Παπούα είναι πλούσια σε ξυλεία, αξίας περίπου 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Νέα είδη χλωρίδας και πανίδας ανακαλύπτονται συνεχώς στις ζούγκλες της Παπούα, - θεωρούνται από πολλούς τυχοδιώκτες ότι είναι οι πιο απομακρυσμένοι στον κόσμο.

Το 2007, εκτιμάται ότι υπάρχουν 44 από τις περίπου 107 αδιάλλακτες φυλές στον κόσμο στην Παπούα και στη Δυτική Παπούα! Η προοπτική να είναι η πρώτη που θα ανακαλύψει μια νέα φυλή έχει δημιουργήσει έναν "πρώτης επαφής" τουρισμό, όπου εκδρομές παίρνουν επισκέπτες βαθιά σε ανεξερεύνητες ζούγκλες.

Ο τουρισμός πρώτης επαφής θεωρείται ανεύθυνος και μη βιώσιμος , καθώς οι τουρίστες φέρνουν ασθένεια και ακόμη χειρότερα: έκθεση.