Επισκεφθείτε το Φεστιβάλ Νερού της Καμπότζης για μια καλή στιγμή

Bon Om Touk, τριήμερο φεστιβάλ της Καμπότζης - στα μέσα Νοεμβρίου

Το Καμποτζιανό Φεστιβάλ Νερού (που ονομάζεται κατ ' αρχάς οι Χμερ ως Bon Om Touk ή Bon Om Thook ή Bonn Om Teuk ή Bon Om Tuk ) πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, την πανσέληνο του βουδιστικού μήνα Kadeuk, το 12ο ημέρα του ημερομισθίου των Χμερ (συνήθως τον Νοέμβριο). Γιορτάζει ένα σημαντικό φυσικό φαινόμενο: την αντίστροφη ροή μεταξύ του Tonle Sap και του ποταμού Mekong.

Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, το Tonle Sap αδειάζει στον ποταμό Mekong. Ωστόσο, όταν η περίοδος των βροχών φτάνει τον Ιούνιο, το Μεκόνγκ ανεβαίνει, αντιστρέφοντας τη ροή για να απορροφήσει νερό στη λίμνη, αυξάνοντας το μέγεθος του δέκα φορές. Όταν η περίοδος των βροχών τελειώνει τον Νοέμβριο, το Μεκόνγκ πέφτει για άλλη μια φορά, επιτρέποντας στο ρεύμα να αναστραφεί ξανά, εκκενώνοντας τα υπερβολικά νερά του Tonle Sap πίσω στο Μεκόνγκ.

Αυτό το φυσικό φαινόμενο γιορτάζεται στην Καμπότζη με τρία μέρα φεστιβάλ, ποτάμια, εκδρομές με σκάφη, πυροτεχνήματα και γενική χαρά, αν οι αρχές δεν έχουν ακυρώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις (όπως είναι γνωστό ότι κάνουν).

Σχετικά με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, ο Bon Om Touk εμφανίζεται στις ακόλουθες ημερομηνίες:

2017 - 3 Νοεμβρίου
2018 - 22 Νοεμβρίου
2019 - 11 Νοεμβρίου
2020 - 31 Νοεμβρίου

Μια αρχαία Χάρη στον ποταμό

Τότε, όπως τώρα, το Tonle Sap είναι ένα σημαντικό κέντρο ζωής για πολλούς Καμποτζιανούς. Είναι μια πηγή βιοπορισμού τόσο για τους αλιείς όσο και για τους αγρότες - είναι πλούσια σε αποθέματα ιχθύων και οι αποθέσεις αργιλίου που αφήνονται από τις πλημμύρες γονιμοποιούν τα χωράφια.

Δεν είναι περίεργο ότι οι Καμποτζιανοί έχουν γιορτάσει τον Bon Om Touk εδώ και αιώνες - είναι ένας τρόπος να επιστρέψουμε στον ποταμό που τους έδωσε τόσα πολλά.

Το Bon Om Touk χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, μέχρι την εποχή του βασιλιά της Αγγόρκης Jayavarman VII. Το Φεστιβάλ Νερού γιορτάστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό του βασιλιά για να ξεκινήσει την καμποτζιανή περίοδο αλιείας - οι ποταμοπλοϊκές εκδηλώσεις έχουν σκοπό να κρατήσουν τις θεότητες των ποταμών ευτυχισμένες, εξασφαλίζοντας μια άφθονη συγκομιδή ρυζιού και ψαριών για το επόμενο έτος.

Μια ανταγωνιστική ιστορία υποστηρίζει ότι ο Bon Om Touk ήταν ένας τρόπος για τον βασιλιά να προετοιμάσει το ναυτικό του για μάχη. Στο Bayon κοντά στο Siem Reap και το Banteay Chhmar κοντά στα σύνορα της Ταϊλάνδης, ναυτικές μάχες έχουν χαράξει στην πέτρα, απεικονίζοντας σκάφη που δεν είναι πολύ διαφορετικά από τα σκάφη που αγωνίζονται σήμερα στο Tonle Sap.

Τρεις τελετές στηρίζουν ολόκληρο τον εορτασμό του Bon Om Touk:

Τρεις Εορτασμοί

Ο Bon Om Touk διαρκεί τρεις ολόκληρες μέρες. Πολλοί χωρικοί συναγωνίζονται στο Tonle Sap, ολόκληρες κοινότητες που μαζεύονται για να εισέλθουν στα σκάφη τους σε ανταγωνισμό.

Οι άνθρωποι έρχονται από μακριά και ευρέως για να ενώσουν τους εορτασμούς. Το σχολείο είναι κλειστό και οι περισσότεροι εργάτες πηγαίνουν σε διακοπές.

Περίπου ένα εκατομμύριο Καμποτζιανοί συγκεντρώνονται στις όχθες του ποταμού για να γιορτάσουν. όσοι δεν μπορούν να βρουν δωμάτια ξενοδοχείων συχνά απλώς κάμπινγκ έξω στους δρόμους!

Τα πολύχρωμα αγωνιστικά σκάφη είναι αναμφισβήτητα τα κύρια αστέρια του αγώνα. Έχουν φωτεινά σχέδια χρωμάτων, συχνά με τα μάτια ζωγραφισμένα στην πλώρη για να προστατεύουν από το κακό. Τα μεγαλύτερα σκάφη έχουν μήκος πάνω από εκατό πόδια και είναι εξοπλισμένα με έως και ογδόντα κωπηλάτες.

Σε αντίθεση με τους δυτικούς αγώνες με βάρκες, τα καμποτζιανό πληρώματα πλοίων κοιτάζουν προς τα εμπρός. Πολλά πληρώματα σκαφών συμπληρώνονται με μια πολύχρωμη κοστούμια κυρία στο φόρεμα που χορεύει στο ρυθμό των τύμπανων.

Για τις δύο πρώτες μέρες, οι αγώνες τρέχουν με δύο βάρκες το καθένα, με τον μεγάλο αγώνα να συμβαίνει την τελευταία ημέρα, όταν όλα τα σκάφη φτάνουν στο ποτάμι για να ανταγωνιστούν.

Ενώ οι αγωνιζόμενοι ξεχωρίζουν για να συναγωνιστούν στη μέση του ποταμού, η άκρη του ποταμού γεμίζει με τα πληρώματα των σκαφών που ασκούν για την επερχόμενη πορεία τους, κάνοντας μια λαμπρή οθόνη με τα πολύχρωμα πουκάμισα τους με τα λογότυπα των χορηγών τους.

Τα βράδια, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με εκδρομές καρναβαλιού, παραδοσιακές μουσικές παραστάσεις και χορούς.

Μια υγιεινή καρναβαλική ατμόσφαιρα επικρατεί για τη διάρκεια του Φεστιβάλ Νερού - η υπερχείλιση των τροφίμων και των ποτών στους δρόμους, οι ομάδες Khmer pop διασκέδαζαν τα πλήθη και τα ποτάμια είναι γεμάτα δυναμικό με τους παίκτες να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους σκάφη.

Πού να πάτε

Οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι οι πιο διασκεδαστικές στην πρωτεύουσα. Στην Πνομ Πενχ, μπορείτε να συμμετάσχετε στα πλήθη στο Sisowath Quay που βρίσκονται μπροστά στον ποταμό Mekong, αλλά προσέξτε για μικρές κλέφτες.

Ποιο είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα για να είσαι στο παχύ της δράσης; Παρακολουθώντας τους αγώνες του σκάφους από το μπαρ της αίθουσας του ξένου συνασπισμού στο 363 Sisowath Quay - μπορείτε να απολαύσετε ένα χαλαρό ποτό, ενώ έχετε πλήρη θέα στις πορείες του ποταμού.