Επισκεφτείτε το μουσείο γενοκτονίας Tuol Sleng της Πνομ Πεν

Μια άγρια ​​υπενθύμιση της δεκαετίας του '70 κατάχρησης των ερυθρών των Χμερ

Προσοχή στον τύραννο υποδουλωμένο σε μια ενιαία ιδέα. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στην ιστορία, αλλά εμείς σαν είδος φαίνεται καταδικασμένο να επιστρέψουμε σε αυτό επανειλημμένα κάτω από όμοια με τους Χίτλερ, Στάλιν, Πολ Πότ ... και άλλοι αναμφίβολα περιμένοντας στα φτερά.

Οι συνέπειες του "Year Zero" του Pol Pot - η αδιαμφισβήτητη πεποίθησή του ότι η Καμπότζη ("Καμπούτσια") έπρεπε να καθαριστεί από τους βασιλικούς, τους διανοούμενους και άλλους βρώμικους - μπορεί να δει μέσα σε ένα απόγευμα στο Μουσείο Γενοκτονίας του Tuol Sleng το Choeung Ek Killing Fields .

"Η Καμπότζη έχει μια τραγική πρόσφατη ιστορία γενοκτονίας, η οποία έλαβε χώρα από το 1975-1979 και εξακολουθεί να επηρεάζει τη χώρα σήμερα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα", εξηγεί ο Jennifer Ryder Joslin, ένας εκπατριστής με έδρα την Πνομ Πενχ και συν-συγγραφέας (με τον συνεργάτη Stevo) το ταξιδιωτικό blog Two Can Travel. "Το Μουσείο Γενοκτονίας Tuol Sleng στην Πνομ Πενχ είναι ένας σημαντικός τόπος που πρέπει να επισκεφτείτε για να έχετε μια βαθύτερη κατανόηση του τι έχουν περάσει οι άνθρωποι της Καμπότζης".

Ένα σχολείο, έπειτα στρατόπεδο βασανιστηρίων, και στη συνέχεια μνημείο γενοκτονίας

Το Tuol Sleng είναι πρώην στρατόπεδο κράτησης των Khmer Rouge και στρατόπεδο βασανιστηρίων. Σήμερα είναι ένα μουσείο, μια θυελλώδη υπενθύμιση των σκοτεινών ημερών του καθεστώτος των Χμερ Ρουζ.

Ήταν κάποτε το Γυμνάσιο Tuol Svay Prey , πριν τα κτίρια του συγκροτήματος εκκαθαριστούν για το νέο τους ρόλο το 1975. Το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Αστυνομική Φυλακή 21 (S-21), συρματοπλέγματα προστέθηκαν στην περίμετρο και τα παράθυρα εμπλουτίστηκαν με σίδηρο μπαρ.

Τα τέσσερα κύρια κτίρια του Tuol Sleng στέκονται γύρω από δυο αυλές που μπορεί να ήταν οι παιδικές χαρές του σχολείου πριν από την τρομερή μεταμόρφωση του.

Το κτίριο Α ήταν η κύρια εγκατάσταση βασανιστηρίων στο Tuol Sleng. οι Χμερ Ρουζ έκαναν το φρικτό έργο τους εδώ μέχρι το τελευταίο λεπτό, σκοτώνοντας τα τελευταία θύματα ακριβώς μπροστά από την εισβολή του Βιετνάμ τον Ιανουάριο του 1979.

Τα 14 τελευταία θύματα θάφτηκαν σε οικόπεδο λίγο έξω από το κτίριο Α. θα συναντήσετε αυτό το νεκροταφείο λίγο πριν εισέλθετε.

Το κτίριο Β περιείχε κυψέλες για φυλακισμένους και σήμερα φιλοξενεί μια μακάβρια φωτογραφική συλλογή φυλακισμένων που φωτογραφήθηκαν καθώς είχαν εισαχθεί στο κτίριο. Οι Κόκκινοι Χμερ κρατούσαν λεπτομερή αρχεία των κρατουμένων. οι φωτογραφίες τους που κυνηγούν μπορούν να προβληθούν εδώ μαζικά, τα θλιβερά μάτια τους κοιτάζοντας σαν να σε κατηγορούσαν για να ζήσεις.

Το κτίριο C χρησίμευσε ως το κύριο φυλακή του Tuol Sleng. Στο κάτω πάτωμα στεγάζονται τα μικρότερα κελιά, το καθένα κρατά ένα μόνο κρατούμενο αλυσοδεμένο στο πάτωμα. Οι γυναίκες περιορίστηκαν στον δεύτερο όροφο. Ο τρίτος όροφος ήταν μαζικές φυλακές, κρατώντας μεγάλες ομάδες αλυσοδεμένες σε μακριές ράβδους σιδήρου.

Απέναντι από αυτό το κτίριο στέκονται οι "κλίνες" στην αυλή, που χρησιμοποιούνται από τους βασανιστές των Χμερ Ρουζ για να προκαλέσουν σαδιστικά είδη βασανιστηρίων για τους κρατούμενους.

Το κτίριο D στεγάζει τους φρικτούς πίνακες του καμπαντιανού καλλιτέχνη Vann Nath, που δημιουργήθηκαν από τα πρώτα χέρια αναμνήσεων της ζωής (όπως ήταν) μέσα στο Tuol Sleng. Ο Vann Nath ήταν μια από τις χούφτες των επιζώντων του Tuol Sleng, οι οποίοι διατηρήθηκαν για τη "χρησιμότητα" τους. Διαβάστε τη βιογραφία του στο χώρο του μνημείου που φέρει το όνομά του.

Οι φρίκες του Tuol Sleng

"Ο Tuol Sleng είναι μια καρδιά που κοιτάζει την πραγματικότητα εκατομμύρια Καμποτζιανοί που αντιμετωπίζουν το καθεστώς των Χμερ Ρουζ», εξηγεί η Jennifer Ryder Joslin. "Είναι τρομακτικό να δούμε τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους πάνω από τα ιδανικά, αλλά είναι σημαντικό να δούμε έτσι ώστε η ιστορία να μην ξεχνιέται ούτε να επαναλαμβάνεται".

Αρκεί να πω, ένα απόγευμα στο Tuol Sleng θα σας αφήσει να αισθάνεστε πολύ, πολύ, βαρύς πράγματι.

Η φρικτή μεγαλοφυία των Χμερ Ρουζ έμεινε στην προσοχή τους στη λεπτομέρεια. Οι φυλακισμένοι φωτογραφήθηκαν και ανακρίθηκαν στις λεπτομέρειες της ζωής τους πριν συνδεθούν με τα κύτταρα τους. Αυτή η απρόσωπη αλλά τρομακτική συλλογή δεδομένων παρουσιάζεται στον επισκέπτη, δωμάτιο μετά από αίθουσα γεμάτη από φωτογραφίες καταδικασμένων ανδρών, γυναικών και παιδιών, μια ματιά των εκτιμώμενων 20.000 κρατουμένων που εισήλθαν στο Tuol Sleng.

Πολλά θύματα του Tuol Sleng

Οι κρατούμενοι ήταν συντριπτικά καμποτζιανός, αν και η φυλακή είδε το μερίδιό του Αμερικανών, Βρετανών και Αυστραλών. Η στρεβλωμένη ιδεολογία των Κόκκινων Χμερ σημαίνει ότι όποιος έχει εκπαίδευση, οποιοσδήποτε δεν ήταν από εκεί, ακόμα και όποιος φορούσε γυαλιά, ήταν ύποπτος και μπορούσε (και συχνά) να φωνάξει τις ζωές τους στο Tuol Sleng.

Θα δείτε επίσης ένα θάλαμο βασανιστηρίων, το οποίο θα παραμείνει σχεδόν στην ίδια κατάσταση με εκείνη που βρήκαν οι βιετναμέζοι εισβολείς που χτύπησαν τους Χμερούς κόκκινους το 1979. Οι συσκευές βασανιστηρίων είναι επίσης παρούσες, με λεπτομερείς εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτών των συσκευών είναι επίσης κοντά - περιπτώσεις κρανίων που ανήκουν στα ατυχή θύματα του S-21. (Το πιο έντονο αξιοθέατο του Tuol Sleng, ένας «χάρτης κρανίων» της Καμπότζης σε 300 και πλέον κρανία, αποσυναρμολογήθηκε το 2002.)

Choeung Ek: τα πεδία σκοτώνοντας

Μια επίσκεψη στα "πεδία θανάτωσης" έξω από την Πνομ Πενχ ολοκληρώνει την τρομακτική εικόνα. Το Choeung Ek είναι συχνά συνδεδεμένο με τον Tuol Sleng σε πολλά δρομολόγια - μπορείτε να επισκεφθείτε τον τόπο χωρίς να δείτε το άλλο, αλλά δεν αισθάνεται σωστό να αφήσετε έξω τον τόπο όπου πολλοί κρατούμενοι του Tuol Sleng πέρασαν τις τελευταίες στιγμές τους.

Τα "πεδία θανάτωσης" ήταν οι μονάδες διάθεσης για το εκατομμύριο ή τόσο ανεπιθύμητα του Khmer Rouge. Το Choeung Ek ήταν ο τελικός προορισμός για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων του Tuol Sleng. περίπου 9.000 σώματα βρίσκονται ακόμα σε μαζικούς τάφους μέσα στην Choeung Ek.

Μία βουδιστική στούπα βρίσκεται τώρα πάνω από την Choeung Ek, την ακρυλική βάση της, γεμάτη από περίπου 5.000 ανθρώπινα κρανία, τα ερείπια των κρατουμένων που σκοτώθηκαν εδώ. Πολλά κρανία φέρουν σημάδια θανάτωσης χτυπήματος - για να σώσει τις σφαίρες, οι εκτελεστές στο Choeung Ek χρησιμοποίησαν πικάκα ή άξονες για να εκτελέσουν τα θύματά τους.

Συμβουλές για επισκέπτες του Tuol Sleng

Να φτάσετε στο Tuol Sleng. Το S-21 βρίσκεται στην υπο-περιοχή Tuol Svay Prey, περίπου έντεκα μίλια νότια της πρωτεύουσας της Πνομ Πεν. (Τοποθεσία στους Χάρτες Google)

"Το Tuol Sleng είναι εύκολα προσβάσιμο από tuk tuk ή μοτοσικλέτα", μας λέει ο Ryder Joslin. "Υπάρχουν επίσης τουριστικά λεωφορεία που πηγαίνουν κατευθείαν στο μουσείο, ωστόσο αυτά δεν είναι ούτε απαραίτητα ούτε συνιστώμενα, καθώς μπορείτε να πάτε στον εαυτό σας και να νοικιάσετε έναν οδηγό στο χώρο του ξενοδοχείου, αν θέλετε." ( Διαβάστε για tuk-tuks στην Καμπότζη .)

Πότε να πάτε. Εξετάστε το τροπικό κλίμα της Καμπότζης όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο Tuol Sleng. "Πηγαίνετε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να αποφύγετε το πιο ζεστό μέρος της ημέρας καθώς δεν υπάρχει κλιματισμός εκεί", συμβουλεύει ο Ryder Joslin.

Οι οδηγοί στο Tuol Sleng είναι προαιρετικοί, αλλά κατά τη γνώμη μου, απολύτως απαραίτητοι. Ο Tuol Sleng είναι σχεδόν αμείλικτα ζοφερός και θα χρειαστεί κάποιος να βάλει το θάνατο και τον πόνο στο πλαίσιο. Οι οδηγοί κοστίζουν ένα επιπλέον δολάριο $ 6 πάνω από το τέλος εισόδου $ 2 για το Tuol Sleng. (Διαβάστε για τα χρήματα στην Καμπότζη.)

Αργά αργά. "Πάρτε το χρόνο σας καθώς περνάτε από το μουσείο για να αισθανθείτε και να θρηνήσετε και να θρηνήσετε, ό, τι χρειάζεται να κάνετε", προτείνει ο Ryder Joslin. "Είναι μια τόσο έντονη εμπειρία, αλλά θα χαρούμε να καταλάβετε καλύτερα την Καμπότζη και τι έχουν περάσει οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους".

Ευχαριστούμε πολύ τη Jennifer Ryder Joslin για τις πολύτιμες εισόδους της. Κάντε μου ένα στερεό και να επισκεφθείτε το ταξιδιωτικό ιστολόγιό της Two Can Travel, ή να δείτε τη σελίδα του blog στο Facebook.