Τα ορφανοτροφεία στην Καμπότζη δεν αποτελούν τουριστικά αξιοθέατα

Ο εθελοντισμός στην Καμπότζη μπορεί να είναι αντιπαραγωγικός - πώς να βοηθήσει πραγματικά

Οι τουρίστες συχνά ταξιδεύουν στην Καμπότζη όχι μόνο για να δουν τα αξιοθέατα της, αλλά και για να κάνουν καλές πράξεις επίσης. Η Καμπότζη είναι ένα εύφορο πεδίο για φιλανθρωπικούς σκοπούς. χάρη στην πρόσφατη ιστορία της αιματηρής ιστορίας (το οποίο αναφέρει το Κόκκινο των Χμερ και το στρατόπεδο εξόντωσής τους στο Tuol Sleng ), το βασίλειο είναι μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες και φτωχότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου οι ασθένειες, ο υποσιτισμός και ο θάνατος συμβαίνουν σε υψηλότερα ποσοστά την υπόλοιπη περιοχή.

Η Καμπότζη γίνεται προορισμός για μια διαφορετική περιήγηση: "Εθελοντισμός", ο οποίος απομακρύνει τους επισκέπτες από τα πολυτελή θέρετρα του Siem Reap και τα ορφανοτροφεία και τις φτωχές κοινότητες. Υπάρχει μια υπερπροσφορά πάθους και δεν υπάρχει έλλειψη τουριστών με καλές προθέσεις (και φιλανθρωπικά δολάρια) για να διατεθούν.

Αύξηση του αριθμού των ορφανοτροφών της Καμπότζης

Μεταξύ 2005 και 2010, ο αριθμός των ορφανοτροφείων στην Καμπότζη αυξήθηκε κατά 75%: από το 2010, 11.945 παιδιά ζούσαν σε 269 εγκαταστάσεις περιποίησης σε όλο το βασίλειο.

Και πολλά από αυτά τα παιδιά δεν είναι ορφανά. περίπου το 44 τοις εκατό των παιδιών που ζουν σε οικιακή φροντίδα τέθηκαν εκεί από τους γονείς τους ή την εκτεταμένη οικογένεια. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των παιδιών αυτών έχουν έναν ζωντανό γονέα!

"Ενώ μια σειρά άλλων κοινωνικοοικονομικών παραγόντων όπως ο γάμος, ο γονιμοποίηση, οι μεγάλες οικογένειες και ο αλκοολισμός συμβάλλουν στην πιθανότητα τοποθέτησης ενός παιδιού στην περίθαλψη, ο μοναδικός παράγοντας που συμβάλλει στην τοποθέτηση στην οικιακή φροντίδα είναι η πεποίθηση ότι το παιδί θα πάρει μια καλύτερη παιδεία », αναφέρει μια έκθεση της UNICEF για την περίθαλψη στην Καμπότζη.

«Στις« χειρότερες περιπτώσεις »τα παιδιά αυτά« νοικιάζονται »ή και« αγοράζονται »από τις οικογένειές τους επειδή θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερη αξία για τις οικογένειές τους κερδίζοντας χρήματα που προσποιούνται ότι είναι φτωχό ορφανό από το να σπουδάσουν και τελικά να αποφοιτήσουν από το σχολείο». γράφει η Ana Baranova της PEPY Tours. "Οι γονείς στείλουν πρόθυμα τα παιδιά τους σε αυτά τα ιδρύματα πιστεύοντας ότι θα προσφέρει στο παιδί τους μια καλύτερη ζωή.

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, δεν θα γίνει. "

Ορφανοτροφείο Τουρισμού στην Καμπότζη

Τα περισσότερα από τα ορφανοτροφεία που στεγάζουν αυτά τα παιδιά χρηματοδοτούνται μέσω δωρεών στο εξωτερικό. Ο "ορφανοτροφικός τουρισμός" έχει γίνει το επόμενο λογικό βήμα: πολλές εγκαταστάσεις προσελκύουν τουρίστες (και τα δολάρια τους) χρησιμοποιώντας τις αίθουσες τους για διασκέδαση (στο Siem Reap , χορούς apsara που εκτελούνται από "ορφανά" είναι όλοι ο οργή). Οι τουρίστες ενθαρρύνονται ενεργά να δωρίσουν "για χάρη των παιδιών" ή ακόμη και να ζητήσουν να προσφερθούν εθελοντικά ως βραχυπρόθεσμοι φροντιστές σε αυτά τα ορφανοτροφεία.

Σε μια ελαφρά ρυθμισμένη χώρα όπως η Καμπότζη, η διαφθορά τείνει να ακολουθεί το άρωμα των δολαρίων. "Ένας σημαντικός αριθμός ορφανοτροφείων στην Καμπότζη, ιδιαίτερα στο Siem Reap, δημιουργούνται ως επιχειρήσεις για να επωφεληθούν από τους καλοπροαίρετους, αλλά αφελείς τουρίστες και τους εθελοντές", εξηγεί ο Antoine (όχι το πραγματικό του όνομα), εργαζόμενος στο Καμποτζιανό τομέα της ανάπτυξης.

"Αυτές οι επιχειρήσεις τείνουν να είναι πολύ καλοί στο μάρκετινγκ και στην αυτοπροβολή," λέει ο Antoine. "Συχνά ισχυρίζονται ότι έχουν καθεστώς ΜΚΟ (σαν να σημαίνει κάτι τέτοιο!), Πολιτική για την προστασία των παιδιών (αλλά εξακολουθούν να επιτρέπουν στους επισκέπτες και τους εθελοντές να μην αναμειγνύονται με τα παιδιά τους!) Και διαφανή λογιστικά (γελούν δυνατά!

Ξέρεις ποιος είναι ο δρόμος προς την κόλαση

Παρά τις καλύτερες προθέσεις σας, μπορείτε να καταλήξετε να κάνετε περισσότερη βλάβη παρά καλό όταν παρηγορήσετε αυτά τα ορφανοτροφεία.

Ο εθελοντισμός ως φροντιστής ή καθηγητής Αγγλικών, για παράδειγμα, μπορεί να ακούγεται σαν μια πολύ καλή πράξη, αλλά πολλοί εθελοντές δεν υποβάλλονται ποτέ σε έλεγχο ιστορικού πριν να τους δοθεί πρόσβαση στα παιδιά. "Η εισροή ανεξέλεγκτων ταξιδιωτών σημαίνει ότι τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο κατάχρησης, ζητήματα συνημμένων ή χρησιμοποιούνται ως εργαλεία συλλογής κεφαλαίων", γράφει η Νταϊέλα Πάπι.

"Η σύσταση των περισσότερων επαγγελματιών παιδικής φροντίδας είναι ότι κανένας τουρίστας δεν θα πρέπει να επισκέπτεται ένα ορφανοτροφείο", μας λέει ο Antoine. "Δεν θα μπορούσατε να το κάνετε στη Δύση για πολύ καλούς και προφανείς λόγους. Αυτοί οι λόγοι πρέπει να βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο."

Ακόμα κι αν δίνετε μόνο τα χρήματά σας αντί για το χρόνο σας, μπορείτε πραγματικά να συμβάλλετε στον περιττό διαχωρισμό των οικογενειών, ή ακόμα χειρότερα, στην ολοκληρωτική διαφθορά.

Ορφανοτροφεία: Βιομηχανία ανάπτυξης στην Καμπότζη

Το Al Jazeera αναφέρει την εμπειρία του Αυστραλού Demi Giakoumis, ο οποίος «έκπληκτος έμαθε πόσο λίγα από τα μέχρι 3.000 δολάρια που καταβάλλουν οι εθελοντές πηγαίνουν στα ορφανοτροφεία.

[...] Λέει ότι της είπε ο διευθυντής του ορφανοτροφείου στην οποία βρισκόταν, ότι έλαβε μόνο $ 9 ανά εθελοντή την εβδομάδα. "

Η έκθεση του Al Jazeera παρουσιάζει μια ψύχραιμη εικόνα της βιομηχανίας ορφανοτροφείων στην Καμπότζη: «τα παιδιά να παραμένουν σε εσκεμμένη φτώχεια για να ενθαρρύνουν συνεχείς δωρεές από εθελοντές που έχουν συσχετιστεί με αυτές και οργανώσεις που επανειλημμένα αγνοούν τις ανησυχίες των εθελοντών για την ευημερία των παιδιών».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πραγματικοί επαγγελματίες ανάπτυξης στο έδαφος δείχνουν υποψιασμένα αυτά τα ορφανοτροφεία και τους καλοπροαίρετους τουρίστες που τους κρατούν. "Οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τις δικές τους αποφάσεις", εξηγεί ο Antoine. "Ωστόσο, θα αποθαρρύνω ενεργά τη δωρεά, την επίσκεψη ή τον εθελοντισμό σε ένα ορφανοτροφείο."

Πώς μπορείτε πραγματικά να βοηθήσετε

Ως τουρίστας με λίγες μόνο ημέρες στην Καμπότζη, πιθανότατα δεν έχετε τα εργαλεία για να μάθετε αν ένα ορφανοτροφείο είναι στο επίπεδο. Μπορεί να λένε ότι ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ για την εναλλακτική φροντίδα των παιδιών , αλλά οι συζητήσεις είναι φθηνές.

Είναι καλύτερο να αποφύγετε τον εθελοντισμό εκτός εάν έχετε σχετική εμπειρία και κατάρτιση. "Χωρίς να αφιερώνουν τον κατάλληλο χρόνο και να διαθέτουν τις σχετικές δεξιότητες και γνώσεις, ο [εθελοντής] προσπαθεί να κάνει-καλό είναι πιθανό να είναι μάταιος ή ακόμα και επιβλαβής", εξηγεί ο Antoine. "Ακόμα και η διδασκαλία της αγγλικής στα παιδιά (δημοφιλής βραχυπρόθεσμος όρος) έχει αποδειχτεί ότι είναι στην καλύτερη περίπτωση ελαφρώς διασκεδαστικό και, στη χειρότερη περίπτωση, χάσιμο χρόνου όλων».

Ο Antoine κάνει μια εξαίρεση: "Αν διαθέτετε κατάλληλες δεξιότητες και προσόντα (και αποδεδειγμένη ικανότητα μεταβίβασής τους), γιατί να μην θεωρήσετε τον εθελοντισμό να συνεργαστεί με το προσωπικό των ΜΚΟ για την κατάρτιση και την ανάπτυξη ικανοτήτων, αλλά μόνο το προσωπικό - όχι τους δικαιούχους", προτείνει ο Antoine. "Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό και μπορεί να κάνει μια θετική, βιώσιμη διαφορά".

Απαιτούμενη ανάγνωση

Δίκτυο ChildSafe, "Τα παιδιά δεν είναι τουριστικά αξιοθέατα". Μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τους ταξιδιώτες σχετικά με τη βλάβη που προκλήθηκε από αυτά τα ορφανοτροφικά οφέλη.

Νέα του Al Jazeera - Ορφανή επιχείρηση της Καμπότζης: Η εκπομπή "People & Power" του δικτύου ειδήσεων πηγαίνει μυστικά για να εκθέσει τις ατέλειες της Καμπότζης "voluntourism"

CNNGo - Richard Stupart: "Ο εθελοντισμός κάνει περισσότερο κακό παρά καλό". "Στην περίπτωση ορφανοτροφικών περιηγήσεων σε μέρη όπως το Siem Reap στην Καμπότζη, η παρουσία πλουσίων αλλοδαπών που επιθυμούν να παίξουν με παιδιά χωρίς γονείς, είχε στην πραγματικότητα το διεστραμμένο αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας αγοράς για ορφανά στην πόλη", γράφει ο Stupart. "[Είναι] μια κακώς μελετημένη εμπορική σχέση με τρομερές πιθανές συνέπειες για εκείνους που προσφέρονται εθελοντικά".

Save the Children, "Κακή ευσπλαχνία: Κάνοντας τις σωστές αποφάσεις για τα παιδιά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης". Το παρόν έγγραφο διερευνά διεξοδικά τη βλάβη που προκαλείται από τη θεσμοθέτηση.