Εθνικό Πάρκο Komodo, Ινδονησία

Αρχική για τις μεγαλύτερες και πιο θανατηφόρες σαύρες του κόσμου

Ο εθνικός δρυμός του Komodo φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες σαύρες του κόσμου - τους δράκους Komodo ( Varanus komodoensis ). Αυτές οι σαύρες είναι υπερβολικές με πολλούς τρόπους - μήκη έως και δέκα πόδια, βάρος μέχρι 300 κιλά και κακές συμπεριφορές που ταιριάζουν με τη θανατηφόρα φύση τους.

Οι δράκοι Κομόδο είναι στην πραγματικότητα ψηλότεροι στην τροφική αλυσίδα από εσάς και δεν πρέπει να τους ενοχλείτε. Αυτές οι σαύρες μπορούν να τρέξουν όσο τα περισσότερα σκυλιά, να ανεβαίνουν σε δέντρα, να κολυμπούν και να στέκονται όρθια για σύντομες περιόδους.

Οι ουρές τους μπορούν να αποδώσουν μια ισχυρή κούνια νοκ-άουτ, και τα αιχμηρά τους δόντια μπορούν να εισάγουν ένα δηλητήριο που σκοτώνει μέσα σε οκτώ ώρες.

Καταφύγιο Δράκου

Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί ένα ζώο αυτό το εξαιρετικά δυσάρεστο μπορεί να χρειαστεί προστασία, αλλά το κάνει - είναι ένα μοναδικό είδος, ένα προϊόν μιας βιολογικής ποικιλότητας που έχει απειληθεί από την ανθρώπινη καταπάτηση. Το 1980, η κυβέρνηση της Ινδονησίας ίδρυσε το Εθνικό Πάρκο Κομόδο για να προστατεύσει περίπου 2.500 δείγματα δράκου Κομόδο εντός των συνόρων του.

Άλλα ζώα που προστατεύονται από το πάρκο περιλαμβάνουν το Cervus timorensis , τον αγριόπιτα ( Bubalus bubalis ), τον αγριογούρουνο ( Sus scrofa ), τον πίθηκο μακάκα ( Macaca fascicularis ) και πάνω από 150 είδη πουλιών.

Το πάρκο απασχολεί 70 rangers για να σταματήσει τη λαθροθηρία στο πάρκο. οι λαθρομετανάστες μπορούν να σταλούν στη φυλακή για δέκα χρόνια. Διασφαλίζουν επίσης τους δράκους, οι οποίοι έχουν ετικέτα ηλεκτρονικά για ευκολότερη τήρηση αρχείων. Τέλος, προστατεύουν τους τουρίστες, οι οποίοι αποθαρρύνονται να αγγίξουν τους δράκους της Komodo.

Και καλά, καθώς μια οικεία συνάντηση με έναν δράκο του Komodo δεν είναι ένας που περπατάτε μακριά από ένα κομμάτι!

Το 1991 το εθνικό πάρκο ονομάστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Να πάρει εκεί

Το Εθνικό Πάρκο Komodo βρίσκεται 200 ​​μίλια μακριά από το Μπαλί, κοντά στα νησιά Lesser Sunda, που συνορεύουν με τις επαρχίες της Ανατολικής Nusa Tenggara και της δυτικής Nusa Tenggara.

Το πάρκο καλύπτει τα νησιά Komodo, Rinca, Padar, Nusa Kode, Motang και το ιερό Wae Wuul στο νησί Flores.

Το Ντενπασάρ στο Μπαλί είναι το σημείο αναχώρησης στο πάρκο, μέσω των πόλεων Μπίμα στο νησί Sumbawa ή του Labuan Bajo στη δυτική πλευρά του Flores. Ο Labuan Bajo φιλοξενεί τα γραφεία επισκεπτών του πάρκου.

Air: Τόσο το Bima όσο και το Labuan Bajo είναι προσβάσιμα αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Ngurah Rai στο Μπαλί.

Λεωφορείο: Τα υπεραστικά λεωφορεία μετακινούνται μεταξύ Denpasar και Labuan Bajo ή Bima.

Ferry: Τα δρομολόγια πλοίων μεταξύ Denpasar και Labuan Bajo ή Bima. Ο συνολικός χρόνος ταξιδιού είναι 36 ώρες. Η εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών της Ινδονησίας (PELNI) προσφέρει υπηρεσίες πορθμείων - βρίσκονται στην Jalan Raya Kuta No. 299, Tuban, Bali Call + 361-763 963 για να κλείσετε ένα κάθισμα.

Live-onboard: Το Εθνικό Πάρκο Komodo μπορεί να επιτευχθεί μέσω ζωντανών-βαρκών πλοίων που εξυπηρετούν δύτες.

Μόλις φτάσετε στο Bima ή στο Labuan Bajo, μπορείτε να οργανώσετε μια βόλτα με βάρκα στο πάρκο. Για να εξοικονομήσετε προσπάθεια, μπορείτε να ζητήσετε από το ξενοδοχείο σας να οργανώσει την βόλτα για εσάς.

Είσοδος και γύρω

Η είσοδος στο εθνικό πάρκο Komodo κοστίζει 15 δολάρια για διαμονή έως 3 ημερών. οι επισκέπτες που προγραμματίζουν να παραμείνουν για περισσότερες από 16 ημέρες θα πληρώσουν 45 δολάρια.

Οι επισκέπτες ηλικίας κάτω των 16 ετών λαμβάνουν έκπτωση 50%.

Ο σταθμός του Roh Loh Liang στον κόλπο Slawi στο νησί Komodo είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση του πάρκου. Ο σταθμός περιλαμβάνει μπανγκαλόου επισκεπτών, καταλύματα ranger, συμπιεστή και καταδυτικό εξοπλισμό για δύτες, καθώς και εστιατόριο. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν από εδώ στην περιοχή προβολής σαύρας Banugulung. Και οι δύο σταθμοί πτηνών στο Rinca και το νησί Komodo απαιτούν από εσάς να φέρετε έναν ranger μαζί σας όταν πηγαίνετε στα ίχνη τους.

Όσο πιο μακριά πηγαίνετε, τόσο περισσότερο μπορεί να χρειαστεί να οργανώσετε διανυκτέρευση στα σημεία του πανικού σε όλο το πάρκο. Όλες οι εγκαταστάσεις στο πάρκο είναι βασικές, από τα κρεβάτια μέχρι τις κοινόχρηστες τουαλέτες. Η προκαταβολή για τη διαμονή δεν είναι εφικτή. Οι επισκέπτες που δεν ψάχνουν να το "τραχύ" συμβουλεύονται να πάρουν τα δωμάτια του ξενοδοχείου στο Labuan Bajo αντ 'αυτού.

Οι επιθεωρητές πάρκων εκτελούν καθημερινή σίτιση για τους επισκέπτες.

Είναι ένα φρικτό θέαμα - θα δείτε μια ολόκληρη κατσίκα που τροφοδοτείται στα πλάσματα, μεταξύ άλλων.

Καταδύσεις γύρω από το Κομόντο

Τα νερά του Εθνικού Πάρκου του Κομόντου είναι γνωστά για την υψηλή θαλάσσια βιοποικιλότητα, καθιστώντας τον ιδανικό προορισμό για περιπετειώδεις δύτες. Οι καρχαρίες φαλαινών, οι μάντα ακτίνες, ο αγκάθια του κλόουν, η νιμπραντ και τα κοράλλια πολλαπλασιάζονται στην περιοχή.

Το θαλάσσιο οικοσύστημα γύρω από τα νησιά του πάρκου είναι στην πραγματικότητα δύο χωριστά ενδιαιτήματα, αρκετά κοντά το ένα στο άλλο.

Τα νότια μέρη τροφοδοτούνται από ρεύματα βαθέων υδάτων που φέρνουν κρύο νερό από την Ανταρκτική μέσω του Ινδικού Ωκεανού. Αυτό το τμήμα του πάρκου υποστηρίζει μια εκπληκτική και πολύχρωμη αφθονία της θαλάσσιας ζωής της εύκρατης ζώνης.

Λίγα μίλια βόρεια, τα τροπικά νερά καλλιεργούν πάνω από 1.000 είδη ζεστού νερού ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δεκαπέντε διαφορετικών ποικιλιών φαλαινών και δελφινιών.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εθνικό Πάρκο Komodo στις ακόλουθες διευθύνσεις και αριθμούς:

Γραφείο του Μπαλί
Jl. Pengembak Νο. 2 Sanur, Μπαλί, Ινδονησία 80228
Τηλέφωνο: +62 (0) 780 2408
Φαξ: +62 (0) 747 4398

Γραφείο Komodo
Gg. Mesjid, Kampung Cempa, Labuan Bajo
Manggarai Barat, Nusa Tenggara, Τιμόρ, Ινδονησία 86554
Τηλέφωνο: +62 (0) 385 41448
Τηλέφωνο: +62 (0) 385 41225